Търси

Екоселище Радост събира хора, които искат да живеят в свят без насилие

02.02.2016 г.
35842
37
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
„След 13 години в корпоративния бизнес това лято напуснах работа и реших да следвам пътя на сърцето си. Това и правя, и се чувствам изключително щастлив. Призовавам хората да не се страхуват. Дошло е времето да сътворим новата Земя“. Това заяви за Портал 12 Никола Куташки, един от представителите на Екоселище Радост.

Екоселището се намира в село Горско Косово, в непосредствена близост до язовир „Александър Стамболийски“. Мястото е кътче, запазило великолепието на дивата природа. Никола Куташки ни разказа за живота сред природата и за ценностите на хора, които искат да живеят извън системата. А както знаем, днешната система е враждебна и потискаща, тя не дава възможност на хората в големите градове да развият талантите си и ги превръща в консуматори.

Екоселище Радост съществува от шест години. Това е проект, който цели хората, които, така да се каже, са се нарадвали на удоволствията на големия град, да живеят в общност близо до природата“, сподели Куташки. Освен че хората от общността си отглеждат сами храната, която консумират и се борят за 100-процентова хранителна независимост, там те провеждат духовни беседи и практики. Тази общност не е религиозна, защото ценностите, които изповядват, са чисто човешки. Основатели на общността са Жанет Орфану и Христо Райков. Преди шест години те закупуват в село Горско Косово шест къщи, от които четири са реновирани и в момента там живеят 13 души постоянно. Предстои българско семейство, което в момента живее в САЩ, да си дойде в България и да се засели в екоселището, каза още Никола Куташки.

Идеята ни е да живеем извън системата. Целта ни е свързана с проект, който ние наричаме „Нова земя“. Този проект е нещо като паралелна действителност - хора, които искат да си помагат взаимно и да живеят в света, в който искат да живеят. А този свят е без насилие, посочи той. Тези 13 души си имат своите принципи и държат новодошлите или туристите, които ги посещават, да уважават тези принципи. Там не се консумира месо, алкохол и цигари. 
Екоселището разполага с 30 декара земя, която се обработва. Общността има намерение да се развива и разширява, затова всеки, който иска да се присъедини, е добре дошъл. В края на март общността планува да проведе Среща на живите места. Там очакват всички, които живеят или искат да живеят алтернативно извън системата, да ги посетят и споделят идеите си. Сред другите инициативи на общността е да се създаде и училище. Предстои също да се направят парници и глинени къщи.

Предишната Среща на живите места се проведе на 9 октомври миналата година. Тя се състоя съвместно със Сдружение „Бъдеще сега“ от село Гудевица. „Мечтата ни е да създадем мрежа, чрез която да започнем взаимопомощ и обмяна на стоки и услуги, за да може да се избегне системата и парите“, каза Никола Куташки. Миналата година той и Жанет Орфану са пътували из цяла Европа, за да се свържат и с други екоселища, и да почерпят опит. Тази пролет се очаква в общността да пристигнат доброволци от други страни, за да им помогнат в развиването на техните идеи. Екоселище Радост вече е член на Европейската мрежа на екоселищата. 
Според Никола Куташки все повече хора се обръщат към идеята за селото, за здравословната и чиста храна, за живот без стрес, без тичане и бързане, живот, свързан с ритъма на природата. 

Свързани публикации

център за здраве и красота Мандала | © снимки: Портал12
15.12.2015 г.
4750

Водещ холистичен лекар разкри тайните за здраве и красота в център Мандала

Според холистичния лекар не всеки човек може да стане вегетарианец или веган. Тя се възхищава на хората, които имат духовни търсения и не ядат месо, за да не навредят на животните, но не смята за правилно да се спре месото само защото сме решили, че е вредно
Виж повече
семинар за образованието в център Серендипити
11.12.2015 г.
5360
8

Училище без стрес или другото възможно лице на образованието

В свободните училища няма властово разстояние – там учител, директор, чистач и ученик са равнопоставени, а децата със специални потребности са напълно пиети и приобщени
Виж повече
Див Рошков
12.12.2015 г.
2391

Сдружение „Див Рошков“ търси връзката на децата с природата

Целта ни е да запалим децата да прекарват повече време сред природата, да я наблюдават, да я разбират, да пипат повече жив материал, да проследят един жизнен цикъл и изобщо ботаниката в една нова светлина, споделя Магдалина Чавдарова.
Виж повече
Сред природата децата и младежите учат по-добре
22.01.2016 г.
8222
2

Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица

Много родители и учители осъзнават вече, че остарелите методи на преподаване не са ефективни, не ангажират децата, не ги грабват. Децата имат нужда от нов подход, споделя Теодор Василев - един от създателите на Училище сред природата в родопското село Гудевица
Виж повече
Веселин Славков
27.01.2016 г.
12153
18

20-годишният Веселин Славков за лудостта, щастието и свободата да се върнеш на село с кауза

Историята за 20-годишният Веско е толкова искрена и човешка и ни показва, че осъзнаването за завръщането към природата, към селото, към простия начин на живот се случва и е реалност.
Виж повече
възпитание на децата - усет към Природата - разумност - сетивност при децата
29.01.2016 г.
3410
7

Любовта към Природата прави детето по-умно, по-изобретателно и по-малко разсеяно

Децата, които редовно излизат сред природата, са по-устойчиви на високо стресови ситуации. Възстановителните и здравословни ползи от природата се появяват дори само при съзерцание. В изследване се посочва, че при наличието на зелени площи пред прозореца на детската стая могат да бъдат намалени симптомите на Синдром на дефицит на вниманието
Виж повече
Коментари 37
 • Живко
  13.01.2017 г. 11:30
  Във всяко новина има публикувана, дата , каке възможно да има такив заблудени, които не виждат от кога е статията
 • Зарин
  09.01.2017 г. 10:52
  Нямаше да е лошо да напишите датата на публикуване на статията. От 1985 ли е от 2016 ли ?!
 • бай Иван
  23.12.2016 г. 02:21
  Добрите хора трябва да се отделят от злите "ще се отделят овците от козите". Дошло е време добрите хора да се кооперират и обединят, за да са сила автономна, самодостатъчна. Да кооперират имуществото, идеите, възможностите, но не в еднообразие, а в красиво многообразие, за да помогнат на всеки да реализира добрите си въжделения. Един от най-тъжните уроци на историята е следният: ако сме били заблуждавани достатъчно дълго, сме склонни да отхвърляме всяко доказателство за измама. Вече не се интересуваме от намирането на истината. Просто е твърде болезнено да признаем, дори и пред себе си, че сме били хванати в капан.
 • Стойчев
  07.07.2016 г. 04:27
  Доста пъти съм бил там, много готино нестандартно местенце....природата е прекрасна...никакви сектантски елементи няма...плащащ по 10 лева на вечер и хората ти готвят..верно малко е дразнещо една цигара да не може да запалиш, но пък на 50 метра има кръчма, където хората може да ядеш месо и да пиеш алкохол ако толкоз много искаш..готино местенце за няколко дена релакс...и изобщо не виждам как нечий деца са застрашени...:)
 • да бе
  06.07.2016 г. 07:54
  Който иска да избяга от стреса може да се премести да живее на село, да си отглежда част от храната и да си живее спокойно, както му харесва. Няма нужда да се набива в разни маниашки секти и да им следва откачените правила, това не е никаква свобода. Не знам тази общност как се финансира и какви духовни извращения правят, но доста намирисва.

Коментари:

Спонсори на Портал 12