Търси

Д-р Тимен Тимев: Наслажденията навсякъде продуцират абстрактност и анти-индивидуалност

30.08.2017 г.
2629
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Духът на Абстракцията (Универсалията) залива Света – еднакви къщи, еднакви градове, еднакви влечения, еднакви думи.... Има изравненост в желанията и изравненост в страданията, а от изравняването на страданията удоволствието расте. Колкото по-общо – толкова по-еднакво, колкото по-еднакво – толкова по-абстрактно, колкото по-абстрактно – толкова по-смъртоносно.

Като симетрира, Абстракцията (Универсалията) конституира навсякъде смърт, а като асиметрира, Различието (Уникалията) конституира навсякъде жизненост. Конкретното намалява, а абстрактното се увеличава. Индивидуалното се руши, а общото расте. Абстракцията расте за сметка на намаляване на индивидуалното.

Стопяват се различията, стопяват се расите, обичаите, традициите и неповторимостите. Симетрията претопява всички индивидуални болки във всеобщата радост на Абстракцията, но радвайки се, Абстракцията е смърт, както страдайки неповторимо е живот. Всеобщото ни дебне отвсякъде с наслаждението.

Нужна е твърдата съпротива да издирваме в себе си страданието, за да можем чрез него да възкресяваме в себе си индивидуалното, което сме и пред което сме отнологично-сакрално длъжни. Но както индивидуално-асиметричното напомня за онтологичния дълг, така и всеобщо-симетричното напомня и зове за нихилистичния дълг, защото битието и материята са последната крайна степен в интензифицирането на тенденцията към индивидуализация, асиметрия и различие, а небитието, нищото и идеалното са последната крайна степен в интензифицирането на тенденцията към всеобщност, симетрия и подобие. Затова битието е отговорът на индивидуализацията на въпроса на идеалното, а нищото е отговорът на всеобщото на въпроса на симетрията.

С уеднаквяването, универсализирането и унифицирането, с които ни прави свои пъклени творения, Абстрактното като пратеник на Вечността, иска от нас наслаждение и съгласие да предадем себе си на наслади, но от страданието в нас, зад което стои вечно будното време зависи дали ние ще дадем това съгласие срещу или ще предадем себе си във властта на лукавото наслаждение. Срещу пияната вечност на подобието в човешкото сърце застава трезвеното време на безподобието. Подобието опиянява със смъртта и нарича това свое въодушевление „Вълнение на Симетрията“, а безподобното отрезвява с живот и нарича тази своя трезвеност „Болка на Асиметрията“.

В цивилизацията, в която Абстракцията упражнява своята власт над човека посредством обещанието за наслаждение, единствената съпротива срещу тази власт гарантира перманентното страдание. След като наслаждението навсякъде продуцира абстрактност и антииндивидуалност, нека да издирваме страдание като продуктор на индивидуалност и антиеднаквост. 

Свързани публикации

съзнание и ценности - Тимен Тимев/ снимка: Shutterstock
10.12.2015 г.
4322
1

Тимен Тимев: Човечеството живее без ценности и идеали, нужна е промяна!

Винаги масите са се стремили да станат елити и да вземат техните ценности, а днес изживяваме парадоксалната и плачевна ситауция, че елитите подражават на масите, категоричен е психиатърът Тимен Тимев
Виж повече
Тимен Тимев - интервю на Портал12
27.02.2016 г.
35868
26

Тимен Тимев - Интервю за живота, любовта, саможертвата, Вселената, Бог и България (ВИДЕО)

Отделете време и изгледайте цялото видео с д-р Тимен Тимев, без монтаж, засягащо изключително интересни теми: Смисълът на на човешкия живот, Любовта, Саможертвата, Личностното развитие, Съзерцанието и Чуването на Тишината,Тиранията на идеите и медиите, Религиите и тяхната роля в Света, Енергиите в Космоса и на Земята, Черните дупки и изцяло новата теория на д-р Тимев за тях
Виж повече
Тимен Тимев
29.04.2016 г.
6119
13

