Търси

ЕкзоМарс измина 500 млн. километра с БГ техника по пътя към Марс

17.06.2016 г.
1314
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Руската космическа агенция (Роскосмос) и Европейската космическа агенция (ЕКА), обявиха, че летателният апарат ЕксоМарс вече е изминал над 500 милиона километра по пътя си към Марс.

Преди няколко дни е тествана коуникационната връзка със Земята и е изпратена първа експериментална снимка от камерите на борда на космическия кораб.

Очаква се ЕкзоМарс да достигне орбитата на Червената планета през Октомври, когато се очакват много снимки с висока разделителна способност. Руско-европейската мисия "ЕксзоМарс-2016" стартира от космодрума Байконур с помощта на ракетата-носител "Протон-М" на 14 март. В състава на мисията влизат апарата Trace Gas Orbiter /TGO/ и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели".

На ЕкзоМАрс има монтиран български прибор за измерване на глакатическите космични лъчи, който изпрати през Април първите данни от космическия апарат. Уредът е дело на учени на БАН. Средната измерена доза от галактическите космически лъчи е 15 µGy/h, средният поток частици е 2,9 cm2/s. Руският научен комплекс "ФРЕНД" и българският прибор се очертава да работят по време на целия път към Марс. Данните, които нашият инструмент ще предаде за космическата радиация на път към Марс и в орбита около Марс ще имат изключително важно значение за планирането на по-нататъшни пилотируеми експедиции към планетата.

Свързани публикации

вулкан на Марс
04.05.2016 г.
1403
1

НАСА откри на Марс сходни минерали с тези от Земята

Преди милиони години на Марс може да е имало условия за живот и там да е съществувала древна цивилизация, много близка до тази на Земята.
Виж повече
извънземни цивилизации
05.05.2016 г.
2009

Защо са ни новини, че на Марс има вода, след като цялата Вселена кипи от разум, но това се прикрива?!

Принизяването на научното говорене до темите за химическия състав на близките небесни тела, изглежда иска да подтисне вътрешните усещания на земляните за богатството на Вселената
Виж повече
РНК  ваксини
01.05.2021 г.
47422
1

Намесата чрез РНК у хората е свързана с тъмната материя и блокаж за активиране на ДНК с 12 нишки

От 3 милиарда букви в човешкия геном, само два процента формират т.нар. протеиново кодиране. Според новите научни данни некодиращите РНК имат важна роля в генното регулиране.
Виж повече
дюни на Марс | снимка: НАСА
08.06.2016 г.
1133

НАСА показа снимка на замръзнали дюни на Марс

Снимката показва края на зимата в южното полукълбо на Марс, а тези дюни се получават при достатъчно слънчева светлина, за да започне размразяване на сезонното им покритие с въглероден диоксид. 
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12