Търси

Д-р Тимен Тимев: Животът на колене пред другия те прави единствено - добродетелен

22.11.2018 г.
4100
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Споделяме с вас един особен акцент от книгата "Извън матрицата на времето - Разговори с Д-р Тимен Тимев" - квантов психиатър, метафизик и писател:

"Днешното човечество се възпитава в егоизъм, хиперегоизъм, агресивност, арогантност, от които произтича и се засилва любовта към себе си, но колкото повече обичаш себе си, толкова повече вредиш на другия. От нашата обич към нас самите извира една злокобна струя, която ни дава възможност да се гордеем, но ние всъщност губим това, което е възвишено, докато животът на колене пред другия те прави единствено добродетелен. Животът на колене пред собствения си образ или когато съзерцаваш, самосъзерцаваш, когато се самовъзхищаваш, тогава непрекъснато искаш да грабиш – положение, способности, пари, финанси, имоти… всичко! Обграждаш се с всичко това все повече, за да се обичаш. Тази самолюбов е подплатена с действия, които изискват агресивност и незачитане на другия и когато тя се разрасне ни кара да превърнем другият в слуга или във враг, в средство за нашето собствено самоизрастване.

Има 2 вида живот – живот на колене пред другия и живот, в който стоиш на колене пред собствения си образ и искаш да подчиниш цялото общество или една част от хората с всички сили на пороците. Пороците са тези, които ни помагат да изграждаме и да увеличаваме нашата самолюбов. Ние ставаме добродетелни едва, когато паднем на колене пред другия или символично, когато започнем да се грижим за него защото тогава нашето същество започва да излиза към другия, а нашата душа започва да извира към нас.

Всеки, който изковава своето величие по пътя на самолюбовта, всъщност ограбва другите, за да изгради едно богатство, което обаче е смъртно и нетрайно."
 
ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ, 23-и Ноември - ВИДЕО интервю - телемост от Ню Йорк, с д-р Тимен Тимев!
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12