Търси

До 2022-а Китай планира да изведе в орбита изкуствена Луна

22.10.2018 г.
2907
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Китай планира изкуствено създадена Луна, която да осветява нощното небе. Китайските учени планират до 2020 година в орбита да има изкуствена Луна, която да осветява градските улици след залеза на Слънцето.

Според китайските държавни медии става ясно, че учените се надяват да “закачат” създадената от човешка ръка Луна, над град Ченгду, столицата на югозападната провинция Съчуан в Китай. Тази имитация на небесно тяло ще има отразяващо покритие, което да хвърля слънчевата светлина обратно на Земята и по този начин да подпомага нощните улични лампи.

Учените изчисляват, че този изкуствено създаден спътник, ще свети 8 пъти по-ярко от истинската луна. Също така ще орбитира много по-близо до Земята - на около 500 километра (310 мили) в сравнение с Луната, която е на разстояние от около 380 000 км (236 000 мили). Но амбициозният план все още не би "осветил цялото нощно небе", заяви Ву Чунфенг (Wu Chunfeng), председател на градския Институт по космически науки, технологии и микроелектроника. "Очакваната яркост е около една пета от нормалните улични лампи." Ву изчисли, че новите Луни биха могли да спестят на град Ченгду около 1,2 милиарда юана (173 милиона долара) годишно за разходи за електроенергия и дори биха могли да бъдат в помощ при токови удари и природни бедствия. Ако проектът се окаже успешен, през 2022 година, към нощното небе може да се присъединят още 3 допълнения. Още много тестове трябва да бъдат направени, за да се гарантира, че планът е осъществим и няма да има пагубен ефект върху природата.

"Тестовете, които ще проведем, ще бъдат в необитаема пустиня, така че нашите светлинни лъчи няма да навредят на хората или на оборудването на космическата обсерватория", каза Ву пред China Daily.

Космическите цели на Китай не са безпрецедентни. През 90-те години на 20-ти век Русия експериментира с използването на орбитално огледало, за да отрази слънчевата светлина върху някои от нейните необлагодетелствани от слънцето северни градове, според Ню Йорк Таймс. Проектът беше приключен през 1999 г., след като огледалото не успя да се разгърне и беше изгорено в атмосферата.

През януари американската фирма Rocket Lab пусна изкуствена звезда в космоса, съобщи Таймс. Но учените критикуват "Звездата на човечеството", тъй като изкуственото осветление на отразяващият мини сателит допринася за светлинното замърсяване.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12