Търси

Един по-различен поглед за датата 1-и Април: Ден на Истината и обновлението

01.04.2016 г.
1025
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Думата Април идва от латинското Aprilis и означава „отварям”. Това име му е дадено от древните, защото именно той „отваря“ вратите на Природата, за да влезе Пролетта. И наистина! Толкова много очакване, свежест и красота носи Април!

Започва с усмивка (Деня на хумора и сатирата), устремява се с възторг към небето (Деня на авиацията и космонавтиката), изгрява отрупан с цветя на Цветница, след което се приземява, за да почете Земята (Международен ден на Земята)!

Но какво е Април за всеки един от нас? Кое го прави специален? На първо място той слага окончателен край на зимата. След кокичетата и минзухарите, нарцисите се отварят и ни кимват с жълтите си главички. Тревата започва да се съживява, а земята се събужда след сковаността от студовете и снеговете на зимата. Дърветата напъпят, лалетата показват листенцата си, а малките животинки – катерици, зайчета и други – започват да излизат от дупките и хралупите си.

Обещаното от март обновление започва да се осъществява, и топлината на слънчевите лъчи измества хладния въздух. Дъждът напоява земята, подпомагайки растежа и подготвяйки цветята за сезона на пролетта. Дори ние, хората, нямаме търпение да открием себе си, отървавайки се от зимните палта, при първата възможност, която ни дава по-топлия, априлски, пролетен ден.

Ето това е Април – живот, магия, надежда, дръзновение!

А днес в обявения Ден на лъжата, писателят Георги Жеков написа:
Защо не 1-ви април да е ден на Истината? Ден, в който да споделим на първо място със самите себе си, а заедно с това и с хората около нас, една или повече истини? Ден, в който да бъдем истински! Или искаме официално да имаме дата, на която "оправдано" да продължим да лъжем? Най-вече себе си.

Така че, нека отворим като Природата широко вратите си, да бъдем себе си и да посрещнем Пролетта и най-живия от всички месеци! Добре дошъл, Април!
 
Коментари 1
  • Зорница Найденова
    01.04.2016 г. 09:51
    За мен този ден е точно това - ден на истината и качествените, приятелски шеги, които искрено развеселяват. :V

Коментари:

Спонсори на Портал 12