Търси

Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве

23.01.2016 г.
43316
17
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Намалените количества на веществото допамин в мозъка, водят до състояние на депресия, утегченост, отчаяние, липса на активности, а в по-тежките случаи до шизофрения и паркинсон. Допаминът е открит от шведските учени Арвид Карлсон и Нилс-Оке Хиларп през 1952 г., а произходът на името е свързан с метаболизма на този невротрансмитер: произвежда се от леводопа(3,4-дихидрокси-L-Фенилаланин) и принадлежи към класата на моноамините. На свой ред от него се произвеждат невротрансмитерите норепинефрин (норадреналин) и епинефрин (адреналин). Арвид Карлсон доказва не само съществуванието на допамина като междинен продукт в синтезата на епинефрина, но и функцията му на невротрансмитер. За изследванията си е отличен с Нобелова награда за медицина или физиология 2000 г.След като първоначално допаминът е бил смятан за регулатор на моторните функции (главно поради моторните дефицити, свързани с Болестта на Паркинсон), през последните две десетилетия се налага схващането, че играе важна роля в редица психични процеси (мотивация) и заболявания (депресия, шизофрения), както и при възникването на психична зависимост от психотропни субстанции (хероин, кокаин и пр).

Екипът на Портал 12 ви представя някои стъпки за стимулиране на нормалния баланс на допамин в мозъка:

Не се пристрастявайте към нищо
"Много хора се пристрастяват към нещо, защото това им дава някакво незабавно удовлетворение - наркотици, алкохол, секс, порнография, пазаруване, и други пристрастяващи личността поведения...Те всъщност имат обратен ефект върху нивото на допамин в дългосрочен план. По същество, когато сме прекалено пристрастени към нещо, мозъкът произвежда ударно поредната доза допамин, но това не е устойчиво решение за производство на допамин, което може и трябва да се направи по естествен път. Самото усещане за пристрастяване е всъщност понижената доза допамин. Самото пристрастяване е проява на липса на удовлетворение от вътре, което води до желание за постигане на удовлетворение чрез вещества, предмети или събития, които да облекчат болката, но неизбежно - само за известно време.

Последни изследвания на учените са доказали, че нивата на допамин се повишават, когато човек се чувства удовлетворен, или пък когато човек бива награждаван. Накратко казано най-високата защита срещу дефицит на допамин е човек да бъде активен в своето ежедневие и да изпълва животът си с постижения, дори и малки.

Също така, тъй като различните зависимости и пристрастености са най-често свързани с минали травматични преживявания (където емоциите създават борба или бягство в отговор), жизнено важно да се търси правилното и ефективно разтоварване на преживяната травма. 


Контролен лист с Малки Задачи
Допаминът се увеличава, когато ние се организираме и завършваме задачи - независимо дали задачата е малка или голяма. Така че, не позволявайте вашият мозък да се притеснява за неща, които трябва да се направят. Вместо това, пишете тези задачи в списък и след това ги отписвайте една по една. Вече е доказано, че това води до по-добри нива на допамин в мозъка.

Накратко казано, ако дадена задача е по-голяма с 25% от промяната в рутината на дадено лице, лицето ще бъде обзето от чувство на неспособност да я осъществи. Това води до саморазрушение и самостоятелен саботаж за избягване изпълнението на задачата. От друга страна, ако една задача води до 10% по-различна ситуация от нормалната рутина на човек, то тя няма да има достатъчно значение за човека и той в повечето случаи избира да не я прави. 


Създаване на Нещо
Писатели, художници, скулптори, поети, певци, танцьори, художници и други, можем да се идентифицираме с това - Нещо. Когато сме в творчески режим, можем да станем хипер-съсредоточени. В резултат на това ние можем да въведем състояние, наречено поток. Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност - трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта - убиват!

В този контекст трябва да се отбележи, че е много важно да не смесваме личните си творчески енергии с тези на другите около нас и да не се сравняваме с постигнатото от тях, тъй като това може да доведе до допълнителен стрес. Важно е да не обръщаме внимание на негативните емоции и недостатъци на хората, което също влияе негативно за полезния химичен баланс на мозъка.

Упражнения и физическа активност
Физическата активност не само може да ни помогне да се освободим от стреса, но и да постигнем по-добро физическо здраве и да ни направи по-продуктивни; тя увеличава нашите допаминови нива. По-конкретно, упражненията увеличават множеството невротрансмитери - серотонин и ендорфини, освен допамин, и целият мозък получава тласък за добро здраве и развитие. 


