Търси

Д-р Таня Грандева: Да се слееш с природата е равно на изцеление

23.06.2020 г.
3920
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
„Откъснете листо на растение или клонка и вижте как после на това място започва да расте нова - здрава, красива, уханна, плододайна. Чудото е навсякъде в живата природа, неминуемо и в нас, ако решим да живеем по правилата на чудесата”, казва д-р Таня Грандева, която всяко лято организира здравословни ваканции в сърцето на Родопа планина. Вярва в мъдрата и целебна сила на Природата. Напомня ни, че човек е част от живия свят и както всеки друг биологичен вид на планетата Земя принадлежи на своята естествена среда за живот, в която единствено може да съществува и да се развива хармонично. На тази изконна истина се е отдала в професията си на лекар. Консултант е по здравословен начин на живот и утвърждава неговата водеща роля за съхраняване индивидуалното и колективно здраве. Превенцията на здравето е водещата идея, на която е посветила живота си. Служи си с природни методи и средства в случаите на нужда от лечение, а здравословното хранене и различните форми на въздържание от храна са фокус в практиката ѝ.  Дистанцира се от актуалните на деня моди и комерсиализма с етикет здравословно и предупреждава, че обичайно водят до нездравословни резултати.

„Природата за мен е въплъщение на видимото Божие присъствие тук на Земята. Тя е най-голямата ми радост, най-верния ми приятел, най-благотворно всеизпълващия ме източник, най-желаната от мен за общуване и сливане в едно. Винаги, навсякъде и всичко в Нея "любя, тача и милея". Планините ме облагородяват и въздигат. Всяка една от родните ни български има своя идентичен характер и въздействие. Родопа от тях за мен е олицетворение на Майчиното крило и Духа на Мъдростта в едно”, казва д-р Грандева. Тя заявява, че ваканцията трябва да отговаря на всички условия на здравословния живот, като подчертава равенството на здравословно и природосъобразно. Целта на летуването с нея е човек да е буден за истината, да стои далеч от медийните комерсиални влияния и страховете, които ни вменяват. „Общуването с Природата е най-прекия път към Господ.

Природата прочиства човека цялостно, оздравява го на всички нива. Изцелението в естествена среда протича и на ниво дух, душа, а тогава и физическите болки отстъпват по-лесно и бързо”, казва д-р Таня Грандева.
Д-р Грандева, защо всяко лято организирате ваканции в планината? Все пак вие сте лекар-консултант, който ежедневно дава своите природосъобразни препоръки на хората, които се допитват до вас и в консултациите си постоянно отправяте посланията си към нуждаещите се от лечение, както и към търсещите здравословна промяна в начина си на живот?


Градската среда на живот, създаваща обичайния матричен режим на ежедневие, обуславя определен резултат по отношение на препоръките ми. Ако ги сравним със семена – дори и да попаднат на благодатна почва, често средата не им създава трайни благоприятни условия да покълнат и да се развият, за да родят своите здрави плодове. Преустройването на рутината вътре в човека и оттам в живота му често се оказва препъни камъче и само вдъхновението от срещата с мен и получените препоръки не са достатъчни, за да заживее здравословно. Липсата на определени личностни качества, неподкрепящата среда в семейството или на работното място, множеството изкушения, които дебнат отвсякъде (смее се), както и ред други възможни фактори, самостоятелно или в комбинация обуславят неуспех в начинанието „природосъобразно лечение и начин на живот“. Седмица с мен и природата на Родопите е също малък отрязък време, но съм вложила старание да обмисля и изградя програмата по такъв начин, че да дава възможност за насищане с реално живеене, ведно с теоретични и практични знания за здравословно. Освен това съм изходила от факта, че сме възприели да разделяме на седмици отмерването на времето и именно в този времеви отрязък плануваме ангажираността за работа, почивка и различните житейски занимания. Затова, наученото и видяното в седмицата „Здраве и Радост“ с д-р Таня Грандева може лесно, като готов шаблон да бъде пренесено и настанено в обичайния живот от всеки участник в програмата ми, с известно адаптиране разбира се, съобразно индивидуалните особености в личния и професионален живот. Друга причина, която е съществен двигател за мен и ме мотивира да организирам ваканцията „Здраве и Радост“ са децата. Често родителите намират затруднения при създаването на здравословни навици у децата си. С всичко вложено в програмата, личното ми въздействие като външен за семейната среда авторитет и природата с нейните вълшебства се катализира процеса по укрепване взаимоотношенията деца-родители, по разбиране жизненоважната връзка човек-природа и ролята на това като източник на здраве. Е, на родителите, които никога не са вложили старание да запознаят децата си с истинската природа, което вероятно идва от факта, че самите те не живеят природосъобразно, не мога да гарантирам, че моята поява в живота на семейството ще стори това чудо. Знаете ли, че има деца, които заявяват, че мразят природата? Но нека не се отклонявам повече в тази посока.

