Търси

Два златни пръстена от ХІV век ще бъдат изложени в Акве Калиде в Бургас

26.05.2016 г.
1486
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Два златни пръстена от ХІV век ще бъдат изложени от 1 юни в музейната експозиция на туристическия комплекс "Акве Калиде" в Бургас. Находките са открити при проучванията на минералния извор в древните терми Акве Калиде.

Артефактите са открити в периода 1910-1911 година и представляват пръстени-печати, с които притежателите им - представители на най-висшите кръгове на Византия и Българското царство, са подпечатвали своята кореспонденция. 

Пръстените са от масивно злато с проба 23 карата. Първият тежи 28 грама. На печата е гравиран надпис на кирилица: "Петър епикерний и братовчед Царев". Пръстенът се датира от началото на четиринайсети век и е бил лично притежание на царският братовчед и епикерний Петър. С титлата епикерний са удостоявани най-близките до царя лица, много често - негови роднини.
Вторият пръстен тежи 30 грама. На плочката му е гравиран кръстовиден монограм, който се разчита като "Никифорос". Името на притежателят е Никифор. Той вероятно е бил висш византийски аристократ и е хвърлил пръстена като оброк в извора в знак на благодарност за излекуването си от минералната вода на Акве калиде.

Находките са доказателство за динамиката на живота в минералните бани край Бургас през периода на средните векове. Изложбата на пръстените е организирана от Регионалния исторически музей и Община Бургас, със съдействието на Националния археологически институт с музей при БАН.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12