Да се потопиш в дълбокото или да останеш на повърхността - изборът определя посоката на живота

05.01.2018 г.
11125
Добавена от: Портал12
Животът ни би могъл да се определи като един океан, в който на повърхността има лодка, а там някъде на дъното е съкровището, което чака да бъде открито. Обаче твърде често се случва така, че оставаме през цялото време на повърхността, блъскани от бури и ветрове, никога достигайки до дълбините на нашата душа. Какво нашепва тя и какво всъщност е тя? В други случаи поел веднъж дългото търсене, понякога се губиш между акули, водорасли и октоподи... Откажеш ли се, спреш ли - оставяш се да те задушат, да те погълнат със своето семпло разбиране за правилно и грешно. Продължиш ли - един ден достигаш необятност от тази велика красота, наречена с различни имена: път, живот, любов - дълбоко вътре в теб, преплитащи се в едно. Кое избираш? Избрал ли си изобщо?

В нас винаги ще съществува нещо специално, а колко ще изследваме и откриваме, зависи изцяло от нас самите и дали изобщо някога ще се решим на подобен вид потапяне в себе си.
Защо толкова много се страхуваме да разберем кои сме? Къде е този вътрешен и необикновен свят, за който писатели, художници и композитори векове наред са се опитвали да ни предадат по толкова различни начини? Защо продължаваме да не се вслушваме в думите на нашите духовни учители разпръснати по целия свят? Защо алчността, гнева, завистта, омразата, вината и всички смазващи ни чувства продължават да завладяват нашето съзнание, умове и сърца…?

Ще успеем ли някога да се вслушаме в себе си, кои сме в действителност и какво всъщност правим, накъде отиваме, и ще стигнем ли изобщо до истински значимото? Ще се превърнем ли в цивилизация от роботи или има някакъв минимален шанс да осъзнаем дълбочината на нашето съществуване? Ще имаме ли някога смелостта да изледваме и разровим вътре в нас, достигайки до най-тъмните ни кътчета, трансформирайки ги изцяло в нещо възвишено, за да се слеем всички в едно или ще действаме с до болка познатата ни схема да се държим осъдително и високомерно, прехвърляйки недостатъците си върху останалите...? Докога ще продължаваме все така да стоим потопени в своето действащо бездействие, объркани както досега или все някога ще се запитаме, защо реално поели сме този първи дъх, наричайки го наш живот? Живеем ли наистина или минаваме сякаш като в сън, докато всъщност живота ни изтича, слушайки хилядите гласове, потапящи ни просто в една излюзия?
И все пак трябва да знаем, че в нас има една необятна красота и това е нашата душа. Ще се впуснем ли в търсене на скритото съкровище или ще се оставим на вълните да ни тласкат на брега на суетата на света...Сега какво нашепва твоята душа?
 
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12