Търси

Дълбокият смисъл на Коледа - Рождеството на Духа

23.12.2016 г.
3956
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Нека възвърнем дълбокият смисъл на Коледа - Рождеството на Духа. Преди началото на цикъла празници, започващ с Бъдни вечер, отправяме призив към вас за осъзнато празнуване, за това Светлината и Магията на Рождество да се възродят във всеки един от вас!

„Азът" има смисъл само тогава, когато това същество само назовава себе си с името „Аз". При никакви обстоятелства името „Аз" не може да прозвучи отвън и да стигне до ухото на даден човек. Той може да го употреби единствено по отношение на себе си. Аз съм „Аз" само за мен,

за всеки друг, аз съм „ти", и всеки друг е за мен „ти". Този прост факт е външен израз на едно дълбока истина. „Азът" е независим от целия външен свят; ето защо и неговото име никога не може да прозвучи отвън.

Нищо външно няма достъп до тази част на човешката душа, за която става дума тук. Тук е „скритото светилище на душата".

Тук достъп може да получи само такова същество, което е сродно с душата. „Бог, който живее в човека, говори, когато душата познава себе си като Аз.

 
Рудолф Щайнер („Въведение в тайната наука“)
 
Така следва да чувстваме по-дълбокия смисъл на Коледа-Рождество, защото случващото се вътре в нас резонира с процесите отвън.

И както в природата, в това време на циклично затишие, когато животът максимално притихва, за да се прероди и обнови и отново да се прояви с пълна сила,  така и ние притихваме, смиряваме се, за да се пречистим, да се прероди и обнови светлата ни същност.

А ние в днешното “празнуване” се съсредоточаваме в суматохата на съпътстващите приготовления  и това става тема в нашите разговори, действия и мисли. Естествено подаръците, трапезата са почти задължителни, но нека суетата да не превзема смисълът на този ден.

Защо сме вперили погледи само в подаръците на Влъхвите и звездата над Витлеем, а самото събитие остава неразбираемо и далечно от нас?

Забравили сме да поканим на трапезата ни Пазителят на Семейството, а сме поканили суетата.

Пожелаваме си всеки да намери светлината в себе си и да я раздаде на близки, нуждаещи се, случайни хора, които ще срещне тези дни, за да се пръсне Любовта като Огнена стража над Земята, защото повече от всякога има нужда от нея.
 

Спонсори на Портал 12