Търси

Екхарт Толе: Няма нищо извън настоящето

Още по темата ...
Абсолютът

Елеазар: Абсолютът пребивава в неведома, безименна висота. Тук става въпрос за 13-то измерение (+ВИДЕО за Старците)

Виж повече
мрак - светлина

Слънцето е отражение на друго Слънце. Мракът е Ослепителна светлина на Бездната

Виж повече
Д-р Тимен Тимев

Д-р Тимен Тимев: Изгонихме Боговете и ги затворихме в нашите човешки представи, концепции, понятия (АУДИО)

Виж повече
10.07.2021 г.
5310
1
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
"Никога нищо не се е случвало в миналото, то се случва в Настоящето. Никога нищо няма да се случи в бъдещето, то ще се случи в Настоящето." Това са думи на писателя Екхарт Толе. 

"Както Луната няма собствена светлина, а само може да отразява светлината на Слънцето, така и бъдещето и миналото са само бледо отражение на светлината, силата и реалността на вечното сегашно.", посочва Толе и допълва, че тяхната Реалност е взета назаем от Настоящето.

Същността на казаното по-горе не може да бъде разбрана от ума. В момента обаче, в който човек го проумее, се получава изместване на съзнанието от ума към Битието, от времето към Присъствието. Изведнъж всичко става живо, пръскащо енергия, излъчващо Битие.

"В критична ситуация, когато животът ви е застрашен, превключването на съзнанието от времето към присъствието понякога се получава естествено. Личността, която притежава минало и бъдеще, за миг отстъпва място на наситено съзнателно присъствие, което остава много будно, макар и спокойно.  Причината, поради която някои хора обичат да се впускат в рисковани занимания - алпинизъм, автомобилни състезания и т.н. - макар, че е възможно да не го осъзнават, е в това, че тези занимания ги принуждават да бъдат в Настоящето - в наситеното живо състояние, в което са свободни от проблеми, от мислене, от бремето на личността. Отклоняването от настоящия момент дори за миг може да означава смърт. За съжаление, такива хора развиват зависимост от някакво занимание, за да пребивават в това състояние. "

От най-древни времена духовни учители във всички култури са посочвали Настоящето като ключ към духовното измерение. Суфистите казват: "Суфистът е син на сегашното време". Руми - големият поет и суфи учител казва : "Миналото и бъдещето закриват Бог от погледа ни. Изгорете ги с огън!"

Духовният учител от 13-и век, Майстер Екхарт обобщава своето виждане много красиво: Времето е това, което пречи на светлината да достигне до нас. Няма по-голяма пречка по пътя към Бога от времето."

"Времето е илюзия. Сегашният момент е всичко, което ще имате някога. Никога няма време, когато животът ви не е "в този момент", акцентира Екхарт Толе.

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Спонсори на Портал 12