Д-р Тимен Тимев: Едни се раждат принцове на тъгата, а други просяци на радостта

21.05.2017 г.
6373
Добавена от: Портал12
Противно на талантливия, който прави същност на своя живот съчувствието, добротата, любовта и сърадостта от чуждата победа, същност на своя живот бездарникът вижда в злобата, завистта, егоизма, онеправдаността, малоценността, ощетеността и изобщо в негативни емоции, но посредством пребиваването си в негативните емоции, посредственикът познава страданието и чрез страданието познава духът на наранеността. Той е недостъпен за талантливия, чиято дарба го прави умен, но не и духовен.

Живеейки в това страдание, посредственият се люшка между агресията и автоагресията, той не познава сигурността на печалта и доверието на копнежа, в които като в крепост талантливият се е окопал.

Бездарникът пристига в духа заднишком като рак, без да го е желал, защото това е един дух на дълбочината от ощетеността и ограбеността, а талантливият бидейки роден в радостта на дарбата, стои вечно окован в едно сляпо щастие, което с нищо не е заслужил, той гледа като натрапник неговия дух, въпреки че това е един дух на радостта.

Затова при бездарника отмъщението става главна пружина на неговите постъпки. Посредственикът живее заради отмъщението, ограбен от една природа, безразлична към неговия вик, той си отмъщава над талантливия като се стреми към социална власт над него.

Бездарникът живее заради една радост, която трудно скрива от себе си: радостта от унижението – да унижи талантливия, да го накаже заради неговото генетично щастие и духовна власт над Битието, която му дава дарбата, да го накаже заради неговата неизплатима духовност и чрез това наказание да компенсира несправедливостта, посредством която едни се раждат принцове на тъгата, а други просяци на радостта – това става лайтмотив и водещ импулс на бездарника.


Подобно страдание на лишение и омраза превръща посредника в страдалец на ума и издига бездарника до духовни висоти, непознати за блаженството на талантливия, което като всяко блаженство е глупаво блаженство, защото само болката е умна, а безпокойствието – трансцендентално.

из "Бунтът на бездарниците", д-р Тимен Тимев, 1982г.
Свързани публикации

27.02.2016 г.
78050

Тимен Тимев - Интервю за живота, любовта, саможертвата, Вселената, Бог и България (ВИДЕО)

Отделете време и изгледайте цялото видео с д-р Тимен Тимев, без монтаж, засягащо изключително интересни теми: Смисълът на на човешкия живот, Любовта, Саможертвата, Личностното развитие, Съзерцанието и Чуването на Тишината,Тиранията на идеите и медиите, Религиите и тяхната роля в Света, Енергиите в Космоса и на Земята, Черните дупки и изцяло новата теория на д-р Тимев за тях
25.02.2016 г.
9144

Тимен Тимев: Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти (ВИДЕО)

Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти. В днешно време не се изстрадва моментът на съзидателното творчество, отбелязва Тимев
29.04.2016 г.
10637

Тимен Тимев: Христос е върхът на човешкото въжделение! (ВИДЕО)

Когато се чувстваш бурмичка, в матрицата, захвърлен в тази враждебна вселена, когато не си поет и композитор да знаеш, че Вселената е на твоя страна..., когато се чувстваш отчужден в природата или потиснат в обществото, когато се чувстваш малък, дребен, нищожен, незначителен, временен и смъртен в този кръговрат на природата, тогава се явява Христос!
10.12.2015 г.
6469

Тимен Тимев: Човечеството живее без ценности и идеали, нужна е промяна!

Винаги масите са се стремили да станат елити и да вземат техните ценности, а днес изживяваме парадоксалната и плачевна ситауция, че елитите подражават на масите, категоричен е психиатърът Тимен Тимев
13.04.2017 г.
3861

Д-р Тимен Тимев: Преместете Голгота от миналото в Бъдещето, ако искате да срещнете Христос!

Аз поставих своя Кръст навсякъде: в математиката като Противоречие, в логиката - като Антиномия, в музиката като Хармоничният Вертикал, в поезията - като Метафора, във Физиката - като Суперпозиция на вълновата функция. И поканих математиците да останат разпънати на Кръста на противоречието, но те избягаха - в непротиворечивата последователна разрешимост. Поканих философите да останат разпънати на кръста на Антиномията
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай