Търси

Eмил Кънов: Гласът е откровение,чрез който пускаме Твореца в себе си

Още по темата ...

Музика за вдъхновение - Soil Festivities - Movement 1 | Vangelis

Виж повече
Хоро

Галина Ангелова: Хорото е генератор на психична и духовна мощ (ИНТЕРВЮ+ВИДЕО)

Виж повече
Учителя Петър Дънов с цигулка

Музиката на Учителя Петър Дънов лекува и подмладява

Виж повече
26.08.2021 г.
4149
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Да музицираме чрез инструмента, даден ни от Бога - гласа, е висше откровение

 „Да музицираме чрез инструмента, даден ни от Бога, е висше откровение. Доказано е, че музицирайки в група ние създаваме резонанс, който резонанс повишава нашите вибрации, а оттам и нашия имунитет. Затова и пеенето в Хор е нещо, което е в състояние да промени настроението на хората в залата и както Учителя е казал "Всички певци работят за мене, като пее с високата си вибрация певецът променя нивото на слушателя и го кара да се замисли за живота си. Всяка музика, която идва от сърцето ни свързва с висшите измерения и ни повдига“, казва Емил Кънов - певец – вокален, музикален и предучилищен педагог. След 20 години учене по обичайния начин съдбата го среща с Огнян Николов, който използва упражнения предадени му от ученичката на Учителя Дънов – Лиляна Табакова и за 10 години съвместна работа – развиват гласа на Емил така, че да може да пее партии от бас-баритон до невероятно високия контратенор.

Какво е за вас лечебното пеене? 

Мисля, че човек не избира съдбата си, тя просто го застига - звукът е моя съдба! Енергията на звука пренася през епохите образи, картини, а чрез силата на звука създава нова реалност. Певецът твори както художник, но не с бои, а използвайки единствения инструмент даден му от Бога - своя глас! 

Как се започнахте да практикувате лечебното Орфеево пеене?
 

Ще пропусна 20 г обикаляне по разни вокални педагози. Те можеха само да дадат тон от пианото и да ме разпеят, но нито една, повтарям нито една от тях не ми показа дишане, сега си давам сметка защо. Просто нито една от тях не е съзнавала, как го прави, дарбата действа несъзнателно. През 1995 година съдбата пресече пътя ми с моя учител, приятел и съмишленик и продължител на Школата Орфеева - Огнян Николов. Започна къртовски труд ... ама наистина къртовски труд от негова страна. Здравата ми природа не се поддаваше на прекрояване. От едно турне се върна и ми донесе запис на Дейвид Даниелс - контратенор и ми каза, нека потърсим гласа в тази посока. Аз отвърнах: „Оги, но всички казват, че това е фалцет и той е забранен“. Тогава той се замисли и за моя радост реши да експериментира с дихателни упражнения  за тялото, използвайки записки на Лиляна Табакова диктувани и от Учителя Дънов и постановка на гласа чрез говор по метода на професор Любен Саев. Целта беше да се придържаме към чистия вокал на народната песен, изпълнение с усмихната уста, а не със заоблена уста, от което лицето не се изкривява с извинение като свинска зурла. 

Можем ли да кажем, че Орфей и мистериите му са духовен ключ към възвръщане към божественото? 

Твърдението на чуждестранни композитори докоснали се до българската народна песен е, че тя е творение на самия Бог. Професор Марсел Парез ръководител на състава „Органика“, дойде в София за концерт и изнесе лекция в нея той обясни, че освен нотите има още нещо, което се нарича национална школа, в този момент си спомних как леля Любка и леля Радка се надпяваха "Не се пее така тази песен, ей сега ще ти покажа как я пеем у нашето село." Нещо е накарало професора от Парижката консерватория да дойде в малка България и да потърси именно ключа към мистериозното народно пеене, постигано от нашите певци без музикално образование, без ни най-малка представа от нотна или каквато и да е друга грамотност. Дойде именно на това кътче земя, където се създават школи, които се предават от баба и дядо на внуци. Повтарям, че по нашите земи, никой никога не се е интересувал как се дава тон равнено по кутия от дърво с чукчета, които удрят по железни струни или чрез инструмента, наречен пиано. 

Българският певец си поема дъх и то по начин различен от ежедневното дишане - този дъх е дълбок като молитва. Сякаш казва: "Влез в мен Господи! ... " Както птицата отваря човка и запява - така и ние чрез нашия съвършен музикален инструмент хвалим Твореца. 

Отваря ли пеенето енергийните канали, чакрите? 

