Търси

ДарЛимец стартират кампанията по засяване на колективни ниви с лимец

06.10.2016 г.
2704
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Доброволци от ДарЛимец - Иван, Камелия и Виктор - организират засяване на Колективна лимецова нива 2016 - 2017 до село Бенковски (общ. Мирково, обл. Софийска). Датата на колективното засяване е 15 октомври - събота. Засяването на ръка е особен акт на общение с лимецовото зрънце и свързаните с него видими и невидими влияния.

Семето го даряваме ние - приятелите от “Дар Лимец” и заедно засяваме нивата на ръце. А след това всеки дарява от декарите, с които е участвал, поне 50% от реколтата си, за да има отново за презасяване и даряване.

- поясняват организаторите


Местоположение на нивата
Точните координати на нивата може да видите в google maps: goo.gl/C0LHAL
Тя се намира на 500 м. от параклис "Св. Дух".

Разходи на декар
Разходите на декар са 55 лв., което включва всичко свързано с отглеждането на лимеца - превоза на зърното от склада до нивата, подготовката на семето преди сеитбата, обработката на земята преди засяването и покриването на семената след засяването (което ще е на ръце), жътвата на лимеца с комбайн, закупуване на чували и сезал за връзване. Тази сума не включва олющване на семето.

Към разходите за нивата няма да се включва наем на земята. Средствата, с които всеки ще участва, може да ги донесете на нивата или да ги преведете по банка.   

Относно засяването, събирането на нивата, пренощуване
Засяването вероятно ще бъде само един ден - събота, 15-ти октомври. Препоръчително е всички да бъдат на нивата или в близкия район още в петък и да се направи палатков лагер, а на следващия ден засяването ще започне от сутринта.  Ако нямате възможност да пристигнете в петък, може да отидете и събота сутрин. Ако пренощувате сред природата, е нужно да си носите необходимите неща като за престой в планина - палатка, спален чувал, топли дрехи, необходима храна. Също така, ако имате, си носете и музикални инструменти - съветват организаторите.

За смисъла на физическото присъствие
Нека да се опитаме да разберем в пълнота идеята за колективно отглеждане на лимец и всеки, който желае да участва, да се постарае да присъства в процеса на засяване, тъй като това ще помогне на всички ни да сме още по-свързани с лимеца и с посаждането на ценни семенца вътре в нас. - призовават Иван, Камелия и Виктор

Всеки, който желае да се включи към колективната нива, е нужно да присъства физически. Ако не може да присъствате на засяването, може да изпратите ваш приятел.

Моментът със засяване на лимеца е много важен, защото е нужна реална физическа помощ. ​Вярваме, че е важно да се включат хора, които да бъдат част от красивия процес на засяване и така да го осъзнаят още по-дълбоко. - убедени са доброволците от Дар Лимец

Транспорт в близост до нивата
В случай, че не разполагате със собствен транспорт или не можете да се съчетаете с някой друг пътуващ, то може да пътувате с влак до село Мирково, тъй като гарата е само на 7 км. от нивата.   

Цел на колективното отглеждане на лимец
За да може всеки да се запознае правилно с идеята за колективно отглеждане на лимец, тримата приятели отправят молба към заинтересованите да изгледат споделените видеа в сайта на Дар Лимец. По думите им, особено важно е да се разбере, че целта на колективното отглеждане не е просто да инвестирате пари, за да се сдобиете с лимец, който да ви излезе по-евтин от магазина.

Целта на колективното засяване е да работим задружно на полето и да споделяме всичките дейности при отглеждането. Затова, ако желаете да участвате, ще е нужно да дойдете на нивата при сеитбата и жътвата.

Ако желаете да направите дарение за отглеждане на ДарЛимец, от който после се дарява цялата реколта, тогава не е задължително да присъствате на сеитбата - доброволците ще сеят и жънат такива ниви. В такъв случай, молбата им е при паричния превод да уточните, че той е дарение за ДарЛимец.

За връзка с организаторите:
Иван - 088 545 8589
Камелия - 089 999 1333
Виктор - 088 547 7774   
 
Коментари 2
  • Митрандир
    06.10.2016 г. 18:30
    Изгледа ли видеата Ангел? Това е дело с идеална цел... на повечето хора ще им се види ту мъч, особено като почнат да говорят на някои от видеата като отнесени от вихъра... но това е без значение... кой с какви нагласи вижда нещата си е негова работа... а кой отива и каква работа търси там няма значение, важно е всеки за себе си да знае защо го прави...
  • Angel Stefanov
    06.10.2016 г. 13:17
    Колективни ниви с лимец ли? Това ще да е нещо полезно ако може така всеки да се включи, но ще изгледам видеата преди да коментирам

Коментари:

Спонсори на Портал 12