Търси

Дамян Попхристов: В Българското знаме е вплетен древният Енергиен Код на Саламандъра

24.05.2019 г.
39326
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
* обновена на 24.05.2019

След форума Българският дух през вековете 2019, който се проведе в Пловив от 10 до 12 май, разговаряме с проф. Дамян Попхристов, по повод неговата лекция изнесена по време на форума. В нея той говори за забравените българи, които са работили с мисия за утвърждаване на българското слово - Георги Раковски, Петър Берон и други. Според проф. Дамян Попхристов, Раковски е използвал древен енергиен код в българското знаме. За мисията на народа ни, словото и ценностите на богомилите, които може да приложим днес:


Проф. Попхристов, забелязах сълзи в очите ви докато четяхте лекцията си по време на Националния форум „Българският дух през вековете”, какво ви развълнува?

Да така е, вълнувах се, защото когато говорим за български дух трябва да се замислим и да знаем, че не просто сме дали нещо на света, дали сме огромно нещо на света и можем само да се гордеем и да нямаме никакви поводи за подвиване на опашка пред когото й да било.

Българинът ще се възроди духовно в момента, в който успее да преодолее тази насадена ни матрица да мислим за себе си негативно. Това е обработено и насадено разбиране, че ние сме лоши, негативни, че сме бедни и завистливи, че не можем никога да се съюзим и сплотим или направим нещо разумно заедно, това не е вярно.

Оптимист ли сте за България и българите?

Да, вярвам че има светлина. Вярвам че това, което е генетично заложено е много по-мощно от всякакви други насадени представи и насилие, което може да се извърши над духа. Духът е по-силен от материята и ще я победи. Защото кодът на българите не е нещо измислено, той се движи по спирала и спиралата се завръща отново в нашата посока. Ще цитирам един богомил Петър Осоговски, той казва –„Много народи ще изчезнат, но ние ще останем“.

Важно е всеки да се вгледа в себе си, да се замисли защо е тук, а не само да мрънкаме и недоволстваме. Всеки човек се ражда за любов и иска да бъде обичан. Затова символът на това, което наричаме майчина любов е толкова силна. Това е безусловна, всеотдайна любов. Ето за такава любов говорят нашите предшественици.

Това е смисълът на божественото послание „обичай ближния си” - познай себе си като божествено създание, познай себе си като част от този величествен космос и тогава ще започнеш естествено да обичаш ближния си, защото виждаш във всеки един човек около теб същото това божествено съзнание.


Това нашите предци наричат „да изградиш Христос вътре в себе си като своя изконна християнска същност“. И когато това стане твоя искрена същност, тогава няма никакво значение кой ти е враг и кой не е и се осъществява принципът - обичай дори врага си. Това е послание за любов.


Затова то заразява цяла Европа, достига и до Америка, и до Китай, за което свидетелства не кой да е друг, а самият Марко Поло. В неговите дневници това е записано. Това е всемирно послание за всеобща любов и ненасилие.

Какво ни липсва днес, за да живеем по-добре?

Светът трябва да се управлява така, както са се управлявали българските империи: с три ключови думички: чест, достойнство и справедливост. И ако успеем да възродим тези неща по някакъв начин, в днешно време, ще преуспеем. И да ги включим във всички сфери на живота си.

А кой днес се занимава с въпросите на честта? Днес хората гледат на тази дума като на някакъв анахронизъм. Някога е имало такова нещо като чест, но днес – не. И никой не се ръководи от това. Едно време дадената дума е струвала и е значела много повече от подпис. В днешно време, ако не е нотариално заверено, нищо не значи. Думата е творящо Слово. Думата твори, създава. А днес ... днес думите просто нямат стойност. Никаква! И това е много тъжно.

Вие сте един от най-сериозните изследователи на богомилите, какво можем да приложим от техните ценности днес?

Богомилското учение има четири изконни неща – мир, любов, справедливост и единение. Девизът им е „Свобода, Равенство, Братство чрез Христовата Любов“ Богомилите се отказват от всякакво насилие включително и убиването на животни – те са вегетарианци. Смятат проливането на кръв за върховен грях. В тази посока те дори се отказват да служат в армията. Отказват всякаква форма на насилие на човек върху човек. Те са за това човек да бъде свободен в своя избор и да бъде ръководен в тоя свой избор от един съществен елемент наречен съвест. Съвест срещу страх, съвест срещу насилие, съвестта е елемент на висшето съзнание. То е това, което ти нашепва каква е истината и къде се намираш ти, дали си в правия път.

И въпросът става много прост – това, което се казва в божествената молитва – да бъде волята Божия или да не бъде волята Божия. Това е изборът. И когато човек осъзнае себе си и е изградил Христовата същност като своя същност той се ръководи от своята съвест и следва волята Божия.


