Дни на Психосинтезата ще разгледат проблемите на егото и духовния път (ПОКАНА)

22.05.2018 г.
5814
Добавена от: Таня Борисова
Можете ли да се сетите за поне един научен подход, произлязъл от мисията на психиатрията, психотерапията или психологията, който е да е духовно ориентиран? Разбира се такива подходи има неколцина, но всъщност трудно бихме ги открили, ако сме запознати само с популярния аспект на психологическото знание. Нека оставим настрана книгите, обещаващи ни мигновено щастие, разрешаване на проблемите ни, или постигане на връзка с божествеността. Нека се насочим към научните теории, познаващи човека първо в неговото ежедневие като личност и индивид, а после като същество с духовна природа.

Дни на психосинтезата 2018
Един такъв подход, дълбоко позитивен, носещ мъдрост и любов към човешкото същество е Психосинтеза, създаден от италианския психиатър и учен д-р Р. Асаджоли. Етимологията говори точно – синтез – в смисъл на обединяване на множеството психични елементи и тяхното съгласуване около един обединяващ център, който има способността да управлява и трансформира собствените си психични съдържания. Този център е Аз-ът. Лесно можем да достигнем до тази идея по пътя на интроспекцията.
Във всеки един момент ние можем да наблюдаваме нашите постоянно променящи се чувства – на радост, тъга, вдъхновение, огорчение... Можем да погледнем и към своите убеждения: „Аз съм мъж“, „Аз съм лекар“, „Аз съм духовно същество“, „Аз съм произлязъл от маймуните“ – десетки противоположни позиции за себе си и света бихме открили, ако се вгледаме искрено навътре. Но всъщност ние не сме нито едно от тези неща. Човек може да мисли, но той не е своите мисли.
Той може да чувства, но той не е своите емоции. Той може да действа чрез свободното проявление на волята си, но той не е и своето поведение. Защо тогава ние постоянно се забъркваме в множество конфликти, произлязли от проявите на нашата многопластова идентичност? Защо е толкова трудно да изградим реална самооценка, да изправим кривините си и да поемем пълна отговорност за собственото си развитие? Заради егото ли ще кажете? Какво означава това?

„Той има голямо его...“, „Всички проблеми идват от егото“, „Егото трябва да се премахне, за да се тръгне по духовния път‘, „Егото е пречка за човека и води до егоизъм“... Десетки убеждения изповядва всеки един от нас, но самият факт, че толкова общо се изказваме за нашата най-съкровена природа, означава, че ние всъщност нямаме реална представа за разликите между елементите на нашата психика; социалните роли, които играем; убежденията (които критично или не сме изградили) и нашият вътрешен център – своят Аз.

Впечатляващо е, че човек може да назове себе си единствено с „Аз“. Аз не мога да кажа „Аз“ за нищо съществуващо във външния свят. В това се крие голямата тайна на човешкото ни царство и развитието на Homo Sapiens.

Аз-ът като състояние на психологична голота. Аз-ът като вътрешен център на моята собствена душа. Аз-ът като съзнанието ми в чист, неразтворен вид. Аз-ът като проявление на по-висш, цялостен, духовен Аз. Тези принципи издига Психосинтеза, предлагайки изграждането на нова жизнена стратегия, където „Единственият изход e пътят нагоре“, както гласи приетото за този подход кредо.
Дайте да видим как да се освободим от това робство, да постигнем вътрешна хармония, да осъзнаем своя истински Аз и да встъпим в правилни отношения с другите хора ~ Р. Асаджоли
Заповядайте на Дни на Психосинтеза  и практическите семинари Въведение в Психосинтеза, организиран от Пространство за култура и изкуство - Вихъръ, за да научите нови неща за своята психика и да усвоите здравословни методи за личностно и духовно усъвършенстване.
автор: Стелиян Славов,  Пространство за култура и изкуство - Вихъръ
 
31 Май, 18:00ч.
Лекция - вход СВОБОДЕН
„Роберто Асаджоли и Психосинтеза – раждане на трансперсоналната психология"
Място: Софийски университет „Св. Климент Охридски“- Ректорат, Зала 2
1 Юни, 18:30 – 21:30
Семинар - вход СВОБОДЕН
„Познай, овладей и трансформирай себе си“
Място: Български институт по гещалттерапия, гр. София, ул. Герлово 4-6 (карта)
2-3 Юни
Практически семинар: Въведение в Психосинтеза-модул 1
„Израстване във вътрешния Аз: седемте стълба на психосинтеза“
Място: Български институт по гещалттерапия
/с предварителна регистрация/

4 Юни
Лекция - вход СВОБОДЕН
„Роберто Асаджоли и Психосинтеза – раждане на трансперсоналната психология"
Място: Великотърновски университет, институт Конфуций, зала 108
18.00 ч.
9 Юни
Практически семинар: Въведение в Психосинтеза-модул 2
„По пътя към автентичния Аз“
Място: Институт по психично здраве.
/с предварителна регистрация/
 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12