Търси

Да живеем в чистота – приказка за отговорността и личния пример

02.03.2016 г.
1860
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Събрали се четирима млади музиканти: Мелина, Недислав, Антон и Павел. Направили си група, творели и свирели заедно под името Grimaze. Пътували по концерти, обичали да ходят на планина и започнали да забелязват колко много боклуци има разхвърляни в огромни количества по прекрасната Земя. Почувствали силен порив да почистват тези боклуци и затова започнали да си носят чували и найлонови ръкавици.

Спирали за по малко да почистват – като спрат някъде за половин час, нали са четирима човека, събирали десет чувала съвсем набързо. Това за тях се превърнало в игра – където и да ходят, си носели чувалчета и почиствали, и дори намирали някакво очарование в това. Забелязали, че така събират доста боклук, макар и помеждудругото.

Така започва историята на „Да живеем в чистота“ – фейсбук страница, която от началото на януари до момента е събрала 2,138 харесвания. Четиримата музиканти започват да качват в страницата снимки от всеки път, когато спрат на някое място да почистят, за да може и други хора да се вдъхновят и да правят същото – просто да почистват и да качват снимки там. За кратко време много хора харесват страничката, започват и те да почистват и да пращат снимки.

Това мотивира инициаторите на страницата и те вече планират да организират събития, в които да набележат мръсни места, да събират хора и да почистват заедно.

„Добрият пример е най-добрият учител. Според мен хората, които хвърлят боклуци просто ей така без да се замислят, го правят от невежество. Те не си дават сметка, че замърсяват реално и че това вреди на самите тях, на техните деца, на останалите хора, на бъдещите поколения. В момента в който тези хора видят някакъв пример и това им се постави като тема, според мен много хора ще се замислят и ще спрат да го правят.“ – споделя Мелина, една от основателите на „Да живеем в чистота“.

В страницата са качени снимки от почистени места като Варна, Проход Петрохан, сръбската граница, София, Самоков и горите наоколо, Плана Планина,  с. Юндола (област Пазарджик), Врачански Балкан, с. Чепън (Драгоман), Церово. Дори един „последовател“ е качил снимка от руския град Москва.

„Нека заедно се грижим за Земята, защото всичко е свързано. Боклуците от полетата и улиците рано или късно ще попаднат в храната и дробовете ни, ако не се погрижим да почистим човешкото замърсяване. И един боклук на ден да се вдигне, пак е нещо.“  – призовават от инициативата „Да живеем в чистота“.
 

Свързани публикации

българска на родна носия - снимка: Shutterstock
04.02.2016 г.
1330
4

Кампанията Чисти дрехи трябва да достигне до повече хора

Портал 12 се присъединява към кампанията за опазване на природата от замърсяването на текстилната индустрия, към инициативите за достоен труд и ще отразява всякакви събития, свързани с разменяне и раздаване на дрехи, както и с възраждането на старите български обичаи като плетене и шиене, които да щадят природата и хората
Виж повече
 Рибното езеро - Рила
29.02.2016 г.
2407
3

Красива фигура озари Рибното езеро в Рила

Инициативата за необичайната изразна форма на това изкуство е на група алтернативни творци, които се обединяват във Фейсбук
Виж повече
даряване на старите дрехи
29.02.2016 г.
2689
2

Кампания за отговорно оползотворяване на дрехи започва в Пловдив

Оглеждайте се за специалните контейнери за дарение на дрехи и текстилни изделия – те са със знака на БЧК и ще бъдат поетапно поставени в градовете из цялата страна на ключови места, като обществени сгради и институции, училища, детски градини.
Виж повече
Коментари 4
 • Богдан Маринов
  04.03.2016 г. 12:06
  Преди като ходех по-често по планините си носих 1-2-3-4 здрави черни торби за смет с дръжки и нагоре и надолу извозвах поне по една. Все така хора! Не е достатъчно да не цапаме! Трябва и да се чисти - личен пример!
 • Преслава
  03.03.2016 г. 14:44
  Браво:L
 • Дочо
  03.03.2016 г. 12:54
  Поздравления, ентусиасти! И аз го правя това понякога, ако имам торбичка под ръка, но вие ме мотивирате ей сега да си сложа в колата торби и чувалчета, да си имам като пътувам :) От малкото се започва - за Чиста и Свята Република, каквато искаме наистина да бъде България!
 • Жана
  03.03.2016 г. 12:17
  Браво, хора! А казват, че младите за нищо не ставали... Вие сте вдъхновение за пасивните младежи и за хората, които вече не са чак толкова млади ;)

Коментари:

Спонсори на Портал 12