Търси

Д-р Тимен Тимев: Вселената е компромис между фатализма и свободата

13.12.2018 г.
3673
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Как е възможно тези огромни маси от галактики и милиарди звезди да се въртят по точно определен ред и да има пропорции помежду им, ако те не спазват своите закони?! Законите, пропорциите, константите са всъщност детерминизма и фатализма, но въпреки тях, те притежават свобода, която не им пречи да ги спазват. Оказва се, че Вселената е едно дяволски красиво изобретение и някакъв компромис между фатализма и свободата.

Светът може да бъде математически подреден, ако боговете или еволюцията си служеха само с математическия език и с числата, но ако си служеха единствено с тях, то щяха да построят само една количествена Вселена, т.е. те не са достатъчен инструмент и материал. 

Ако връзката на числата с идеите, мислите и  понятията организира тази количествена Вселена, която носи и неповторимост на качеството, тя въвежда една хомогенност, защото количествената Вселена означава, че всички родове индивидуални събития в света могат да се сведат до едно и също качество. Всъщност всички успехи на математиката се градят върху нейната красива условност, която вместо да събира и да умножава най-различни същности, преравнява всичко до една същност и след това много лесно го оперира. 

Математиката може би е средство на еволюцията или на боговете за опростяване на безкрайно сложните качествени и индивидуални вселени, а на нас служи да им създаваме един общ изглед, който ни успокоява защото много лесно се манипулира. Мисля, че тя е едно от най-удобните качества на боговете да представят пред нас нещата като игра, въпреки че дълбоко в себе си знам, че те не са игра, а са драма и трагедия. 

Човек не е добре да се задържа на математическите принципи на играта, необходимо е да се издига от играта, фарса и лекомислието на знаците до някаква драма и до тяхната сериозност. Принципът на сериозността се губи в математиката, както Ръсел казва: „Математиката е игра, в която ние никога не знаем какво вършим и това, което правим дали е истина, дали има реалност или не.“ – т.е. той искаше да каже, че математиката е един чист синтаксис и божествен начин за наредба, който обаче ако не се свърже с някаква интерпретация на някаква реалност остава празна игра.
 
из книгата на д-р Тимен Тимев и Портал12 - "Извън матрицата на времето"
 
Тимен Тимев
Д-р Тимен Тимев
Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните учени и писатели на нашето съвремие. Практикувал като психиатър в Севливо, Карлуково и София, той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие.

Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус Розенкройцер, той създава емблематичната книга на своето творчество "Антифауст", която представялва интелектуална комедия - пенталогия в сонатна форма за литературни инструменти, човешки гласове и паузи. "Бунтът на бездарниците", "Алхимия на словото" - Библия на индивидуалния Бог са едни от най-популярните заглавия на забележителният писател, композитор и драматург.

В САЩ д-р Тимен Тимев работи като преподавател в няколко университета, където издава книги и научни трудове под псевдонимът Йохан Ге Мол. Завръща се в България след 2012-а година, като първите му сериозни публични изяви се реализират с поредица от видео интервюта с журналиста Борислав Борисов от Портал12, с когото се среща съвсем случайно, вследствие на необичайна среща поради сбъркан адрес. Тогава д-р Тимен заявява: "Посредством случайностите Вселената композира...."

През 2016-а година, д-р Тимен Тимев възобновява своите публични изяви чрез лекции и семинари, на които говори по теми като квантова механика, логика на мефистофелския разум, бъдещето на Света, програмираното човечество, квантовият интернет, каква е връзката между черните дупки и човешкия мозък, предизвикателства пред личностното развитие на всеки индивид, превенция на психически заболявания и др.
 

Очевидно Вселената прилича повече на художествено произведение, отколкото на научен доклад,

Да заслужаваш познанието - това означава да бъдеш духовен.

Земята не е случайна планета. Земята е Избранница. Тя е избранница, защото на нея е даден не само дарът на живота, но и дарът на познанието.

Най-тежкият нравствен удар, който може да понесе един ум е откритието за това, че задълбочеността свършва с времето, и че Вечността се възражда от Лекомислието.


Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12