Търси

Днес ще се проведе семинар за храната, поликултурното земеделие и био-животновъдството

17.12.2015 г.
1826
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Семинар "Интерактивни култури" ще фокусира вниманието днес върху храната и многото говорене за нея. Събитието ще се проведе днес в Център за култура и дебат Червената къща, зала Гъливер, от 18 ч.Трима професионалисти по темата за храните : производителя Филип Харманджиев, готвача Джун Йошида и арбитъра Тина Пенева ще проведат днешната дискусия. 

Историци, антрополози и етнолози, представяни от Райна Гаврилова и с помощта на студенти културолози ще се опитат да разглобят шумното обществено говорене и да проверят какви страхове и надежди доведоха до това свръхизобилие.

Филип Харманджиев е един от основателите на изданията Банкеръ и Капитал, а сега е собственик на Бибендум – най-големият винен търговец у нас, магазините Касавино, винарната Дамяница, отглежда лозя и обработва земеделски земи. Той е един от малкото хора у нас, който развива поликултурно стопанисване на земи и животни в района на Сандански под чадъра на Чифлик Ливади (livadi.bg). Последовател на американския фермер Джоел Салатин (добрият герой от филма Food Inc - Корпорация Храна), Филип иска да запали българските фермери по печелившото, мултикултурно и регенеративно земеделие проповядвано от Джоел Салатин, Дарън Дохърти и Алън Сейвъри. В момента фермата на Филип храни малко над 200 семейства със свинско, говеждо, пилешко, яйца, млечни продукти, от отглеждани на пасищен принцип животни.

Тина Пенева е защитила през 2008 дисертация в Киотския университет (Япония), посветена на японското говеждо месо Wagyu и механизмите, чрез които то се превръща в най-скъпото месо в света. В момента работи като пазарен анализатор в областта на хранително-вкусовата индустрия и земеделието. Консултира фирми, индустриални организации и правителства, които искат да пробият на нов пазар или да решат продуктов проблем, изготвя пазарни стратегии и проучва конкуренцията.


ВИЖТЕ КАРТА НА МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО:

 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12