Екхарт Толе: Няма нищо извън настоящето

18.01.2020 г.
5255
Добавена от: Таня Борисова
1 коментара
"Никога нищо не се е случвало в миналото, то се случва в Настоящето. Никога нищо няма да се случи в бъдещето, то ще се случи в Настоящето." Това са думи на писателя Екхарт Толе. 

"Както Луната няма собствена светлина, а само може да отразява светлината на Слънцето, така и бъдещето и миналото са само бледо отражение на светлината, силата и реалността на вечното сегашно.", посочва Толе и допълва, че тяхната Реалност е взета назаем от Настоящето.

Същността на казаното по-горе не може да бъде разбрана от ума. В момента обаче, в който човек го проумее, се получава изместване на съзнанието от ума към Битието, от времето към Присъствието. Изведнъж всичко става живо, пръскащо енергия, излъчващо Битие.

"В критична ситуация, когато животът ви е застрашен, превключването на съзнанието от времето към присъствието понякога се получава естествено. Личността, която притежава минало и бъдеще, за миг отстъпва място на наситено съзнателно присъствие, което остава много будно, макар и спокойно.  Причината, поради която някои хора обичат да се впускат в рисковани занимания - алпинизъм, автомобилни състезания и т.н. - макар, че е възможно да не го осъзнават, е в това, че тези занимания ги принуждават да бъдат в Настоящето - в наситеното живо състояние, в което са свободни от проблеми, от мислене, от бремето на личността. Отклоняването от настоящия момент дори за миг може да означава смърт. За съжаление, такива хора развиват зависимост от някакво занимание, за да пребивават в това състояние. "

От най-древни времена духовни учители във всички култури са посочвали Настоящето като ключ към духовното измерение. Суфистите казват: "Суфистът е син на сегашното време". Руми - големият поет и суфи учител казва : "Миналото и бъдещето закриват Бог от погледа ни. Изгорете ги с огън!"

Духовният учител от 13-и век, Майстер Екхарт обобщава своето виждане много красиво: Времето е това, което пречи на светлината да достигне до нас. Няма по-голяма пречка по пътя към Бога от времето."

"Времето е илюзия. Сегашният момент е всичко, което ще имате някога. Никога няма време, когато животът ви не е "в този момент", акцентира Екхарт Толе.
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Коментари: 1
  • Drago Janakiev
    29.05.2017 г., 09:57 ч.
    1     0

    Отдавна гледам видеата му в youtube.Той влияе на хиляди хора по целия свят и носи познанието.Поклон.