Търси

Кой е Даскалос и защо неговото учение - Търсачи на Истината, е свързано с Древен Египет и Ехнатон?

Още по темата ...
Тот Древният

Елеазар Хараш: Птицата ибис е символ на мистериозната връзка между небесното и земното

Виж повече
Аменхотеп IV (Ехнатон)

Аменхотеп IV (Ехнатон): Не роптай против Божието разпределение, а поправи собственото си Сърце

Виж повече
Аменхотеп IV

Аменхотеп IV: Очите Му проникват в тайните на всяко сърце и те остават в паметта Му завинаги

Виж повече
27.03.2024 г.
8679
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Даскалос е роден на 12-и Декември 1912 година в Кипър. Известен е още като Магът от Строволос, е една от най-забележителните и влиятелни фигури в съвременната духовна история на Кипър, с последователи в цял свят, особено в САЩ, където дава няколко интервюта за медия, собственост на Опра Уинфри. Роден в град Строволос, Кипър, с истинско име Стилианос Аттешлис, той привлича вниманието с уникалните си духовни и целителски способности и дълбоките си гностични познания в областта на езотериката и духовността, най-вече в областта на автентичното християнство. 

След като завършва образование в Кипир, Даскалос работи в печатницата на кипърското правителство, но също така прекарва няколко години в Африка. След завръщането си в Кипър организира срещи на кръга "Търсачи на Истината" в собствения двор на дома си. В продължение на седемдесет години той преподава, опитвайки се да събуди хората от духовния им сън.

Знае се, че Даскалос е изследвал антропософската наука на Рудолф Щайнер, но неговият мистичен мироглед развива собствена, широка и дълбоко проникновена духовна целеустременост, постепенно формираща течение, което носи името "Търсачи на Истината". 

Според Даскалос същинският създател на "Търсачи на Истината" е  Хам-Ел-Кхиор [Мелхиор], един от мъдрите царе, които са посочени в пророчеството на Буда и дойдоха да се поклонят на Христос. Даскалос е категоричен, че именно Той основа сегашната система, която следваме и посочва:

"Каква е разликата между тази система и системата на древните египтяни? Имам предвид системата на Ехнатон (Аменхотеп IV), почитащ Атон. Няма голяма разлика! Тъй като есеите от Египет се покланяха на „АлахаЕлат“, това означава „Бог Атон“. Днес есеите и дори евреите наричат Бог - Адонай Мелек."

Даскалос е категоричен, че духовната система на Ехнатон е създала хиляди посветени, които са достигнали много високи нива на свръхсъзнание. Той акцентира върху Духовното Слънце, което е било Център в системата на посвещение на Ехнатон. 

Даскалос е почитал и възхвалявал Ехнатон за неговата любов, искреност, почтеност и отхвърляне на лицемерието. Един от неговите цитати подчертава значението на Истината и мъжеството да се изправиш пред нея, отхвърляйки лъжата и страха от нея. Даскалос посочва, че искреният човек говори от сърце, без лицемерие и измама, докато лицемерът живее в постоянно напрежение, никога не бивайки синхронизиран със собствените си думи и сърце.

Даскалос казва:
Каква е нашата Система за изследване на истината? Ние сме християни, следващи християнската доктрина, а това означава:

Обичайте Бога и обичайте всички други човешки същества не по-малко, отколкото обичате себе си. Което означава, че нашата Система е доктрината на Любовта.


Сега, в Библията, в Евангелието, те са извадили голяма част от Великата Истина. Но в него има още много. Системата [Търсачи на Истината], която използваме, е това, което аз наричам християнски мистицизъм или езотерично учение. Разбира се, аз не казвам, че от Изтока и от другаде Истината е по-малко ценна от същата Истина, дадена от Исус Навин Христос. Поради тази причина Търсачът на Истината е свободен да избира с отворено сърце, използвайки разума.

Няма ограничения в търсенето на Истината. Но повтарям нещо, което казах толкова много пъти: в нашата градина имаме всички и може би по-добри видове цветя, отколкото в градините на нашите съседи. Не подценявам цветята от градините на нашите съседи, но не трябва да подценяваме цветята от собствената си християнска градина. И още нещо, което съм казвал много пъти: пчелите от нашия кошер имат право да обикалят и да берат восък и мед от цветята на градините на нашите съседи. Събирайте восък и мед, но – внимавайте! Понякога има и отровни цветя. Трябва да имаме това в съзнанието си. Трябва да сме с отворено съзнание. Но Търсачът на Истината има разсъждения през цялото време в съзнанието си – да не прави нещо сляпо само защото други са го направили или други го предлагат.

Трябва да се научите да влезете в Единението с Бог, с природата, да Го виждате навсякъде, да Го обичате и да се наслаждавате на Неговата Любов. И така, в Единението или ставайки едно, вие навлизате в Единството на Логоса. Сега няма думи, които да ви обяснят какво е това, освен че е истинско блаженство. Достигнете ли това, ще разберете стойността на живота, какво е Живот, Светлина, Любов – синоними.


очаквайте продължение в поредица от статии в Портал12, посветени на Даскалос 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12