Търси

Д-р Светла Балтова: Тялото разказва историята на душата

18.01.2018 г.
15108
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Настанени ли сте добре в телата си? Как се чувствате? Днес ще говорим за важността на тялото - тялото, което разказва историята на душата. Учителят Петър Дънов казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото си, то просто нямаме воля.
Тялото според духовната наука е създадено от душата и от духа ни, т.е. по тялото, което сега имаме можем да съдим каква работа сме извършили в предишните си прераждания. Фокус обаче ще поставим върху това, което правим в момента с тялото си и  всъщност - както ни показват процесите, които стават в нашата душа.
Душата е нещо, което не се вижда. Много хора се питат има ли душа? Но тя се проявява, чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то тялото ни е нещо много добре осезаемо и то показва, какво става в душата ни, то е нашият най-добър съветник.
Когато ние се вкостеняваме или влизаме в някакви модели – мисловни, емоционални, съответно точно определена част от тялото ни почва да дава сигнали, че нещо не е наред.
Тази наука за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите, чувствата и физическо им проявление е много древна наука -  забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното, осезаемото от неосезаемото. Днес тази наука се възвръща чрез течението: „Психо – биология“, което разглежда и показва как определени органи и системи от тялото, как точно реагират на определени мисловни и емоционални модели. Това е развито и в Антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Учителят многократно насочва вниманието като също говори за това - кои части на тялото с какви процеси или какви добродетели са свързани.
Интегрална медицина, както я нарича д-р Балтова е била известна в дълбока древност и всъщност в древните школи лекарите задължително са изучавали астрология. Защо? Защото астрологията е науката за връзката на човека с Космоса - за единството на битието.
Ние отразяваме в себе си Твореца и сътвореното. Тези дванайсет архетипа, които са ни познати като 12 зодиакални знака, всъщност това са 12 космични принципа и ние всички ги имаме в себе си.
Ние обикновено казваме - Аз съм зодия рак, лъв, овен и т.н. Така е. Ти, ние, сме родени под един астрологичен знак, но съдържаме всички 12 принципа в себе си.
Тези 12 зодиакални знаци регулират, управляват, определена част от тялото. Защо дванадесет? Защото има четири стихии, наречени „елементи“. И тези четири стихии изграждат и нас, и тялото ни, и имат отражение в психиката ни. На тях съответстват 4 – те темперамента – те изграждат всичко, което съществува в това битие. Всяка от тези стихии се проявява по 3 различни начина като:
 - Поддържащ / съхраняващ/ принцип – тя се разлива;
 - Трансформиращ принцип – тя затихва и замира и се проявява като друга стихия.
 - Кардинален принцип – това е активното избликване на стихията;
Три по четири е дванадесет - дванадесет е едно универсално число. Тези принципи не просто управляват, те са въплътени в различните части на тялото.
Принципите на отделните зодии са:
 - Овенът е въплътен в главата и сетивата ни;
 - Телецът - нарисуван е как лежи на шията и раменете;
 - близнаците са въплътени в белите дробове и ръцете – органите за комуникация;
 - Ракът е въплътен в гръдният кош, стомахът и млечните гърди при жената – гърдите;
 - Лъвът е въплътен в дейността на нашето сърце  и аортата;
 - Дева въплъщава своят принцип в тънките черва;
 - Везни изразяват своя принцип в диафрагмата и бъбреците;
 - Скорпион въплъщава своят принцип в отделителните органи и сексуалните органи - половите органи – вътрешни и външни;
 - Стрелец въплъщава своят принцип в бедрат;
 - Козирог е в колената;
 - Водолей в подбедриците;  
  - Риби в ходилата.
Очаквайте и втората част по темата : Кои са духовните причини за болестите и как те са свързани с всяка една зодия?
 
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12