Тимен Тимев: Христос е върхът на човешкото въжделение! (ВИДЕО)

Когато се чувстваш бурмичка, в матрицата, захвърлен в тази враждебна вселена, когато не си поет и композитор да знаеш, че Вселената е на твоя страна..., когато се чувстваш отчужден в природата или потиснат в обществото, когато се чувстваш малък, дребен, нищожен, незначителен, временен и смъртен в този кръговрат на природата, тогава се явява Христос!
Виж повече
Елеазар Хараш | © 2016 Portal12.bg
28.05.2016 г.
31489
13

Елеазар Хараш: Бог е по-дълбок от реалността! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Представяме ви пълното видео интервю на Портал12 с писателя, езотерик и духовен напътственик - Елеазар Хараш. Основна тема в разговора е творчеството и посланията на белгийския писател, драматург и мистик - Морис Метерлинк.
Виж повече
Тимен Тимев - София
22.12.2016 г.
1652

Тимен Тимев събра много почитатели при Премиерата на новата книга 'Извън матрицата на времето' (АУДИО)

Събитието се проведе в Централния военен клуб в София при пълна зала, а 3-те часа разговори с гостите се оказаха недостатъчни, но от своя страна дадоха заявка за следващи срещи-дискусии не само в София, но и в други градове на България.
Виж повече
Христос
13.04.2017 г.
2739
1

Д-р Тимен Тимев: Преместете Голгота от миналото в Бъдещето, ако искате да срещнете Христос!

Аз поставих своя Кръст навсякъде: в математиката като Противоречие, в логиката - като Антиномия, в музиката като Хармоничният Вертикал, в поезията - като Метафора, във Физиката - като Суперпозиция на вълновата функция. И поканих математиците да останат разпънати на Кръста на противоречието, но те избягаха - в непротиворечивата последователна разрешимост. Поканих философите да останат разпънати на кръста на Антиномията
Виж повече
Важно е човек да развие не логиката на ума, а логиката на сърцето
21.04.2017 г.
3905
5

Д-р Тимен Тимев: Важно е човек да развие не логиката на ума, а логиката на сърцето (ВИДЕО)

Важно е да развиеш не логиката на ума, а логиката на сърцето, която означава да развиеш рецепторите си на сърцето и на душата така, че като вървиш по улиците да усещаш вибрациите на чуждите мозъци и психики.
Виж повече
Формули по време на скръб
14.05.2017 г.
10790
1

Как да реагираме, когато наш близък почине? Формули по време на скръб (ВИДЕО)

Припомнянето на сюблимни моменти с мъртвия и концентрацията трябва да вървят едновременно. Голяма част от психиката на тези, които умират се приема от мозъците на живите, особено първите часове и дни. В рамките на 40 дни вълната от психиката на мъртвия се излъчва изключително силно, затова е много важно да насочите цялото си същество – мисъл, дух, воля, емоция – така, че цялата психика да тече към него
Виж повече
Тимен Тимев
21.05.2017 г.
5063

Д-р Тимен Тимев: Едни се раждат принцове на тъгата, а други просяци на радостта

Бездарникът пристига в духа заднишком като рак, без да го е желал, защото това е един дух на дълбочината от ощетеността и ограбеността, а талантливият бидейки роден в радостта на дарбата, стои вечно окован в едно сляпо щастие, което с нищо не е заслужил, той гледа като натрапник неговия дух, въпреки че това е един дух на радостта.
Виж повече
космическо съзнание и богоподобие
24.07.2017 г.
3218

Д-р Тимен Тимев: Богоподобието е космически спомен за върховната реалност

Чувството за богоподобие е вродено. То е космическо усещане, което има своя произход от човешкото участие в Сътворението, което не произтича от социалната причинност и не се повлиява от историческите катаклизми на социалните реалности.
Виж повече

Спонсори на Портал 12