Търси

Днес човек е роб на труда. При новото разбиране на труда човек ще добие своята свобода

01.05.2017 г.
1681
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Природата е живият пример за приложението на любовта, търпението, последователността и разумността чрез труда. Там, където е запазена взаимовръзката между тези качества - трудът е лекота, която носи благотворни ползи и не търси отплата. Днес, на дъното на материално-техническата цивилизация, изключения са онези хора сред нас, които в своята тиха анонимност и скромност извършват своите трудови дейности с влагане на своето чисто сърце и душа. Така те прилагат, своето малко, но важно дръвце в големия Огън на човечеството.

Единственото нещо, което дава стойност на труда, това е което човек влага от душата си в него, казва Учителя Беинса Дуно. 

Днес човек е роб на труда. При новото разбиране на труда човек ще добие своята свобода. Защото тогаз трудът ще бъде творчество, всеки миг ще бъде творчество. Тогаз чрез труда ще изявява онзи красив свят, който образува неговото истинско естество. Само при труда, в който е вложена Любовта, човек е свободен. Само тогаз той работи; инак той се мъчи или се труди. Човек от културата на мъчението и на труда трябва да се издигне до културата на „работата". Учителят казва: „Който се е мъчил, да почне да се труди, а който се е трудил, да почне да работи", т.е. Любовта да стане импулс за неговата дейност. И тогаз човек ще влезе в един нов живот на радост. Свободата носи радостта.

Днешната форма на труда, в който душата не участвува, в който сърцето не участвува, в който не участвува целият човек, който се върши механично, без сърце, без душа, притъпява човека, убива ценните му заложби, отнема поезията от живота. Днешният начин на труда, към каквато категория и да спада той, е мъчение, робство. Каквато форма и да има труда, колкото и наглед да е привлекателен, той пак се счита повечето пъти като бреме, понеже се разглежда само като средство за задоволяване целите на личността, обяснява Учителя.

При новото разбиране на труда ние влизаме вече в контакт с източника на живота, с Първата Причина, с Великото. А преживяването на този контакт, това еж най важните моменти в човешкия живот. Те имат голямо влияние за цялото по-нататъшно развитие на човека. Това преживяване дава мощен тласък на неговото развитие, казва още Беинса Дуно.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12