Дионисий Ареопагит: Всичко в света е подчинено на мъдра Причина, която е извън света

26.06.2019 г.
6759
Добавена от: Борислав Борисов
Дионисий Ареопагит - съзерцателят на Древното, изключителен, мощен авторитет, висша абстрактност, голям мистичен Учител и в момента на християнството, но като цяло, почти цялото християнство не го познава. Обикновено го препоръчват светци и един кръг от светци, които също много малко го познават, но всякога при важни неща се обръщат към него.

Включително Кирил и Методий смятат, че това е огромен авторитет. Малко говорят за него, по някакъв начин са се пазели, но Дионисий е таен гностичен Учител. Тъй като е оставил много правила за монаси, за църковни йерархии, дал е много неща и досега се смята за авторитет от известен кръг от хора, но е много трудно познавем, много скрит.

Словото му е зад пределите на човешкия разум. Живял е в Сирия и в Египет, в първи век след Христос; по-късно отново е живял, към пети век. Изучил е висшия гносис, получил  изключително дълбоко откровение за великите Божии тайни. Дори е можел да коригира Библията на много места, но решил да замълчи. 

Дионисий Ареопагит:

Стремежът към Истината открива най-свещената Мъдрост на Думите

Бог е над всяка същност и живот, така че никаква светлина не може да Го изрази и всяко Слово, и всеки разум са неизразимо далече, за да бъдат Негово подобие.

Ангелите - Те първи многообразно разкриват Богоначалната Съкровеност. Ангелските наименования са удостоени върху тях да се излива Богоначалното Озарение и чрез тях да преминават към нас Откровенията.

Святото име на Серафимите означава "Възпламенители" или "Пламтящите", а на Херувимите - "изобилие на знание" или "изливане на Премъдростта". Името на Серафимите показва тяхното вечно движение около Божественото.


Дионисий е същество, което е нямало човешко съзнание. Отдавна му е отнето, още от мистериите на Египет и Атлантида. Той е останал скрит за всяко изследване. И досега има много спорове кой е той. Останал скрит за всяко изследване от историята, защото той просто е извън историята. Историята си има начало, има край. Както и Лао Дзъ, Дионисий няма начало, няма край.

Даже и най-близките му, дори и ангелите не могат да го проучват, но той е изначален на Бога, подобен и на Мелхиседек. Той е близък до Бога и близък приятел до ангелите.

Той е бил много рядък човек, като същество, защото да живееш в християнска организация и то като главен епископ на Атина и да постигнеш такова велико и чисто съзнание, и никой да не може да разбере за какво става въпрос... Нито пък книгите му, които се издават по-късно, за което тези около него нищо не подозирали. Той се е водил християнин, който няма нищо общо с християнството, защото отдавна го е преодолял.

Дионисий е същество без време, без история, подобен на Мелхиседек, на Василид и т.н. Той е преживял някога Божията Истина и затова сега може да се изразява високо духовно и мистично.
Дионисий не е история, не е време. Той е Божествено и мистично явление.
  • Казва: Бог е Нищото и ако ти станеш нищо, ще Го разбереш. Много просто, но изключително трудно нещо за разбиране.
  • Казва: Учителят е мост, въведение, защото Той съдържа в себе си Нещо и Нищо – нещо от тебе и Нещо от Бога, и затова Той може да те въвежда. Значи, Той съдържа в себе си нещо от тебе и Нещо от Бога и затова е важен Учителят, и Той може да те въвежда.
  • Отречен от всичко, казва Дионисий, означава свободен от всичко. Такъв човек навлиза в чистия и Свръхсъщностен блясък на Божествения Мрак.
  • Откъсни се от себе си и ще бъдеш неудържим и свободен.
  • Казва: Бог живее в тишина, която е извън всякакъв образ.
  • Правилната преценка за нещата, това е Самата Божественост вътре в тебе.
  • Когато душата Го познае, тя се отрича, казва Дионисий, от всякакво определение. Тя вижда, че Той няма наименование. Тя вижда, че дори самата тя няма предназначение. Тя навлиза в Нищото, в своето предвечно и абсолютно състояние и тука душата се е сляла завинаги със своя Прадревен Източник, който е бил изпуснат от Адам и Ева, т.е. от човечеството. 

Дионисий, разбира, че всичко, което се поддава на изобразяване, не е Бог, не е Прасъществото.

Тайната на Бога се постига с изключително динамично приближаване. Много специален закон на Дионисий, голяма тайна – хем ясен, хем скрит.

Тайната на Бога се постига с изключително динамично приближаване.


Всичко в света е подчинено на мъдра Причина, която е извън света.


из лекции на Елеазар Хараш и подбрани акценти от книгата "Мъдреци и мистици" , том 4 - Елеазар Хараш
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12