Търси

Д-р Емил Елмазов разкри тайни рецепти от древния богомилски Зелейник (ВИДЕО)

05.12.2016 г.
9818
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Д-р Емил Елмазов разкри някои от рецептите, разчетени от древния богомилски Зелейник, до чиито ръкописи е успял да достигне след посещение в Украйна. Това стана ясно по време на XXI-та Национална конференция по история и духовност, организирана от Сдружение България Дух и Култура", която се проведе във Варна преди дни.

"В онези времена са се заемали с лечението на болния, само ако при определени проверки той е имал силите за това. Иначе са го оставяли на „ангела, който изпратен от Бога“, може би още живеел в глинения съсъд на тялото му, черупката на духа му, сътворена от Дявола.

Ако някой е болен, с топло тесто го намажи целия, лицето, ръцете, краката и дай на кучето: ако то яде, ще живее болният. Ако не - ще умре болният...

Поразяваща прогностика. Безогледно спокоен разговор за смъртта. Като проверка за контрол на проверката, за по-сигурно предвиждане на изхода от болестта се указва: 

Ако излееш чашата, от която болният е отпил върху кучето, и ако кучето се изтръска – той ще умре!

Залагането на животни в богомилската диагностика се наблюдава повсеместно и назад и напред във времената. По подобен начин още в тракийското медицинско изкуство мравунеците са се използвали, за да се провери нивото на захарта в урината на болния. В плитък съд се налива малко от урината и съдът се оставя на върха на конусовидния мравунек. Ако мравките напълзят съда и пият, човекът има надмерна захар. При всекиденвно повтаряне на същия резултат ще му се дадат отвари от листа на боровинка, жаблек и коприва, споделя д-р Елмазов.
„...Кога е човек много болен...върбови листа зелени счукай, па му намажи образа с чорбата;ако стане червен, не ще да умре, ако стане жълт или черен пък, умира човек...“ След върбата идва ред и на копривата като  указател за добрата или лоша прогноза...“Болният да пика, та да сипе на зелена коприва, ако изсъхне(копривата) или се попари,(болният)умира...“  

Забележете, богомилът-лечител се осланя първо и преди всичко на подсказванията от други природни духове: животинския, растителния. Те са по-близо до Бога, там няма опосредстване през църковната вяра и попския догматизъм. За нашия герой тук най-важен е доказания емпиризъм. Знанието, опита, а не вярата.

Що се отнася до болния, той по принцип е грешник. Щом е болен, значи е нарушил духовната си връзка с  природата, обидил е някой от духовете й, а от там и своя.

Виждаме как кратко и точно Учителя, един Съвършен от миналия век, определя съхраняващите основи на здравето в човешкия организъм и не се съмняваме повече, че той е един прероден богомил. 

„Здравето на човека зависи от четири неща, от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум, от мекотата на неговото сърце...“

Цялата етика на половината минал и днешен свят, който не желае да живее в лепкавата мътилка на догмата е в това изречение. Достойно е, че този връх на словото е българско. Достойно е, че то изречено, макар и с други думи още преди десет века.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ВИДЕО ЛЕКЦИЯ:

Emil Elmazov - video
Емил Елмазов
Емил Елмазов
Д-р Емил Елмазов беше един от най-сериозните и задълбочени изследователи на билките и лечебните растения в България.  Д-р Елмазов е възкресителя на отглеждането на лимец в България, известно още като зърното на Христос.

Писател, поет и успешен ирисолог в областта на медицината. Емил Елмазов пише за силата на билките, на техните аромати и цветове. Той е изследвал въздействието на силата на словото и добрите думи, ритмично изречени, подредени напевно като музика върху влиянието на организма. Засяга темите за хляба и отношението ни към него, месенето и приготвянето му,  мощта на растителния хлорофил и близостта му с кръвта, медитацията върху мелодии и лечебния им ефект, концентрацията върху вибрационната същност на числови редове и още.


Създател на природния резерват Билкария, в Габровския балкан, в който в условията на 700 м надморска височина успява да създаде градини от казанлъшката роза и да "одомашни" дивото жито еднозърнест лимец, което открива на малко находище в Източните Родопи. 


Билкария сме всички ние, които вярваме, че земята има нужда от нашите ръце, но те са забравили какво да правят с нея. Ние сме учениците и учителите от Пътуващото училище, в което всеки си спомня как да приготви своите лекарства и своята храна в единение с природата." - казва Д-р Емил Елмазов.

 

“В първичните форми на всички растения е вложена космическа светлина, която постепенно изгасва в тяхната хибридизация. Изчезването на светлината от хляба е най-мъчителната стъпка от хранителната деградация на човечеството.“, споделя д-р Елмазов.

 

Свързани публикации

Емил Елмазов | © 2016 Portal12
10.10.2016 г.
6379
4

Емил Елмазов: Лечебните свойства на билките изчезват при материалистите и неразумните хора (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

Билките помагат на едни хора и изобщо не помагат на други. С някои се отнасят безразлично, с други се отнасят с изключителна симпатия, а към трети проявяват една мека злобливост.
За да започна своите изследвания още в самото начало трябваше да разделя хората на два вида: Едните са хората, които имат око за растенията, които като хора обладават съчувствие, състрадание, замислят се върху това какво боли околните или какво ги радва. Общо взето това е една отворена конституция на предимно екстравертни хора, които не са грабнали новите ценности за да ги направят фетиш
Виж повече
Коментари 2
  • 09
    06.12.2016 г. 11:51
    :D
  • Милена
    05.12.2016 г. 16:23
    БЛАГО-ДАРЯ!

Коментари:

Спонсори на Портал 12