Търси

Доброволци започват възстановяване на древната обсертватория - кромлех край село Старо Железаре

13.06.2016 г.
1493
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Доброволци започват възстановяване на древната космическа обсертватория - кромлех край село Старо Железаре. Инициативата за облагородяване на местността е на „Фондация „Да спасим кромлеха в Старо Железаре“.

Освен ентусиасти от България, в акцията ще се включат и чужденци, а на самия обект за пръв път от 12 години насам ще се извършват подобни дейности. По думите на учредителя на фондацията - Славян Стоянов, мястото е проучено частично, а в него се намират 19 видими камъка от общо 22, открити по време на проучванията на обекта преди време.

Мегалитният паметник кромлех при "Чолакова могила" край село Старо Желзаре е уникално тракийско съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение на възраст повече от 26 века. Един от общо трите открити в България и единственият в света, затрупан под могилен насип, вероятно при похода на персийския цар Дарий в Тракия през VI в. пр. н.е. Наричан е от медиите "българският Стоунхендж“.

"Си Ви Ес - България" и фондация "Да спасим кромлеха в Старо Железаре” организират международната археологическа експедиция, която започва от 14 юни и ще продължи до 9 юли като част от усилията за неговото съхраняване, възстановяване и експонирането му в бъдеще като туристически обект и като обект на българското историческо наследство.

Според Стоянов превръщането на едно такова място в културна дестинация за туристи ще помогне за популяризирането, както на близкото село, така и на региона.

Кампанията продължава с благотворителен концерт "Да спасим кромлеха в Старо Железаре", който ще се проведе в Хисаря в края на юни, на който ще се набират средства за акцията. А междувременно пенсионери от местното Старо Железаре активно и ентусиазирано подпомогнали кампанията, като дарили над 400 лева, спестявани от пенсии, за да се вдъхне нов живот на обекта.

Ако желаете да се включите като доброволец, вижте повече информация ТУК.

Свързани публикации

Енергийни центрове в България
12.12.2015 г.
202329
62

12 високо енергийни места в България (СНИМКИ)

Представяме ви 12  зареждащи места, които препоръчваме да посетите. Важно е да се знае, че всички тези места имат огледална ефективност - с каквито вътрешна енергия и настроение ги посетите - те ще се мултиплицират многократно
Виж повече
Коментари 1
  • Петя Найденова
    16.06.2016 г. 22:54
    Една добра инициатива

Коментари:

Спонсори на Портал 12