Търси

Диетологът Делчо Добрев: Най-вредна е храната, която не се среща в природата

13.01.2020 г.
11994
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Делчо Добрев консултира и води лекции и семинари, свързани с въздействието на храната върху човешкия организъм и влиянието й на физическо, енергийно, психологическо и емоционално ниво. Практикува суровоядство и естествено хранене. От 10 години се занимава с енергийни и духовни практики: ДЕИР (енерго-информационно развитие), Учението и методите на Петър Дънов, практики от йога и Тантра. Какво ви накара да промените начина си на живот?
Един ден се погледнах в огледалото и картинката хич не ми хареса. Теглото ми беше около 117 кг., връзването на връзките на обувките ми беше трудно, при продължително ходене бързо се изморявах, постоянно ме тормозеше главоболие, през деня често чувствах слабост и ми се искаше да си полегна. Настинките почти всеки месец ме тормозеха и в добавка имах хроничен синузит и фронтит. Гриповете също бяха често явление, имах и проблеми със стомаха.

Освен че сте започнали да спортувате и сте намалили храната, се отдавате и на духовни практики?
Да, енергийни и духовни практики, за което спомогна една книга на Петър Дънов „Завета на Цветните Лъчи на Светлината”. Благодарение на тях доста бързо започнах да развивам енергетиката си. Станах доста чувствителен.

Затова ли спряхте да ядете месо?
Един ден, докато обядвах по традиционния начин, почувствах дискомфорт. Всеки път, когато хапвах пилешко, усещах негативно въздействие, сякаш храната ми бодеше. Бях фен на традиционните фитнес диети и нямах представа, че месото може да действа негативно на организма. В този ден спрях да ям месо. Поинтересувах се какви видове хранене има в света и попаднах на информация за суровоядството. Идеята за натуралност и връщане към природата толкова ми хареса, че реших да пробвам веднага и започнах да практикувам, без даже да знам подробности. Тялото бързо започна да се оправя, първите два месеца пречистването вървеше усилено (-20кг). Имаше и тежки моменти, но тъй като виждах положителния резултат, продължавах. Настинките спряха и въобще спрях да боледувам. Излекува се дископатията ми. На четвъртия месец се оправи стомахът. На деветия месец изчезна хроничният синузит. Имах добро самочувствие, сънят ми се нормализира, станах бодър и пълен с енергия.

Някои хора стават вегетарианци заради любовта си към животните?
Споделям това мнение и смятам, че само етичната страна е достатъчна да не консумираме месо. Тоест, да спрем насилието към животните. Всяко живо същество има някакъв план за развитие. Животните, също като хората, развиват различни качества, едни бързо бягат, други са по-силни, те също имат стремежи в живота. Когато човек убива животно, той спира развитието на съществото. Постъпи ли така, той автоматически попада под закона за причини и следствия и следва наказание, т.е. природата затормозява и неговото развитие.

Спирайки развитието на други същества, ние спираме и своето развитие. Нарушавайки тези закони, разумната природа ни отвръща с природни бедствия, епидемии, войни...

Каква е енергийната страна на въпроса?
Всички физически неща имат и енерго-информационна стойност. Зад всеки физически предмет стои някаква енергия и информация. Представете си едно прасе какви емоции и стремежи има. Този негов живот се запечатва в енерго-информационното му поле. Наистина ли искате тази информация и енергия да вкарвате във вашето поле? Тук може да добавим страховете, които възникват в животните, преди да бъдат заклани. После хората се чудят откъде идва това безпокойство, което периодически ги тревожи, защо така често са нервни и агресивни. Отделно месото, което консумираме, остава с дни в червата, където започва да гние, отделят се т.нар. ядове, които тровят организма ни. 

Хората обвиняват месото за много болести, то ли е най-вредната храна?
В историята на човечеството месото присъства много отдавна и това често не пречи на хората да живеят дълго, дори и над 100 години. За хилядолетия човешкото тяло се е приспособило към преработката на месо, макар и не идеално. Месото не е най-вредното нещо на съвременната трапеза. Най-вредна е храната, която по принцип не се среща в природата и съдържа химически изкуствени добавки. Погледнете състава на храните в супермаркета, в тях 90% от продуктите съдържат химически компоненти, а често изцяло се състоят от тях. Това са продукти, които по химичен път се синтезират в лаборатории. Към тях се добавят консерванти, овкусители, оцветители и др. и това се превръща в кайма за бургери, в кетчуп или в тесто. 