Каква всъщност е формулата на истински хубавата ваканция, далеч от пренаселените хотели, сред природата?

Моите ваканции винаги са сред природата. Още в първия ден се старая да обясня на присъстващите, че програмата „Здраве и Радост, д-р Грандева и Природата ще бъдат и ще предоставят едно и също за всички, но какво точно ще изживее и ще вземе всеки един участник зависи изцяло от него. Колкото повече се отдаде на мястото и програмата, колкото повече се освободи от предубежденията, които е натрупал като личен товар, колкото повече окови, свързващи го със света, създаден от хората свали и колкото повече се отвори и свърже с Божия свят, толкова по-благотворна ще направи своята лятна ваканция в „Здраве и Радост“ с д-р Грандева ведно с Природата и Духа на Родопа планина. Всяко живо същество е сътворено с благословението за живот в здраве и радост. За него са му предоставени необходимите външни и вътрешни благоприятни условия и ресурси. Изборът и отговорността дали и как ще си служи с всички тях е изцяло личен. Избрала съм едно живописно селце – Буйново. Хотелчето е малко, на зелена морава, през която минава рекичка. Всяка сутрин посрещаме слънцето и изпълняваме здравословен двигателен комплекс, който всеки прави сам на себе си във вид на масаж. През по-голямата част от деня сме навън - на походи, по поляни, провеждам лекция за здравето на открито. Храним се по меню, което съм изработила съобразно принципите на здравословното хранене. По време на ваканцията освен, че човек може да си почине и да живее природосъобразно за седмица, да общува с хора с обща ценностна система, може да научи и приложи и след това в ежедневието си практиките, да ги предаде на децата си.
Цялата ми програма е изградена именно на това - да следваме почерка на природата. Провокирам мислене, споделям опита си, но не си служа с постулати от 1-во лице, единствено число, защото нямам за цел да изграждам зависимост към мен и посланията ми като професионалист, а искам всеки човек, с когото общувам да си тръгне от тази лятна ваканция познал основите на природосъобразния живот и здравата мотивация да ги прилага занапред в личния си живот. По-важно нещо от това човек да е буден, разумен и бдителен и сам да намира верните отговори, няма. Старая се да побутна хората в тази посока, затова и лекциите ми не са готови отговори или лозунги, които хората да отнесат в домовете си. Ако искат някакъв лозунг, то той би звучал– гледай, мисли и живей, прилагайки почерка на природата.

Завършила сте медицина, какво ви накара да се обърнете към природолечението?

Още докато бях студентка, когато изучавах томовете по вътрешни болести, имаше противоречие между вътрешното ми разбиране за това как трябва да помагаме на хората като лекари и това, което виждах по време на практиката си в различни клиники. Правеше ми впечатление, че в графата “Лечение” на всяко заболяване като първа точка, бе поставено: “Профилактика”, последвано от “Хранене”, след което се изреждаха в отделни точки стъпките на терапия с различните достижения на съвременната наука и медицина. Защо водеща, първостепенна роля бе отредена на превенцията и храненето? Случайно ли е това? Помня въпроса, който намери трайно място в мен: “Защо обучаващите ни асистенти и лектори не разискват тези първи две точки? Не видях това да се обяснява на пациента, да му се насочва вниманието в тази посока. Учеха ни какви медикаменти да предписваме и съпътстващи такива срещу неблагоприятните странични ефекти на основната химическа терапия.  Но простичките неща се забравяха, а светът е толкова прекрасен създаден на простички принципи. Личният, професионален път ми отреди именно това място – на лекаря с вяра и прилагане на Хипократовата сентенция: “Нека храната бъде вашето лекарство, а ваше лекарство да стане храната ви”. По-късно в практиката си установих, че спонтанно съм започнала в себе си да правя скрининг и статистика върху появата на определени болести при все по-млади хора и с нарастваща честота във всяка следваща година. Отчитах, че хроничните болести, за които съм учила при обучението по медицина, водят все по-бързо и до по-сериозна инвалидизация. Започнах все по-често да срещам случаи на болни с диагнози, които в моите учебници се разглеждаха като изключително редки и съответно никога не видях онагледени по време на обучението. Но имаше и нещо общовалидно – тези заболявания при всички пациенти намираха лек в една или друга степен (понякога до 100%) с промяна в начина на хранене. Следователно храненето беше един от неоспоримите фактори в етиологията на почти всяко заболяване, а така също безотказно и мощно действаше като лекарство. И до днес се удивлявам от могъществото на лечебното действие на храната като проява на едно от чудесата на природата.

