Денят на будителите е венчалният пръстен на новата съдбовност

01.11.2018 г.
32280
Добавена от: Таня Борисова
Живеем във времето на събуждането на Духа
Да си буден, когато измамен светът заспива;
Да си смел, когато овластен страхът тронува;    
Да си силен, когато невежеството се надсмива,
и простиш, когато враг на твоя бряг гостува!
Тогава непобедена ще бъде твоята ръка        
и с тебе Път надежден ще ходи хорската съдба

Ваклуш Толев

На 1-ви ноември, българите празнуваме Денят на народните Будители. Празник, който няма да откриете другаде. Какво следва да будим в днешно време и защо нашите предци са дали това име на празника?
Ако разгледаме глагола будя и погледнем надълбоко в значението на думата, ще видим, че тя е свързана с думата бъдеще, което се определя от нашите действия сега, в този момент. Глаголът будя е съкоренен и на инд. дума bodhayati - будя, уча, а също и с названието на висшия духовен сан на човек  - “Будда”, което преведено от санскрит означава - Пробуден, Просветлен, т.е. постигнал Висшата истина, изпълнен с Божията сила-светлина и живеещ със своето съзнание във Вечността, където минало, настояще и бъдеще се сливат с едно.
Всичко това, ни води към извода, че нашите предци не случайно са дали името Будители на празника. Бъднината е пряко свързана с пробуждането на Духа, към което именно са се стремели посветените души през XIX и началото на XX в. в България.
Един от съвремените будители на българския дух - Ваклуш Толев е извел 7 основни характеристики като етапи и влияние на будителството, с които ще ви запознаем днес на празника:

Първо: Събуждане
В национален план има събуждане за нов исторически живот на България, в Миров план за нов Миров живот на планетата!

Второ: Зов
Зовът на Паисий чрез История славянобългарска: Защо се срамуваш да се наречеш българин?! Сега зовът на Ваклуш е “Защо се срамуваш да се наречеш събожник”?!
Трето: Възраждане
В национален план -  на вложени в миналото национални енергии (Златният век на българската книжнина и на великите българи от историята ни); в Миров план - на вложените в миналото Мирови енергии (в личен аспект - Божието Дихание, в социален -  Духовните вълни в еволюцията)!
Четвърто: Развитие
В национален план чрез енергиите на Българския национален дух - осъществяване на Нова българска култура; в Миров план чрез енергиите на Духовната вълна на Мъдростта - осъществяване на Нова Мирова култура!
Пето: Цялост
В национален план - чрез всичките 7 Лъча на еволюцията - въздействие върху целия български народ; в Миров план - чрез всичките 7 Лъча на еволюцията- въздействие върху цялото човечество!
Шесто: Осъществимост
В национален план свобода на българския народ от социалното робство; в Миров план свобода на Бога в човека от робството на материята!

Седмо: Личности
В национален план -  будителите, извикани на национална жертва и национално служение; в Миров план - благословените, извикани на Мирова жертва и на Мирово служение!

Денят на будителите е венчалният пръстен на новата съдбовност на българската пътнина!
 
Ние имаме своята отговорна будност в признание - благодарност за този неземен и в същото време национален празник - на това, което ражда Будителството! И му прибавяме венеца, като правим събожника понятие, което светът няма!, споделя в словото си по случай празника Ваклуш Толев.
 
Днес екипът на Портал12 пожелава всеки да събуди събожника в себе си и бъде Будител по пътя си! Честит празник!
 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12