Д-р Тимен Тимев: Наслажденията навсякъде продуцират абстрактност и анти-индивидуалност

30.08.2017 г.
4186
Добавена от: Портал12
Духът на Абстракцията (Универсалията) залива Света – еднакви къщи, еднакви градове, еднакви влечения, еднакви думи.... Има изравненост в желанията и изравненост в страданията, а от изравняването на страданията удоволствието расте. Колкото по-общо – толкова по-еднакво, колкото по-еднакво – толкова по-абстрактно, колкото по-абстрактно – толкова по-смъртоносно.

Като симетрира, Абстракцията (Универсалията) конституира навсякъде смърт, а като асиметрира, Различието (Уникалията) конституира навсякъде жизненост. Конкретното намалява, а абстрактното се увеличава. Индивидуалното се руши, а общото расте. Абстракцията расте за сметка на намаляване на индивидуалното.

Стопяват се различията, стопяват се расите, обичаите, традициите и неповторимостите. Симетрията претопява всички индивидуални болки във всеобщата радост на Абстракцията, но радвайки се, Абстракцията е смърт, както страдайки неповторимо е живот. Всеобщото ни дебне отвсякъде с наслаждението.

Нужна е твърдата съпротива да издирваме в себе си страданието, за да можем чрез него да възкресяваме в себе си индивидуалното, което сме и пред което сме отнологично-сакрално длъжни. Но както индивидуално-асиметричното напомня за онтологичния дълг, така и всеобщо-симетричното напомня и зове за нихилистичния дълг, защото битието и материята са последната крайна степен в интензифицирането на тенденцията към индивидуализация, асиметрия и различие, а небитието, нищото и идеалното са последната крайна степен в интензифицирането на тенденцията към всеобщност, симетрия и подобие. Затова битието е отговорът на индивидуализацията на въпроса на идеалното, а нищото е отговорът на всеобщото на въпроса на симетрията.

С уеднаквяването, универсализирането и унифицирането, с които ни прави свои пъклени творения, Абстрактното като пратеник на Вечността, иска от нас наслаждение и съгласие да предадем себе си на наслади, но от страданието в нас, зад което стои вечно будното време зависи дали ние ще дадем това съгласие срещу или ще предадем себе си във властта на лукавото наслаждение. Срещу пияната вечност на подобието в човешкото сърце застава трезвеното време на безподобието. Подобието опиянява със смъртта и нарича това свое въодушевление „Вълнение на Симетрията“, а безподобното отрезвява с живот и нарича тази своя трезвеност „Болка на Асиметрията“.

В цивилизацията, в която Абстракцията упражнява своята власт над човека посредством обещанието за наслаждение, единствената съпротива срещу тази власт гарантира перманентното страдание. След като наслаждението навсякъде продуцира абстрактност и антииндивидуалност, нека да издирваме страдание като продуктор на индивидуалност и антиеднаквост. 
Свързани публикации

28.05.2016 г.
67854

Елеазар Хараш: Бог е по-дълбок от реалността! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Представяме ви пълното видео интервю на Портал12 с писателя, езотерик и духовен напътственик - Елеазар Хараш. Основна тема в разговора е творчеството и посланията на белгийския писател, драматург и мистик - Морис Метерлинк.
27.02.2016 г.
78050

Тимен Тимев - Интервю за живота, любовта, саможертвата, Вселената, Бог и България (ВИДЕО)

Отделете време и изгледайте цялото видео с д-р Тимен Тимев, без монтаж, засягащо изключително интересни теми: Смисълът на на човешкия живот, Любовта, Саможертвата, Личностното развитие, Съзерцанието и Чуването на Тишината,Тиранията на идеите и медиите, Религиите и тяхната роля в Света, Енергиите в Космоса и на Земята, Черните дупки и изцяло новата теория на д-р Тимев за тях
10.12.2015 г.
6479

Тимен Тимев: Човечеството живее без ценности и идеали, нужна е промяна!

Винаги масите са се стремили да станат елити и да вземат техните ценности, а днес изживяваме парадоксалната и плачевна ситауция, че елитите подражават на масите, категоричен е психиатърът Тимен Тимев
29.04.2016 г.
10644

Тимен Тимев: Христос е върхът на човешкото въжделение! (ВИДЕО)

Когато се чувстваш бурмичка, в матрицата, захвърлен в тази враждебна вселена, когато не си поет и композитор да знаеш, че Вселената е на твоя страна..., когато се чувстваш отчужден в природата или потиснат в обществото, когато се чувстваш малък, дребен, нищожен, незначителен, временен и смъртен в този кръговрат на природата, тогава се явява Христос!
13.04.2017 г.
3861

Д-р Тимен Тимев: Преместете Голгота от миналото в Бъдещето, ако искате да срещнете Христос!

Аз поставих своя Кръст навсякъде: в математиката като Противоречие, в логиката - като Антиномия, в музиката като Хармоничният Вертикал, в поезията - като Метафора, във Физиката - като Суперпозиция на вълновата функция. И поканих математиците да останат разпънати на Кръста на противоречието, но те избягаха - в непротиворечивата последователна разрешимост. Поканих философите да останат разпънати на кръста на Антиномията
22.12.2016 г.
1685

Тимен Тимев събра много почитатели при Премиерата на новата книга 'Извън матрицата на времето' (АУДИО)

Събитието се проведе в Централния военен клуб в София при пълна зала, а 3-те часа разговори с гостите се оказаха недостатъчни, но от своя страна дадоха заявка за следващи срещи-дискусии не само в София, но и в други градове на България.
24.07.2017 г.
5255

Д-р Тимен Тимев: Богоподобието е космически спомен за върховната реалност

Чувството за богоподобие е вродено. То е космическо усещане, което има своя произход от човешкото участие в Сътворението, което не произтича от социалната причинност и не се повлиява от историческите катаклизми на социалните реалности.
14.05.2017 г.
14851

Как да реагираме, когато наш близък почине? Формули по време на скръб (ВИДЕО)

Припомнянето на сюблимни моменти с мъртвия и концентрацията трябва да вървят едновременно. Голяма част от психиката на тези, които умират се приема от мозъците на живите, особено първите часове и дни. В рамките на 40 дни вълната от психиката на мъртвия се излъчва изключително силно, затова е много важно да насочите цялото си същество – мисъл, дух, воля, емоция – така, че цялата психика да тече към него
21.04.2017 г.
5901

Д-р Тимен Тимев: Важно е човек да развие не логиката на ума, а логиката на сърцето (ВИДЕО)

Важно е да развиеш не логиката на ума, а логиката на сърцето, която означава да развиеш рецепторите си на сърцето и на душата така, че като вървиш по улиците да усещаш вибрациите на чуждите мозъци и психики.
21.05.2017 г.
6377

Д-р Тимен Тимев: Едни се раждат принцове на тъгата, а други просяци на радостта

Бездарникът пристига в духа заднишком като рак, без да го е желал, защото това е един дух на дълбочината от ощетеността и ограбеността, а талантливият бидейки роден в радостта на дарбата, стои вечно окован в едно сляпо щастие, което с нищо не е заслужил, той гледа като натрапник неговия дух, въпреки че това е един дух на радостта.