Търси

Екоселище Радост отваря вратите си за прием на „проблемни“ деца

09.03.2016 г.
4780
18
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Екоселище Радост обяви, че отваря вратите си в помощ на т.нар. „проблемни“ деца. Децата ще получат много Любов, внимание, ще научат и занаят според желанията и талантите си, пишат на фейсбук страницата си от селището. Тяхната идея е да помогнат на децата и техните родители, като им дадат възможност да станат част от една от най-големите общности на алтернативно живеещи хора извън системата у нас.

По този повод Портал 12 потърси за коментар Никола Куташки, който е един от живеещите в селището:

“Живеем във времена на промяна – старата система се разпада и се изгражда Новият свят, в който искаме да живеем, и този период е много труден и за родителите, и за децата. Оказва се така, че 80% от професиите на Новото време даже все още не са измислени и в момента се измислят. Голяма трудност е за децата да се ориентират какво точно искат да правят, за какво да отделят времето и енергията си, трудно е и за родителите да ги насочат” С тези думи започва нашият разговор с Никола.

Промяна в начина на възпитание
Старата матрица си отива и точно в тези дни на промяна и леко объркване в резултат на идване на новото, екоселище Радост смята, че може да бъде от полза за тези деца и техните родители, като им даде възможност да бъдат в досег с природата, да живеят спокойно, без стрес и страх, да разберат точно какво искат да правят, накъде ги водят душата и сърцето им.

“Желанието на Екоселището е да им осигури нормална, спокойна среда с чиста храна, чист въздух, чиста вода, и да им даде подкрепа. На голяма част от „проблемните“ деца им е много трудно в града, където няма достатъчно възможности за творчество с ръце и изобщо за развиване на талантите”, обосновава идеята Никола Куташки и обръща особено внимание към децата, които имат привързаност към мобилни устройства и как посещението на екоселище Радост им влияе:
„Енергията е съвсем друга в града, всичко е много забързано и стресово. Голяма част от децата се обръщат към техниката, като вече има много зависими деца към мобилните устройства – телефони, таблети, което е много сериозен проблем.”

Той ни разказва, как децата забравят за тях идвайки в селището, защото се потапят напълно в природата. “Там има кончета, кравички, кокошки, има природа. Децата се заиграват, садят се дръвчета. Изобщо съвсем по друг начин преминава денят им. Имаме струг, на който могат да се учат как да правят  дървени купички, вилички, лъжички. Има стан, на който може да се тъче, има гайда... Има много неща, които могат да се правят, които в града няма как да се случат, дори и родителите да искат.”, допълва още Никола Куташки.

Решение на пристрастеността към дигиталните машини
От нашия разговор става ясно, че той е напълно убеден, че тези деца, които не виждат път, започват да създават проблеми, тъй като системата и родителите не могат да им дадат това, което те искат. Това ги прави напълно апатични или изключително агресивни и това е техния протест. “Новите деца искат нещо друго, но никой не може да им каже какво точно, а и те самите не знаят какво и как, допълва Куташки и уточнява, че именно затова времето в екоселището е време за почивка, за отделяне от всичко.

Екоселище Радост е готово да приеме и децата, за грижите на които родителите срещат финансови затруднения, с желанието да ги научи на занаят, на труд, на живот в общност в едно духовно семейство.

Нови и чисти енергии за духовно и личностно развитие
Според Никола Куташки вече има такъв процес, в който се наблюдава, че биологичното семейство започва да минава на заден план, защото има голямо разминаване в енергиите, в ценностната система. Духовното семейство все повече излиза на преден план – това са приятелите, сродните души, групите, които искат да живеят по близък, сходен начин. Именно и затова Екоселището се отваря, като всяко желание за прием в общността ще бъде разглеждано индивидуално.

От Екоселище Радост са убедени, че има много възможности за развитие при тях и, че техен дълг е да протегнат ръка към всички хора, които имат нужда от помощ и са готови за промяна и израстване.

