Търси

Дан Милман: Най-важните битки се водят отвътре

22.02.2019 г.
9247
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На днешния 22-и Февруари през 1946 година е роден Дан Милман. Въпросите, които провокира чрез книгите си ни водят към вътрешни търсения и размисли. Има ли истински герои днес? Има ли доблестни Воини в съвременния свят? Или само прояви на мъст и насилие, не носещи никакво благо за човечеството като цяло? Един тийнейджър от времето, когато нашите родители са били млади или дори още не са били родени, неусетно поема в търсене на отговора на този въпрос.
Неусетно, защото е потънал в собствените си младежки мечти, амбиции, желания и илюзии… Но среща един човек, чието светоусещане и жив пример преобръщат живота на младежа… А освен това тепърва му предстоят много премеждия, тежки моменти, катарзиси и превъзмогване преди всичко на самия себе си.

Представяме на Вашето внимание този не много познат в България автор, който с основание може да бъде считан за един от първите писатели на езотерични романи на Запад, още в зараждането на Ню Ейдж епохата. Днес той навършва знаковите 72 години и продължава да твори.

ДАН МИЛМАН, бивш световен шампион по гимнастика, треньор, инструктор по бойни изкуства и преподавател в колеж, е автор на седемнадесет книги, издадени на двадесет и девет езика, с милиони читатели от различни поколения.
„Още в колежа ме осени мисълта, че :
колкото и да работиш върху самия себе си, от това се ползва само един човек...
Почувствах се призван да предам на другите своите знания и опит. С течение на времето интересите ми се прехвърлиха от разгръщане на спортния талант към развиване на умението да живееш. Пътувах из целия свят и се запознах с много различни системи за самоусъвършенстване.“

След интензивно, двадесетгодишно духовно търсене, той намира израз на своите идеи в Пътя на Мирния войн, който представя в своите книги, семинари и лекции.

Международният му бестселър „Пътят на Мирния войн“, който е в голяма степен автобиографичен (първо американско издание 1980 г., българско издание 2003 г.), е филмиран през 2006 г. Филмът е известен в България като „Войн на Мира“ (Peaceful Warrior), с Ник Нолти (Сократ), Скот Мехлович (Дан) и Ейми Смарт (Джой) в главните роли, както и с участието на самия автор в епизодична роля.

Дан Милман продължава периодично да пътува и да изнася семинари в целия свят. За много хора това е първата стъпка по пътя на Мирния войн.

С годините тази първа книга се превръща в четирилогия под общото заглавие „Сага за Мирния войн“, като последната част, която запълва липсващите години в сагата, беше издадена съвсем наскоро и вече е преведена и достъпна за българския читател под заглавието: „Тайната школа: Завръщането на Мирния войн“.
„Ние наричаме себе си „Мирни воини“, защото най-важните битки се водят отвътре.“
Между десетките пътища на вътрешно развитие, които следва съвременният човек, Пътят на Воина е най-малко познат... А може би е и най-неправилно разбран.

Истории и легенди за велики воини са създали представите за корав човек, който може, в най-добрия случай, да притежава благородството на самурая, покоя на шаолинския монах или верността на рицаря.

В действителност, истинският Войн е много по-човечен, отколкото си го представяме. Живее между нас и също като нас ежедневно се изправя пред предизвикателствата на живота, но ги посреща с хумор и достойнство...

През 2008 г. Дан Милман пристига в България, за да изнесе двучасов семинар и да се срещне с читатели, като дава кратко интервю на живо в една от националните телевизии, в което казва:
„В съвременното ежедневие човек може да бъде Мирен войн, преодолявайки препятствията на своя живот всеки миг, тук и сега, с крака, здраво стъпили на земята, и глава, изправена в небето високо над облаците“.
Което естествено ни води към още една фундаментална мисъл на този автор, загатваща мистичния аспект на неговите идеи, с помощта на който отново зад ежедневното съумяваме да съзрем удивителното:
„Няма обикновени мигове…“.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12