Търси

Днес отбелязваме 140-та годишнина от Априлското въстание

01.05.2016 г.
1573
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес отбелязваме 140-та годишнина от Априлското въстание, като център на честванията и тази година ще е Панагюрище. 

В 17.00 часа в подножието на Маньово бърдо над Панагюрище ще започне историческият спектакъл - възстановка "Мъжество и саможертва", който ще пресъздаде събитията от обявяването на въстанието до отбраната на Панагюрище. Кулминацията на тържествата е в 20.30 часа с митинг-заря. 

В Копривщица пък се провежда народен копривщенски събор "Единение - 1876", който си постави за цел да организира годишнината от въстанието, както и всички религиозни, исторически и туристически празници в града. Целта на учредителите бе да намерят единението на историята и настоящето, на героите на града и сегашните жители, на традиция и новаторство.  На 2 май по традиция ще се състои събор-поклонение в местността "Оборище". 

Свързани публикации

Христо Бояджиев, сдружение Тук-Там
18.02.2016 г.
1781
2

Христо Бояджиев: Завърнах се, защото камъкът си тежи на мястото!

Камъкът си тежи на мястото и ако погледнете в исторически план, хората, които са направили най-голямата промяна в света, примери има много за такива хора, са направили промяната за родината си. Това заяви основателят на сдружение „Тук-Там“ Христо Бояджиев във втората част от интервюто, което той даде специално за Портал12..
Виж повече
Незабравимата България - интерактивни уроци по история
23.03.2016 г.
1348
1

Националните ни герои оживяват в часовете по история в училище

Група родолюбци и ентусиасти създават проекта „Незабравимата България“, който чрез лекции, беседи, дискусии и скромни, но вълнуващи художествено-документални филми популяризира българските национални герои.
Виж повече
Георги Божинов - литература - Илиан Генов - Калуня каля
03.03.2017 г.
4124

Илиан Генов: Историческа несъстоятелност или несъстояване на човека въобще...в 'Калуня-каля' на Георги Божинов

В художвествената си интерпретация на философско разбиране Георги Божинов активизира обществено личността в лицето на Калуня, като преплита взаимовръзките между воля, съвест, държава и общество
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12