Родителите, които искат Екоселището да им помогне и се интересуват как да се включат, могат да получат повече информация на следните контакти: email: kutashky@gmail.com, тел.: 0897 538843, сайт на селището: www.gorskokosovo.com

Свързани публикации

Екоселище Радост се намира в село Горско Косово
02.02.2016 г.
35782
37

Екоселище Радост събира хора, които искат да живеят в свят без насилие

Екоселището се намира в село Горско Косово, в непосредствена близост до язовир „Александър Стамболийски“. Мястото е кътче, запазило великолепието на дивата природа
Виж повече
Инициаторката на идеята Солидарен дом - Нели Гошева
08.03.2016 г.
2249
6

Солидарен дом - инициативата за подкрепа на самотни родители

Днес в гр. Пловдив се учредява Фондация Солидарен дом. Нейната цел ще бъде да закриля и подкрепя самотните родители, както и родители и деца, жертви на насилие, като изгради защитено жилище...
Виж повече
Коментари 18
 • Трезвомислещ
  21.03.2016 г. 21:53
  Пламен Петков тук става въпрос за деца, за които този социопат куташки претендира да може да възпитава и да отглежда,а?ти ако искаш си строи къща и в маймун дере,но това си е чисто вербуване,който не е ходил там,той не знае,че там се разхождат зомбирани паразити на обществото.
 • Трезвомислещ
  21.03.2016 г. 21:47
  Краси Мирчев явно сте наясно с бялото братство и идеологията му,както и какво се случва в селището.не благодаря не желая да съм един от вас!ако за вас е нормално едно дете да расте асоциално,без образование,без осигуровки,без лечение в случай на болест,без нормална храна,за да се превърне в един духовно известен плетящ по цял ден чорапи лентяй,то тогава си водете там децата и не вредете на другите
 • Нормален
  21.03.2016 г. 21:39
  Аз искам да попитам Г-н куташки къде са лицензите,разрешителните,сертификатите им от Мон,Мз,Хем и коя институция изобщо им позволи да упражняват дейност,свързана с отглеждането и възпитанието на деца??кой от тези търси там е с педагогическо или психологическо образование там и кой ще гарантира,че децата няма да бъдат връчени в ръцете на психопатологията да речем?кой нормален човек ще си остави детето на незнайно кого за да се грижи не знам си кой за него?това е подсъдно
 • Пламен Петков
  15.03.2016 г. 10:24
  Чета коментарите под новините в сайта и гледам някои хора доста са се изплашили от това екоселище Радост. Хората тотално са изпаткали... Едно време как са се строяли къщи бе - събира се цялото село и строи къща, знаете ли това? Това не е ли общност? Единия като е нямал пари за нови налъми нали е плащал с брашно или каквото има? То това е живот в общост. Обаче докато едно време този начин на живот в селата е бил продиктуван от инстинкти за оцеляване, нужда и прочие съществуване, то днес, благодарение на технологиите, знанието, изборът от стоки и услуги, се откриват възможности, да заживеем един осъзнат продуктивен и креативен живот на село, където да си произвеждаме храната и да се храним както намерим за добре, а не както ни кажат по телевизията... където да развиваме всичко онова, което цял живот е било подтиснато от детските ни години още... Защото никой не знае какви заложби има в себе си и това е най-големият страх за хората! Хората не ги е страх, че ще живеят на село, не ги е страх от несъществуващи секти, а ги е страх от себе си. Страх ги е от незнанието си, от невежеството си, страх ги е от липсата на опит да правят каквото и да е с ръцете си, с ума си, с гласа си, с душата си. Много бързо станаха някои хора гражданчета... Отидоха в София и се отракаха нещо. И аз съм живял в тая дупка 10 години и чисто нови служебни коли съм карал! И какво от това! Едно голямо нищо! Мир:N
 • До Nicky
  13.03.2016 г. 17:43
  Nicky, моите уважения, всеки има право на мнение, но самите изразни средства, които използваш от рода на "ще постъпят там", издава, че изобщо не си взаимодействал с социални домове и не си ходил в екоселището, което не е институция, хал хабер си нямаш от детска психология и въобще не се замисляш реално от какво децата имат нужда, понеже тази тема е само нещо, което ти подхвърлят по новините вечер и говориш наизуст, като тези хора в обществото, които са загубили вяра, любов, надежда, и не им остава нищо друго, освен да хейтват! Но днес е ден за прошка! Простено да е на всички ни! :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12