Търси

Д-р Калин Василев: Здравето започва от чистата социализация (ИНТЕРВЮ)

07.04.2016 г.
1351
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес е Световен ден на здравето. Портал12 отбелязва този ден с интересно интервю, в което д-р Калин Василев споделя своето виждане за това как да бъдем здрави. Според д-р Василев грижата за здравето започва от социализацията, която е изключително важна, за да могат хората да споделят и да получават личен пример и подкрепа. Едно такова споделяне ще се случи на Форум Ключ, където Калин ще разкаже за инициативата ТърновоRUN.

Вие сте новите вестоносци на здравето – според вас какво всъщност е здраве?
Имам един апел към всички хора, които се „занимават със здраве“. Тези хора трябва да се сплотяват, да се обединяват и трябва да търсят начин, по който да докоснат, да обединят хората. Пътят по-който са поели българския здравен бранш и класическия здравен бранш доста се отдалечава от хората и от контакта с тях. Тези хора търсят някакво рамо, подкрепа, и са много изтощени, обезверени.

Здравето не е само класическата медицина. Здравето е един комплекс от класически методи, малко фармацевтична индустрия, доста алтернативни методи, движение, храна и още един основен аспект – социализация . Един човек, който казано в кавички „се занимава със здраве“, трябва до някаква степен да обръща нвимание на всички тези аспекти на здравето. Не може един човек да седи в един офис в едно кабинетче и да си мисли, че това е цялото здраве.

Рейки Асоциацията излезе онзи ден с петиция, с която призовава да бъде признат метод био енергийното лечение. Какво е мнението ви за това начинание?
Всъщност нямам лично мнение, понеже не съм запознат в детайли. В много чуждестранни държави доста алтернативни методи вече са припознати от официалното медицинско съсловие. Примерно в Америка има няколко диети, има и масажни терапии, които се покриват от здравните каси, които стимулират един вид хората да търсят това нещо, което им дава здраве не само в класическия смисъл на думата като фармацевтична индустрия и типичния лекарски опит. Така че, ако рейки асоциацията търси някакво признание в тяхна сфера, наистина им пожелавам всичко добро.

Каква е мисията на лекаря, която следва да бъде?
Дори самата дума лекар има много нива и нюанси. Човекът, който е лекар, той трябва да е подкрепа, приятел, да е открит към всякакви неща, към по-старите течения, към по-новите течения. Човекът трябва да е образован, трябва да е открехнат към всички онези неща, в които неговите пациенти намират някакво доверие и вяра. В днешно време наблюдаваме откъсване от този смисъл на думата. Всички класически лекари са доста затворени, доста неоткрехнати откъм нещата, които даряват здраве, самите те не са много здравословни, самите те не са един символ на здравето. Аз лично за себе си не мога да си представя да получа достоверна, смислена и мотивираща информация от човек, който не ми вдъхва доверие и който явно не е лице на здравето.

Ти като професионалист каза, че всъщност последните думи от клетвата са премахнати от съвременния й вариант, който полага всеки един лекар. Всъщност хипократовата клетва завършва с това, че всеки лекар трябва да познава и звездите, да може да чете по тях. Вярно ли е наистина това и какъв е скритият смисъл на това послание?
Може би скритият смисъл на това послание е, че човек трябва да усеща и някои неписани и не толкова добре познати пътеки на здравето. Просто който иска да се занимава със здравето, трябва да е открехнат към всички варианти, с които пациентът ще се чувства добре. Може би звездите са като един символ на нещо непознато, нещо което все още трябва да се открие и те да го търсят това нещо. Едно явление, което наблюдаваме днес в лекарските съсловия е, че не си обновяват информацията толкова бързо, колкото ни се иска. Всъщност доста от тях имат закостенял начин на мислене, а това им изиграва и лоша шега в контакта с пациентите може би.

Как можем да бъдем душевно и физически здрави? След повече от година работа в близък контакт с хората, виждайки промяната в едни, отказите на други, според теб как наистина може да бъдем здрави?
Аз бих посъветвал да се започне с чистата социализация. Човек когато е приближен с други добри хора, които имат открито сърце; хора, които са готови да помогнат, които са равни; също така когато сме на открито, когато сме сред природата, когато се чувстваме равни; когато имаш една подкрепа, тогава започва и вътрешната промяна и желанието ти.

Най-лесно е човек да отиде да подскочи 20 пъти в парка, да избяга 5 километра, да изяде една ябълка… Обаче не започне ли с тази социализация, със задружното мислене, с подкрепата, с отвореното сърце, с добрите думи… За мен това е фундаментът. Вече от там нататък във физически аспект, защото социализацията е по-скоро духовен аспект, физическият аспект на едното скачане и малко здравословна храна – това е доста по-лесно да го постигнем. Човек трябва да го постигне мисловно, вътрешно да го поиска това да се случи – да си отвори сърцето, точно това е хубавото на това, което правим във Велико Търново.

Буквално стотици хора вече сме равни, вече се сприятеляваме. Хора, които са били тъй да се каже отшелници, не са имали добра подкрепа, не са имали добра дума. Когато се включат към нас, ние винаги сме толератни, винаги сме подавали ръка. Хората имат нужда от това. В днешно време всички са толкова десоциализирани и отделени един от друг. Според мен това е фундаментът.

Да кажем и новина в аванс. Във Форум „Ключ“ какво ще се случи, ти си един от основните лектори?
Форум „Ключ“ е едно чудесно мероприятие. То е разбира се насочено към всеки, но със сигурност аудиторията ще бъде около 400 млади  деца, които са носители на промяната в България, които са светли, смислени, активни млади деца, които искат да чуят някаква информация.

Аз лично ще представям това, което се случи във Велико Търново от последната една година. Как от абсолютното нищо буквално, с много хъс, с много енергия, със задружност и мотивация на хората, ние постигаме резултати, които съперничат на най-големите градове в България. Ще им покажа някои тънкости как това може да се случи в други градове. Ще им покажа видео материали и  снимки с усмивките на тези хора, които се включват. Това може би са някои практични съвети, с които да поемат топката и да продължат инициативата и в други градове.

Добрият пример според теб стимул ли е за подрастващите, за да го следват?
Мисля, че е една от променливите в това уравнение. Сега има популярни деца, има и непопулярни деца. Точно тези деца, които са по-популярни, нека да станат един вид вестоносци на хубавите неща. Тогава те могат да заредят тези, които са около тях.

Мисля че имаше една статистика, която показваше, че 67 % от българите се надъхват да последват по-здравословния модел чрез лични контакти и пример. Така че това е много показателно.
 

Свързани публикации

Велико Търново RUNS
17.12.2015 г.
8543

Инициативата Велико Търново RUNS дава основа за промяна в здравето и душевното състояние

Вече близо 4000 души от различни възрасти, професии и социален статус са се обединили около идеята за здравословен и природосъобразен живот. Създаделят на движението е докторът по генно инженерство Калин Василев (маратонец и ултрамаратонец) завърнал се в старопрестолния град след образование в престижни световни университети (Кеймбридж и Карнеги Мелън)
Виж повече
мисия МОТКАМ vs. MOTiКАМ във Велико Търново. Снимка: Magi Art Jewelry
05.04.2016 г.
2906

МОТКАМ vs. MOTiКАМ – една мисия, която осмисля почивните дни

Нейната основна идея е хората да излязат навън и да се погрижат за средата, в която живеят, вместо да бездействат по време на почивните дни. Първа част от мисията бе осъществена на 2-ри април, събота, в парк Дружба.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12