Търси

Даян Шаер: Любовта е всичко!

11.12.2015 г.
3555
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 43-тия Международен панаир на книгата, голям интерес предизвика книгата „Има ли места в Рая?“ на младата писателка Даян Шаер. На 27 ноември вечерта авторката представи официално своята книга, посветена на баща й, който страда за своята родина - Сирия. Часове преди премиерата Даян Шаер даде интервю за Портал 12, в което разкри идеята, която я е подтикнала да напише книгата си. „Има ли места в Рая?“ е особено актуална днес книга, във време, в което Сирия е разкъсвана от война заради интересите на шепа хора.
 
Има ли места в Рая - Даян Шаер

„Историята тук е предназначена за глухи слушатели и слепи читатели. Такива, които да почувстват апокалипсиса на душата и да усетят нейната реставрация“. Тези изречения се явяват насън на младата писатека Даян Шаер. Така тя започва първите страници на книгата си. После сънува и името на главната героиня – Сарая.
 
Даян, на 23 години, от българо-сирийски произход, разказва за любовта, която устоява на войната в Сирия. При срещата ни се усеща искреността и неопетнения й дух...
 
Има ли някаква случка в живота ти, която те накара да напишеш книгата?
Мъката на баща ми, неговото страдание, това, което се случва в Сирия при неговите роднини, отражението на неговата мъка вкъщи. Това ме накара да напиша тази книга като един подарък към него. Така изразявам моята любов към него и това е моят подарък за неговата държава – такава, каквото я помни той, каквато я помня и аз, защото Сирия никога няма да бъде същата.
 
 
Какво е твоето послание чрез книгата ти към хората?
В книгата съм описала едно много типично арабско семейство, което преживява много трудности и загуби, за да стигне там, където е – от Сирия в България. Посланието, което искам да изпратя чрез книгата ми до хората, е, че животът е много кратък, той е много променлив, един ден си тук, на другия ден те няма и затова трябва да съумееш да изживееш живота истински. Искам да кажа: Хора, живейте сега. Битовизмът не бива да ви смакчва, просто живейте сега.
 
 
Заглавието на книгата ти е „Има ли места в Рая?“, ти вярваща ли си?
Вкъщи баща ми е мюсюлманин, майка ми е християнка и не съм се конкретизирала в някаква религия. Вярвам, че съществува някаква сила макар да не я наричам Бог. Вярвам също и че има прераждане на душата.
 
 
Какво е любовта за теб?
Всичко! Любовта е всичко във всякаква форма и е хубаво да се огледаме и да видим колко много любов има около нас.
 
Щастлива ли си?
Много. Покрай тази книга сбъднах една мечта и ми се отвориха толкова много врати, неподозирани. Мога да кажа, че от много време насам съм истински щастлива.
 
Пред „Портал 12“ Даян Шаер обяви, че започва да пише нова книга, заглавието обаче запазва в тайна...
 
Коментари 2
  • Мария
    29.12.2016 г. 15:09
    Любимата ми книга!:N:L
  • Албена
    17.01.2016 г. 19:35
    Много стойностна книга! Страхотно интервю.:)

Коментари:

Спонсори на Портал 12