Определяне на цели и приоритети
Определянето на ясни цели и приоритети в живота ни способства също за нормалните нива на допамин в мозъка. Когато липсва стрес и напрежение от неясноти и безпорядък в ежедневието, мозъкът се претоварва изключително много, което намира най-бързо отражение в психическите поведенчески модели на хората. При най-тежки случаи на допаминов дефицит се наблюдават и психомоторни дисфункции като един от първите симптоми преди настъпването е хроничният световъртеж. 

Консумиране на повече храни с протеинът - тирозин
Химикалите, които съставляват допамин, са важни за формирането на допамин. Поради това е важно да се наситят съдържанията на протеинът - тирозин. Има голям списък на храни, които повишават нивото на тирозин, включително: бадемите, авокадо, банани, говеждо, пилешко, шоколад, кафе, яйца, зелен чай, диня, кисело мляко.

Тирозинът е една от 22-те основни аминокиселини, които се използват за изграждане на протеините в тялото. В допълнение към това, обаче, също повишава нивата на някои невротрансмитери в мозъка, по-специално допамин и норепинефрин. Те са известни като "Химикали на щастието", които могат да помогнат да се стимулира настроението. Истината е, че тирозина трябва да бъде свързан с друга молекула, за да направи кръвно-мозъчна бариера, която от своя страна може да помогне за увеличаване на потенциала за допамин и допаминови резерви, които са в основата на доброто настроение и чувства, които преживява човек на база химичните процеси в мозъка.

Слушане на музика
Слушането на музика категорично повишава нивото на допамин. Всъщност, учените казват, че слушането на музика има същия ефект както яденето на любимите ни храни или четене на любима книга. Именно защото любимата музика повишава нивата на допамин, тук също можем да говорим за склонност към пристрастяване.

Въпреки това, музиката е била винаги част от човешката история, тъй като нейното влияние върху нашия мозък е много оценявано през всички времена. В действителност, една от най-големите културни признателности в цялата история е била музиката. Така че, да, слушайте музика, но просто се уверете, че не е единственият източник на допамин в живота ви!

Медитация
Както и при физически упражнения, ние откриваме все повече и повече ползи от практикуването на медитация. Както казахме в началото, човешкият мозък е податлив на различни зависимости. Един друг вид пристрастяване е така нареченото: "overthinking". В действителност, някои будисти използват и израза за тази зависимост на свръх-постоянно мисловна натовареност и трескаво мислене от сутрин до вечер, като: "Маймуна ум"

"Overthinking" не е просто навик за интензивна работа, а е истинска принуда, която освен че ни оставя в сложно състояние на ума, а също така има отрицателен ефект върху нашето духовно развитие. Медитацията може да бъде много ефективна форма на увеличение на допамина, ако се прави правилно, тъй като може да разчиствате умствените влияния. С намерението да достига до състояние на себереализация, медитацията прочиства психичното елементарно ниво и го заменя с присъствие и благодарност само за това, че си жив. 

Подкрепете се с био-добавки
Ако нямате воля да приложите гореспоменатите практики, то можете да се подкрепите със здравословни добавки:

Куркумин: активна съставка, която е също често срещана в къри подправките и куркумата.
Гинко Билоба: Изключително популярна  добавка, която е за усилване на нивата на допамин и подобряване на оросяването на мозъка.
L-теанин: Увеличава няколко невротрансмитери в мозъка, включително допамин. Зеленият чай е страхотен източник.


Детоксикация на тялото
В тялото ни се натрупват токсини и бактерии, което е лошо за нас. Ендотоксините са от вида, който може да предизвика спад на имунната ни система, а също така ограничава производството на допамин. Ето няколко съвета за да помогнете прочистването на червата от ендотоксини:. Не яжте ферментирали храни, получавайте достатъчно сън, не яжте мазни или сладки храни.

Всеки път, когато не се чувстваме добре и посягаме по навик към нещо сладко, следва да ангажираме съзнанието си към някоя макар и дребна задача и да не допуснем изкуственото, но кратковременно стимулиране на мозъка, чрез захарта. По-добре да изпием топлата вода или чай с мед, отколкото да затормозим нашия организъм с поредната доза опаковъчна храна или напитка, пробутвана ни от рекламите по телевизията.

