Търси

Еднажден е третият Портал на зануляванe

20.12.2016 г.
8630
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

 
Днес, 20 декември – Игнажден, е ден с особено значение в българският празничен календар. Предците ни са смятали, че от 20 декември започва Нова година и са вярвали, че този ден е изпълнен с магическа сила, следели са всички символи и знаци и са извършвали ритуали, а Еднажден, който е в деня на зимното слънцестоене 21-ви срещу 22-ри декември подобно на Порталите 11.11 и 12.12, е денят на зануляване. Кое е специфичното за тези дни и как можем да ги отпразнуваме в пълнота, прочетете по-долу.
 

Свети Игнатий-Богоносец е днес, а Еднажден е на Зимното слънцестоене - утре.  Понякога те си съвпадат, но през тази година са в различни дни. В денят Нула или изравнителния ден в годината на 21-ви срещу 22 декември насъпва астрономическото зимно слънцестоене. Вярвало се е, че това е началото на сътворението на света. В него е събрана цялата творческа същност на Бога, в която светлината се извлича от мрака. 
 
На Игнажден приключва старата година като по народните вярвания тогава умира старият бик Сабазий, за да се роди на Коледа Загрей (Младенецът, Агнето), заченат точно преди 9 месеца на Пролетното равноденствие. В българските народни обичаи и вярвания Троицата, а също и утроената Троица или числото 9 имат особено значение. Изпращането на Старата и посрещането на Новата година става именно с Троицата празници: Игнажден, Рождество и Сурваки.
 
За сакрално число се смята и числото 12 (вижте статията за Портал 12.12). Не случайно от Игнажден (20.12) до 31.12 остават 12 дена. Всеки един от тези дни показва какво ще бъде времето през 12-те месеца от Новата година, като на 20.12 се определя времето през януари и така до 31.12 те вървят в хронологичен ред.
 
Навярно няма друг празник, който да е свързан с толкова много поверия и ритуали. Ще изброим тези от тях, които са актуални към днешна дата:
 
На Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома;
Не се иска и не се дава нищо назаем – нито стока, нито пари;
Не се става от трапезата, по време на ядене;
Не се пере, шие или плете, за да не влезе в семейството болест;
Не се вари боб, защото това предвещава градушки през годината;
Смята се, че ако се зачене дете на този ден, то ще се роди с недъг;
Бременните и нераждалите жени днес не трябва да работят, за да могат да родят лесно и безпроблемно децата си;
Не се впряга добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.


Утрешният ден - Еднажден, е подходящ за наричане и сбъдване на желания. Астроложката Елена Пенчева, споделя как може да активирате вашите желания утре на Зимното слънцестоене:

Пали се огън по здрач - навън и у дома, за да се даде сила и живот на Слънцето, че то тъкмо се ражда и три дни ще се бори с мрака, за да го победи. Това се прави, за да се съпреживее това раждане и тази победа в най-дългата нощ, а огънят като се запали, малко се помълчава, в тъмното и тихото заедно с вечно възраждащия се огън на сътворението. Така огъня, тъмнината и тишината правят една слънчева магия за нов живот и в душата се пробужда радост. Тази радост ако я посееш в желание и го изречеш на глас-ще се сбъдне. Затова се е пророкувало и наричало в тази нощ.

Началото бе Слънцето,
и кръг беше пътят му
и кръгът беше Огън.
И Огънят докосна Земята
и се зачена семе
и в Слънцето беше силата.

 
 Може да посетите Празник на Зимного Слънцестоене утре от 16:00 - 22:00 ч.  в клуб Каркасон, София.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12