Търси

Дискусия за Психологията с душа и Вътрешният център ще търси баланс между материалното и духовното (ПОКАНА)

07.02.2017 г.
1389
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
„Психологията с душа“ - така наричат на запад създадения от д-р Роберто Асаджоли психологичен подход - Психосинтез. За Психосинтезата и Вътрешния център гостите на Холистично студио Вдъхновение в Казанлък ще се срещнат на 16.02 от 18:00ч. със Стелиян Славов – един от вдъхновителите по разпространението на психологията с душа в България.Защо „Психология с душа“ и кой е „вътрешният център“, Стелиян споделя за Портал12:

Вече трябва да е повече от ясно, че за да оцелее съвременният човек в 21 век, е необходимо да насочи критичното си мислене навътре, към самия Себе си, преосмисляйки целия си начин на съществуване. Случи ли се това се явява на преден план и въпроса за Аз-а ( лат. Егото ) като обединяващ център на психиката и душата. В ежедневието ние сме свикнали да разглеждаме Егото като нещо негативно, влязло в речта ни като „егоистичен“, „егоцентричен“, но всъщност това е най-важният аспект от нашата същност, състоянието ни на вътрешна голота – това, което всъщност ни отличава от останалите природни царства. Истината е, че ние не можем да назовем нищо друго освен себе си с „Аз“. Казвайки „Аз“ ние се изправяме пред централния проблем в екзистенцията на човека, разглеждан и преосмислян от зората на човечеството.

С въпроса за същността на нашия Аз възникват проблемите за свободната воля и предопределеността; за социалните роли, които играем; за представите ни за самите себе си и самооценката; за вътрешното ни здраве и психологично благополучие и много други. За някои хора Аз-ът е свързан с богоподобната ни същност; за други пък той е враг на природата, водещ човека до егоцентрираност и отделеност от света. Всъщност съвременния човек се е втурнал да покорява света, да впряга животинското и растително царство в служба, без да има особена представа за вътрешното си царство.

Затова решаването на въпроса за природата и ролята на нашия Аз, е от ключово значение за оцеляването ни, не само тялом, но и духом – а оттам и за себереализирането ни като личности в индивидуалния ни житейски път. Поемайки по пътя на осъзнаването на този важен въпрос, ние се приближаваме към изживяването на своята собствена действителност, а не към онзи живот, натрапен ни отвън, изпълващ ни с чужди убеждения, чувства и фалшиво поведение. Последният както виждаме ни разболява, унищожава творческите ни способности, обезличава уникалността ни, превръща ни в консуматори и жалки представители на „разумното“ ни царство от Homo Sapiens.

Затова Роберто Асаджоли, Карл Юнг и неколцина други, изхождащи от лекарската си практика и морал отдават живота си в изследването на природата на Аз-а и духовността като цяло. И благодарение на тези психологични подходи ние можем да открием вътрешния си център, устоявайки на постоянното лутане между живота, фокусиран върху материята (заливащ ни от запад) и живота в мистичната образност и ирационалност (нахлуващ от изток)."

"Заповядайте на 16-и Февруари от 18:00ч. в студио Вдъхновение - Казанлък, за да потърсим благоприятната стратегия за балансиране на крайностите в нашата парадоксална българска народопсихология", призовава Стелиян Славов – човек, изследовател, дипломиран психолог.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12