Свързани публикации

Научни открития 2015 | снимка: Shuuterstock
30.12.2015 г.
4597

12 забележителни научни открития през 2015, върху които трябва да се замислим

Представяме ви 12 забележителни научни открития през 2015-а година, върху всяко от които е добре да се замислим за хода на еволюцията, за научните открития и за мясотото на човека във Вселената
Виж повече
Обичам те
07.12.2021 г.
4158
1

Да се отучим от автоматичното отрицание; Казвайте по-често 'Обичам те', 'Обичам ви'

Животът и ежедневието ни са постоянен низ от възможности и право на избор. Без значение къде живее човек, какво работи, то ежедневно се сблъсква с решения, от които се формира собствената му реалност.
Виж повече
Здраве - мозък - мислене - спомени | снимка; Shuuterstock
14.12.2015 г.
4176
1

Специфични връзки в мозъка показват защо някои хора помнят детайлно

Изследванията сред доброволци са показали, че хората, които водят по-интензивен ежедневен живот, подложени са на повече стрес и имат богатство от събития в относително кратки времеви интервали, създават функцията на "дефрагментиране на кортексовите връзки", което води до намаляването на оперативното натоварване на мозъка
Виж повече
Изгрев над Рила | снимка: Shutterstock
22.11.2019 г.
11983

Д-р Румен Стоилов: Балканите са третият духовен и енергиен център на Земята

Ролята на българите е изключително важна, защото ние трябва да успеем да намерим равновесието между мъжкото и женското у нас, да намерим равновесието между доброто и злото, в смисъл не да го приемем, не да се съгласим с него, а да успеем да го преобразуваме
Виж повече
Конвенционалната медицина официално призна ползите от медитацията и йогата
18.01.2016 г.
7028
2

Конвенционалната медицина официално призна ползите от медитацията, йогата и молитвата

Важното е в днешния забързан живот да намираме сила да оставаме по-често сами със Себе си, да медитираме, да извършваме вътрешни молитви към нас, към ближните и към Космоса.... и да не отлагаме прилагането на важните за здравето ни физически практики
Виж повече
Коментари 17
 • Vk2_rr
  04.07.2019 г. 18:29
  Деспина Клер ,Основната причина за шизофрения си остава ниския допамин -в мезокортикалната система,повишен е в комбината.Запомнете го това бе хора
 • Деспина Клер
  22.10.2016 г. 12:09
  Само да поясня - като човек, който учи психология - че понижените количества могат до доведат до Паркинсон, но не и до шизофрения - при шизофренията прекомерното количество допамин се явява един от основните проблеми... :)
 • Мария
  25.09.2016 г. 22:31
  Прекрасна статия. Благодаря ви ! На мен лично ми беше много полезна и интересна. Очакваме повече статии и за любителите на психологията :-) Успех на целия ви екип ! Прекрасна работа, както винаги !
 • УБЕДЕН
  14.07.2016 г. 13:18
  Създаване на Нещо Писатели, художници, скулптори, поети, певци, танцьори, художници и други, можем да се идентифицираме с това - Нещо. Когато сме в творчески режим, можем да станем хипер-съсредоточени. В резултат на това ние можем да въведем състояние, наречено поток. Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност - трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта - убиват! В този контекст трябва да се отбележи, че е много важно да не смесваме личните си творчески енергии с тези на другите около нас и да не се сравняваме с постигнатото от тях, тъй като това може да доведе до допълнителен стрес. Важно е да не обръщаме внимание на негативните емоции и недостатъци на хората, което също влияе негативно за полезния химичен баланс на мозъка.Допаминът се увеличава, когато ние се организираме и завършваме задачи - независимо дали задачата е малка или голяма. Така че, не позволявайте вашият мозък да се притеснява за неща, които трябва да се направят. Вместо това, пишете тези задачи в списък и след това ги отписвайте една по една. Вече е доказано, че това води до по-добри нива на допамин в мозъка. Накратко казано, ако дадена задача е по-голяма с 25% от промяната в рутината на дадено лице, лицето ще бъде обзето от чувство на неспособност да я осъществи. Т
 • Силния
  07.07.2016 г. 08:40
  Начи, музиката ни съпътства от векове, пък сексът пристрастява... Лоша работа!;)

Коментари:

Спонсори на Портал 12