Хората знаят, че химическата храна е вредна, но продължават да я консумират. Защо го правят?
За да разберем колко е вредна, достатъчно е да видим статистиката, която сочи драстично увеличаване на сърдечните удари. Все по-често от инфаркт умират млади хора дори на 20 години! Някога подобни заболявания бяха срещани само при хора в напреднала възраст, но това е било преди химията да се намеси в живота на хората. При аутопсия на млади хора, починали от инфаркт, се открива, че биологическата възраст на телата им и вътрешните им органи е 80-90 години! При анализ на техния начин на хранене се установява, че те са консумирали само химическа храна. Най-страшното на тези вещества е, че ги няма в природата, а нашият организъм не е пригоден за извеждането им. Какви са предимствата на това да приемаме повече сурова храна?
Когато започнем да се храним със сурови плодове и зеленчуци, с времето нашите вкусови рецептори се възстановяват и ние започваме да чувстваме и да се наслаждаваме на естествения вкус на плодовете, а това носи не по-малко удоволствие от храненето. Когато в храната добавяме вещества, които усилват вкуса, като сол и всякакви други химически и синтетически съставки, ние парализираме голямо количество от вкусовите си рецептори и заглушаваме естествените сигнали на организма. Освен това след като консумираме традиционната готвена храна, особено в по-големи количества, ние получаваме удоволствие, но то е само 10-15 минути, докато се „натъпчем“, след което часове наред страдаме от тежест в стомаха, главоболие, слабост. Когато консумираме плодове, този ефект не се наблюдава, след хранене се чувстваме също толкова добре, колкото и преди, дори сме заредени с повече енергия.

Как да се научим да слушаме тялото си?
Има естествен начин, по-който можем да получаваме всички необходими вещества за тялото, като слушаме какво то ни подсказва. Винаги е добре да избираме тези продукти, които най-много ни се ядат в момента. Има два типа апетит: телесен  и психологически. Тялото не разпознава какво е това пица, зрънчо, тортички, бонбони, пасти, кроасани, кока-кола, бургери и т.н. Тялото може да разпознае само природни продукти: круша, ябълка, зеле, картофи, ориз, пшеница и т.н. То разпознава и природни продукти от животински произход: пилешко, телешко, яйца, мляко, риба. Сигналите на тялото никога не са много силно изразени, то няма да ви кара да се тресете от глад и да припадате. Ако цял ден сте работили, пропуснали сте обяда, връщате се вечерта и ръцете ви треперят от глад, това не е сигнал на тялото, а на психиката. Сигналите на тялото са меки и нежни, то периодически, с постоянство ще ви напомня, например, като ви мине мисълта: “Добре би било сега да изям няколко круши”. Сигналите на психиката – това са сигнали на психологическа зависимост, същата както при цигарите и кафето. Както при наркотическата зависимост, те са силно изразени и физически неприятни.

Психиката получава зависимост към всички видове синтетически сладки продукти, които в днешно време ни предлагат супермаркетите, към всички видове наркотични вещества, към различни видове химически вкусови добавки – усилватели и подобрители на вкуса, както и към пържените продукти и продуктите на млечната промишленост, особено кашкавалите и сирената.

Във видео на страницата ви във фейсбук казвате, че е добре да се въведат разтоварващи дни. Какви са те?
Един ден в седмицата да се приема течна храна от сутрин до вечер във вид на фрешове и билкови чайове с мед. Това е ден за почивка на червата.

Как е правилно да пием вода?
Важното е не колко вода пием, а как я пием. Ако искаме бъбреците да извеждат прилично количество токсини и шлаки, трябва да ги активираме да работят за нас през целия ден. Затова е добре да се пие вода на малки дози, но разпределена равномерно през целия ден. Колкото по-често пие човек по две глътки вода, толкова по-ефективна ще е работата на бъбреците. 

Давате и една специална молитва на благодарността, бихте ли я споделили с читателите?
Молитвата е нещо много хубаво за подобряване на живота ни. Добре е всеки ден в 12 на обяд да се казва тази молитва, смята се, че тогава работи най-ефективно. Оставете мисълта да тече самостоятелно и каквото ви изникне в момента, за него благодарете. Резултатите идват бързо. За да не забравяте, може да си напомняте с аларма на телефона или будилника. Ето и моят вариант на молитвата, който можете да използвате:

Благодаря Ти, Господи, за Любовта, с Която си ме възлюбил. Благодаря Ти за живота, който си ми дал. Благодаря Ти за ума, който си вложил в мен. Благодаря Ти за Добродетелта, която си турил като основа на моя живот. Благодаря Ти за Правдата, с която си ме заобиколил. Благодаря Ти за Любовта, с която си ме изпълнил. Благодаря Ти за Мъдростта, която си ми дал и Те славя за Твоята Истина, с която си ме озарил. Аз се радвам на живота, който си ми дал, и изпълнявам Твоята Воля. Амин.


Молитва за ясно виждане и хармонизация на двете полу-шария на мозъка.

Господи, моля Ти се, озари духовните ми очи, прогони мрака, регулирай потока, изясни образа, фиксирай кадрите, разпредели натоварването, налягането, Светлината и информацията между ляво и дясно, дясно и ляво, и център. И нека центърът е кръстът, от който струи Твоята целебна Светлина. Нека така, както кръстът е едно в хармония, така и очите ми да са едно в хармония, от която протича енергията на Светлината. Виждам с Любов. Светлината струи от очите ми. Ляво и дясно, дясно и ляво око са здрави, в хармония и вършат това, за което са сътворени. Сега и завинаги. Благодаря Ти, Господи. Амин

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12