Светът е създаден за радост, казват още богомилите?

Богомилите казват така: „Всеопрощаващият и всемилостив Бог наш може да прости всяка човешка грешка на тоя свят, но един грях никога не може да прости и това е да не се радваш. Ние сме длъжни да се радваме, защото светът е създаден за радост и за любов. Дори тогава, когато животът ти се струва нетърпим, тежък радвай се, човеко, защото всяко нещо, което вършиш на тоя свят или въобще появата ти тука е един изключителен шанс – да съществуваш, да изкупиш грешки, които си направил някога затова се радвай. Този ти живот е израз на Божия милост, която е безгранична и божествено качество, а не да плачеш и да хленчиш.

Когато човек осъзнава себе си като божествено създание с мисия и се намира на този свят, за да извърши определени неща – дали да изкупи вини или да изпълни мисия, той трябва да бъде в синхрон с божествените енергии, за да бъде верен на божественото съзидание, за да бъде в синхрон със света, който е създаден с любов, който е създаден математически прецизно и който е създаден хармонично и който е създаден за радост. И тази енергия трябва да бъде раздавана, не да я държиш само за себе си, защото богомилите казват – „когато работиш за другите, това е най-прекрасният начин да преодолееш егото. Тогава ти се отказваш от това его, което те дърпа надолу и те прави един земен грешник”.

Каква е мисията на българите?

Кодът на българите е уникален. Той е свързан с мисията ни. С това, че сме богоизбрани. Може да звучи много патриотарски, но доказателствата са много в тази посока. Едни от основните качества на българите са твърдост и търпение. Търпението е божествено качество.

Мисията ни е непрекъснато да поддържаме жива връзката на духа - висшия, божествения дух със земната реалност. И това в нашата хилядолетна история, не от 681 година, тази връзка циклично се повтаря в един непрекъснат кръговрат, в който ние имаме точно тази мисия – да съхраняваме духовността на връзката човек – Бог.

Календарът на българите го доказва, той е безспорен факт и от там става ясно какви познания са имали. Астрономите са доказали, че ако трябва да се изработи толкова прецизен календар само на основата на наблюдение на звездното небе са необходими 70 хиляди години. Никой не е стоял 70 хиляди години да брои звездите, което значи, че това познание идва от някъде в готов вид. Те са знаели добре не само Орион, знаели са че Сириус е тризвездна система – нещо, което астрономите доказаха едва в миналия век.

Казваме, че човек е дух, душа и тяло. Това преведено на друг език означава – мисли, слово и дела. Мисълта вече се доказа, че е вид енергия, която може да създава мисъл-форми и е съзидателна сила, словото също, остават делата.

За да стане връзката горе - долу и „каквото е горе това долу“, трябва устройството долу да прилича на горното.

Това е мисията на българите – цар и жрец да бъдат една личност. Този, който управлява трябва да е наясно как се синхронизира горе и долу, за да може да го прилага на практика. Една държава, в която цар и жрец е в една личност събрана, защото царят управлява, жрецът наставлява е перфектната комбинация. Това е земната мисия на българите.


Казвате, че българският национален трикольор е богомилски код, който ни пази и че това е причината да нямаме пленено бойно знаме?

Да, това е версията, която развива революционерът Георги Стойков Раковски. Той подрежда така наречените енергии на Саламандъра – белият, зеленият и червеният - най-силната защитна комбинация и казва – „Ето това ще пази България!”


Прави го с идеята, че в него е вложен български енергиен код, който ще ни пази и е факт, че българско знаме пленено няма. Затова се смята, че ако поставим националното знаме пред домовете си, пред всички институции, може да променим кода на съдбата си, на народа. Това е енергия, която се излъчва. За съжаление все по-рядко виждам такова нещо.

Раковски решава, че трябва да се направи самостоятелно правителство, което да държи флага – бяло, зелено, червено и така България да се освободи. За съжаление умира от туберкулоза, а за щастие Левски подема тази идея.

Изследвате личността на Георги Сава Раковски от 24 годишен, бихте ли разказал още впечатляващи факти за родолюбивия романтик, както е известен?

Вазов го нарича „Мечтател безумен, образ невъзможен, на тъмна епоха син бодър, тревожен...”. И наистина е бил изключителна личност. Владеел е седем езика, три от които древни – персийски, арабски и санскрит. Когато бившият ни президент Петър Стоянов отива в Индия, за да открива българско училище, което се нарича „Г. С. Раковски” и казва, че той е наш, индийците отговарят – „не е вярно, той е наш“ и му отговарят, че той е първият европеец, който превежда Панчатантра – свещената книга на индийците, директно от санскрит. До ден днешен там го ценят и почитат и в Индия има 12 училища, които се казват „Георги С. Раковски”.