След всичко, което ме формира като певец, започнахме изследване на орфеевото пеене съвместно с Елица Димова от Център Добродея. Така открихме връзката между буквите и по-специално гласните, музикалните тонове и цветовете и че това всъщност е основата на Орфеевото пеене. Това ми даде тласък да продължа в тази посока. В моята вече петгодишна работа установих, че единствената вярна вибрация се получава, когато вокала е на своето място, а сонорните съгласни н, м, в, ж, з са позиционирани в тимусната област, където е мястото на вокала Ъ. Точно така в нашата школа ние преподаваме вокала Ъ. Вокалите си имат места, където се усеща тяхната вибрация и тези места съвпадат с някои от чакрите.

Какво точно се случва по време на лечебното пеене? 

Това е един процес, в който хората започват да освобождават натрупани негативни състояния от детските си години. Много често те са заключили детето в себе си, но чрез това пеене започват да преоткрият детето в себе си и отново да се чувстват силни и свободни, да отключат отдавна забравени тайни.

Коя е мелодията на здравето? 

Човек може да измисли своя лична мелодия. Но аз уча моите ученици, че песента на здравето е Любовта. Често пеем „Аз ще се подмладя, ти ще се подмладиш, той ще се подмлади - това ми казва ЛЮБОВТА“! или "Боряно, Борянке сал ти ли си мома? Сал ти ли си мома, сал ти ли знаеш да пееш?".

Как можем да превърнем любимите си песни в лекарство? 

В радост - човек пее, когато скърби - отново пее. Всяка песен, щом минава през сърцето, може да бъде лекарство. 

От кой свят излиза музиката? 

Всичко е музика, докоснете се до водата и усетете какво спокойствие ни носи всяка капка. Разходете се из парка и ще чуете истинска симфония, такава, че ако бяхте Бетовен, щяхте да напишете за хората от града Симфония номер 6 "Пасторална". Звукообразуващо пеене от времето на Орфей, действа не само пречистващо, но и зареждащо. Това пеене разкрива латентния потенциал на нашето изразяване, влияе пряко на енергийните центрове на тялото, дава ни ново излъчване и подобрява дикцията, стойката и дишането.

Чрез техниката за звукоизвличане се балансира и хармонизира енергията на изразяването, работи се върху творческия подем и отключване на потенциала, нормализира се и се хармонизира работата на щитовидна жлеза. Ние едновременно се зареждаме и се освобождаваме от натрупаното напрежение и стрес. 

Ефектът на освобождаването, събуждането на тялото и повишаването на собствената ни вибрация ще се усетят мигновено, когато комбинираме звука с подходящи упражнения. "Лечебно Пеене с ЕМО" е гласът, пренесен през времето и сътворен от вашето тяло и проявен тук и сега. Пет тона, синхронизирани с пет чакри, пет цвята и пет планети. Обединени от "О" като обич и бяла светлина, разложена на съставните цветове и вокалите „А”,” И”,” Е”,” Ъ”,” У”. Всеки може да пее, стига да открие гласа си! Всеки човек може да открие своя истински глас!

Учителя Петър Дънов казва, че музиката, пеенето имат смисъл само тогава, когато служат за облагородяване на човека, споделяте ли думите му? 

Да музицираме чрез инструмента, даден ни от Бога - гласа, е висше откровение. Доказано е, че музицирайки в група ние създаваме резонанс, който резонанс повишава нашите вибрации, а оттам и нашия имунитет. Затова и пеенето в ХОР е нещо, което е в състояние да промени настроението на хората в залата и както Учителя е казал "Всички певци работят за мене, като пее с високата си вибрация певецът променя нивото на слушателя и го кара да се замисли за живота си ".

Коя е музиката, която ни свързва с висшите измерения, която ни повдига? 

Всяка музика, която идва от сърцето. Създадох певица на народни песни, създадох певица, която обожава да пее песните на Лили Иванова, създадох певец, който пък започна да изучава сам собствения си гласов апарат и така за три месеца постигна нещо, което аз постигнах с 30 години работа - звучи от контратенор до бас-баритон. Сега работя с певица, която обожава киртан и източна музика. Не стилът и вид музика, а правилното вибрационно ниво и верният резонанс повдигат слушатели и певец. 
Има ли практика, с която бързо и лесно можем да повишим вибрациите на организма си? 

Откакто се е създало човечеството пеенето е било и ще си остане най-лесният път за излизане от състояние на депресия или потиснатост и за духовен растеж! 

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.

Спонсори на Портал 12