Виждам и действието на храната като средство за предпазване от болести, т.е. важното ѝ място в превантивните методи. Ако винаги в мен е живеело убеждението, че няма по-голяма и мъдра сила от природата, впоследствие се яви теоретичното знание от специализирани източници за хранене, а вече разполагам и с богатия опит на практиката си.

Преди години българите са били сред най-здравите нации в Европа, а сега е по-скоро обратното. Каква е причината за това?

Със сигурност причината за дълголетието на българина преди години не е била в консумацията на кисело мляко. Ако човек желае да консумира мляко, то нека да е със сигурен произход и да е в ограничени количества. Но че само едно мляко ще ви направи дълголетник – това звучи като всички рекламни трикове за чудодейни средства, които ще донесат здраве наготово. Няма подобно нещо. Панацеята и чудото са вътре в самия човек, в общуването с естествената среда.
Ако искаме тялото ни да е здраво, изпълнено с жизненост – тогава следва да изберем храна, която притежава тези качества. Само храна, съобразена с човешката природа, има умението да поддържа състояние на баланс, т.е. здраве, а при нужда да действа прочистващо, възстановяващо, целебно. Така здравословно е само природосъобразното хранене. Затова препоръчвам да се спре консумацията на опаковани храни и да се ограничи до минимум храна, приготвена от непознати хора. Нарастващият брой на неестествени, оттук, несвойствени за човека като биологичен вид съставки в опакованите храни и нетрадиционните методи на обработка на продуктите, са сред основните причинители на заболявания при съвременния човек.

Човешкият организъм притежава ли собствени механизми за самолечение?

Категорично – да! Откъснете листo на растение или клонка и вижте как после на това място започва да расте нова - здрава, красива, уханна, плододайна. Чудото е навсякъде в живата природа, неминуемо и в нас, ако решим да живеем по правилата на чудесата.

Много хора напоследък казват – „храната ни е боклук, отписали сме я, невъзможно е да се храним здравословно”, това оправдание ли е?

Не всичко, което се продава е боклук. Много е лесно да отпишеш нещо и да прехвърлиш отговорността на правителството, на лекаря или на когото и да било друг. Това е оправдание и плъзгане по повърхността, че нищо не зависи от теб. Всъщност, изключително много неща зависят от нас. Човек винаги може да направи постъпление да отглежда храната си или да прави избор всеки ден какво да си купи. При всички случаи, е по-добре да се консумира сезонна, местна растителна храна, в свежия ѝ вид, която дори да е третирана с някакви химикали, е по-добра от опакованите, пълни със захар и Е-та продукти, които реално не съществуват в природата. Обръщам внимание, че любимите ви сладки и тестени изделия са любимите и на болестотворните организми и докато сладко си похапвате, храните и тях. Препоръката ми е да избирате местните природни продукти в техния естествен и цялостен вид. Добре е да се ограничат месото, млякото и млечните продукти, както и мазното, включително растителните екстрахирани мазнини (т.е. различните видове растително олио). Те затрудняват естествените автопречистващи и самоизцеляващи функции. Освен това създават мастните депа, в които токсините се отлагат в тялото ни.

Добре е и да не се приемат храна и напитки, освен вода, след 20 часа вечерта, за период от поне 10-12 часа. Така се осъществява присъщия за биологичния ни вид ежедневен пост в хода на циркадния (б.ред. – биологичния 24-часов) ритъм.


Кое е най-доброто упражнение за здраве, което препоръчвате?

Разходка. Потапянето в тихата природа с цялата ѝ живописност, комплексното въздействие на различните фактори на естествената среда върху човека и движението на собствен ход са незаменими. Това е натуралната здравословна „тренировка“, а не във фитнес залата. Творецът ни е дал всичко, от което имаме нужда, за да се развиваме хармонично, душевно и духовно и когато сме сред природата и във връзка с нея ние сме най-близо до Господа. Това е най-прекия път към Него. Всеки, който го е изживял би разбрал за какво става дума. Природата прочиства човека цялостно, оздравява го на всички нива. Изцелението в естествена среда протича и на ниво дух, душа, а тогава и физическите болки отстъпват по-лесно и бързо. Да се слееш с природата е равно на изцеление

Все още може да си подарите една незабравима ваканция, която ще ви зареди с енергия и здраве:


 
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12