Дейността на Раковски отива доста по-далеч. Той създава така наречения етнографски въпросник и го разпространява с молба всеки българин да напише по една песен, гатанка или някакво поверие, което да разкрива нашия бит и народопсихология. Той го издава и го нарича „Показалец”. Днес този показалец се използва за доста докторски дисертации, като източник на уникални за нашия фолклор неща.

Какво прави още Раковски - започва да се занимава с българския език. Той се занимава с това колко древен е езикът ни и се оказва, че е сроден с армейския и санскрит. Някои наричат това романтични фантазии на един отчаян родолюбец, само че този отчаян родолюбец чете санскрит и прочита една книжка – „Мисленик”. Това е една от свещените книги на днешните индийски брамини. Раковски проследява пътя на въпросния „Мисленик” как достига в Европа. Оказва се, че достига в Европа благодарение на завоевателните походи на Александър Македонски. Знаете, че той е ученик на Аристотел. Аристотел обаче не пътува с войските на Александър, но има няколко души агенти вътре, които събират разни произведения и ги пращат на Аристотел. Така хората на Александър Македонски пращат и въпросният „Мисленик”. Не е ясно кой, как и кога го предава на Аристотел, но той го публикува като своята прочута „Логика”. Това е световно плагиатство. Не е удобно да се говори, но Раковски го пише черно на бяло, че „Логиката” на Аристотел е преписания брамински „Мисловник”, който Раковски чете в оригинал.

Другият наш просветен деец, за когото говорите е Петър Берон?

Още една енциклопедична личност, която владее 7 езика – учи в областите физика химия, биология, философия и метереология. Междувременно прави докторат по медицина в Мюнхен и в Хайделберг. Живее в Париж, Лондон, Виена, Рим, Прага - всички най-светли, могъщи столици на Европа по това време. Най-дълго пребивава в Париж, защото е първият българин - докторант в Сорбоната. Смятали са го за гениален и са му предложили френска благородническа титла да се казвал Пиер Берон. Той обаче отсякъл, че е българин и отказал. Дават му огромна за времето заплата, а той живее на един таван, с прокапал покрив, защото събира пари за да си направи химическа лаборатория. Всичките си пари от 25-те тома научна литература, публикувана от Сорбоната, той изпраща в България, за да прави училища и слага началото на девическите училища в България, дотогава такива няма.

Петър Берон създава „Панепистемия”, което означава „Всенаука“. Това е първият учен в Сорбоната и не само там, който иска да направи всенаука, в която да обедини всички науки и го прави. До ден днешен в Сорбоната със златни букви се пази томът на съчиненията на Петър Берон, а ние даже не знаем, че ги има. Завършва много трагично - отива в Крайова, за да направи своето завещание, а изпълнител на завещанието е не кой да е, а Евлоги Георгиев. И знаете ли какво е написал – „всичките си пари оставям, разделям между една малка част за общината в Котел и всичко останало за създаването на мъжка гимназия в Одеса.” Това е. И на другия ден го намират удушен в квартирата му.


 
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Свързани публикации

генетичен код на българите
24.03.2016 г.
13536
4

Какъв е генетичният код на българите и каква е мисията на нашия народ?

Според Дамян Попхристов наследството на българите в наши дни се предава чрез генетичния код, който носим. Той е наистина уникален, свързан е с мисията ни и с това, че българите наистина сме богоизбрани
Виж повече
Форум Българският дух през вековете
28.01.2019 г.
5848

Форум Българският дух през вековете - 2019, ще се проведе в Пловдив през Май

Форумът ще обхване отново широк спектър от теми на българската история, които ще ни покажат древността на глаголицата и нейната сакрална същност.
Виж повече
Проф.Дамян Попхристов: Атланти, траки и богомили - препредават едно космическо познание (ВИДЕО)
13.06.2018 г.
15880
1

Проф.Дамян Попхристов: Атланти, траки и богомили - препредават едно космическо познание (ВИДЕО)

Лекция по време на Форум - Българският Дух през вековете - Велико Търново
Виж повече
Коментари 3
 • Георги
  20.04.2020 г. 20:24
  Каква Одеса? Не е ли Одрин? https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD_(%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB)
 • Акад. Драган Цанков
  31.07.2019 г. 23:14
  Някой чете ли тези небивалици?
 • Марина Генова
  22.05.2019 г. 21:51
  Чудесна лекция и форум на високо духовно и информационно ниво! Браво!!!

Коментари:

Спонсори на Портал 12