Търси

Деца почетоха паметта на алпиниста Христо Христов, покорил Еверест преди 12 години

22.05.2016 г.
1637
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Стотици деца, родители и алпинисти се включиха в "Планинарска среща" край Смолян в памет на Христо Христов, който изкачи най-високия връх на планетата и без да ползва кислородни бутилки, и остана завинаги в подножието на Еверест (8848м.). Събитието се организира от Община Смолян, Клубът по алпинизъм "Христо Христов" и Сдружението "Свободно европейско общество".

Христо Христов - Еверест - респект!

Ученици от Смолян получиха уроци по алпинистки техники на съоръженията на екопътеката "Невястата". За участниците в "Планинарската среща" бе осигурен безплатен свободен достъп до изкуствената стена за катерене, алпийския тролей, "виа ферата" и други.

Срещата се организира от приятели и съмишленици на Христо Христов по повод на 12 г. от неговото изкачване на Еверест.

Загиналият алпинист тръгна да щурмува върха с Николай Петков и Дойчин Боянов, но изостанал. Боянов, който после се върна да го търси, разказва:

"С Христо се разминахме на трето стъпало (на около 8700 метра), когато аз слизах от върха, а той вървеше нагоре. Аз лично не видях видимо притеснение в Христо, че не се чувства добре. Дори аз самият не се чувствах добре и той ми предложи лекарства. Това ни беше последната приказка и се разделихме, аз тръгнах по пътя си надолу, а той - нагоре. Христо не се прибра в лагера, което бе доста тревожен факт за нас. Всички знаем какво означава това и на сутринта направих опит да го потърся с кислородна маска, като успях да стигна до 8500 метра."

Христо Христов е роден на 20 октомври 1977 г. Преминава северната стена на Егюи Дю Миди във френските Алпи. Стъпва на пик Ленин. На 12 октомври 2003 г. заедно с Никола Леваков прокарват първия български маршрут в Хималаите - "Между слънцето и сянката", на изключително трудния Тхалай Сагар в Гархвалските Хималаи (Индия).

Свързани публикации

алтернативно образование - Училище без стени
15.01.2016 г.
5911
16

Образование сред природата по модела Училище без стени, набира все повече популярност

Разпространението на училищата на открито може би е подпомогнато от нарастващото негативно отношение на родители и учители към стандартните тестове, и към това, че децата прекарват твърде много време с модерните смарт-устройства
Виж повече
възпитание на децата - усет към Природата - разумност - сетивност при децата
29.01.2016 г.
3383
7

Любовта към Природата прави детето по-умно, по-изобретателно и по-малко разсеяно

Децата, които редовно излизат сред природата, са по-устойчиви на високо стресови ситуации. Възстановителните и здравословни ползи от природата се появяват дори само при съзерцание. В изследване се посочва, че при наличието на зелени площи пред прозореца на детската стая могат да бъдат намалени симптомите на Синдром на дефицит на вниманието
Виж повече
Устойчив модел за образование и хармония с децата
18.03.2016 г.
2603
1

Топ 12 избрани напътствия за децата от Любов Миронова

Новите деца заемат повече пространство. Необходим им е простор, за да могат да тичат, да се движат, да се усамотяват, да са активни…
Виж повече
взаимодействие с природата
10.05.2016 г.
2166

Всяко дете трябва да взаимодейства с природните сили

Първия си опит при обучение в училището детето трябва да придобие при своя досег с живата природа. Изучаването на учебните предмети и заниманията с изкуствата да стават във връзка с природата и сред нея.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12