Търси

Д-р Атанас Михайлов: Хомеопатията и Аюрведа са алтернативата на ваксините (ИНТЕРВЮ)

29.10.2019 г.
14170
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Д-р Атанас Михайлов съветва как да се предпазим, повишавайки имунитета си. Завършил е медицина, специалист е по вътрешни болести, но почти не използва конвенционалните средства за лечение, освен в изключителни случаи. От 30 години работи като фитотерапевт, природолечител и хомеопат, след като успява да се спаси сам от тежка пневмония. Според него от ваксините срещу грип печелят единствено фармацевтичните компании. Твърди, че водата е едно от вълшебните природни богатства, което може да лекува.


 
Д-р Михайлов, напоследък често препоръчват да си поставим ваксина, за да се предпазим от грипа през зимата, моля да обясните какви са вредите от поставянето им?
На първо място заблудата, че сме защитени. За 2014-2015 г. беше постигната защита 30%, за 2015-2016 г. – 27%. Това са данни от сайта на Швейцарското радио и телевизия, цитирани в края на сезона. Да приемем, че ваксината срещу грип осигури надеждна защита. Обикновено се разчита на 70%. Но остават още 200 вида вируси, срещу които няма как да се изработи ваксина. Аз залагам на закаляване, пчелни продукти, движение.

Какво е мнението ви за лечението с антибиотици?
Трябва много точно да се прецизира, да не се прилагат антибиотици за всяка температура, хрема или кашлица. Да се следят СУЕ, CRP – С реактивен протеин като показател за бактериално възпаление, пълна кръвна картина, да се направи микробиологично изследване и определяне на чувствителността на микроорганизмите. Тогава може да се очаква някакъв ефект. Иначе може да се очакват само вреди – имунен срив, алергизиране, бяло течение и т.н. Антибиотици при вируси – това е безумие!  При неправилна или прекомерна употреба на антибиотици, те просто спират да действат. Равносметката е стряскаща - около 700 000 души в света умират всяка година именно поради тези причини. Статистиката сочи, че ако тенденцията се запази, през 2050 година 10 милиона души ще умират от инфекции, които сега се лекуват с антибиотици.
Пътят до приемането на антибиотици трябва да минава през личния лекар, като се направи изследване - антибиограма. Така се установява причинителят на инфекцията и се атакува с правилното хапче. Истината е, че обикновено антибиограма не се прави, което обяснява гълтането на антибиотици, без да има ефект. Това води до резистентност или свикваме с лекарството и то спира да действа.

Какво да правим след прием на антибиотик, за да се възстанови чревната флора?
Могат да се приемат пробиотици и пребиотици. Перфектен пребиотик, който се продава на пазара, е гулията (земна ябълка). Тя може да се яде като ябълка, в салата с моркови и зеле, да се слага в туршия. Съдържа полизахариди, както ориза, картофите, тестените храни, но се усвоява благодарение на чревните бактерии, а не на ензимите в панкреаса. Земната ябълка дава „храна” за развитие на нашите собствени чревни бактерии, а това подобрява имунния статус. Перфектен естествен пробиотик е и съставката лактобактериум булгарикум в киселото мляко. Ако се яде вариант на киселото мляко, получено само с тази съставка на обикновената закваска, то се превръща в лекарство срещу редица болести на кръвта и стомашно-чревния тракт и в профилактично средство против тежки инфекции в устната кухина, ангина, дори левкемия.

При висока температура как е правилно да постъпваме?
Високата температура всъщност лекува. Ако ще се сваля, да се сваля до 38,5 градуса. На първо място са физиологичните методи за охлаждане – студени компреси върху магистралните съдове – по китките, върху челото и т.н. С помощта на кърпи, натопени в студена вода и наложени върху челото, ръцете, чрез увивания на тялото с мокри чаршафи или с охлаждащи вани може да се постигне ефективно понижение на температурата. Малинов сок, запарка от кора на върба и сминдух също свалят температурата. Чаена лъжичка сминдух се вари пет минути в 250 мл вода. Отварата се прецежда и се взема по една супена лъжица през 15 минути.

Обикновено се пие парацетамол...
Ще цитирам московския токсиколог Юрий Николаевич Остапенко: „Парацетамолът в цял свят заема едно от водещите места по смъртни случаи поради предозиране. В момента се намираме под пресинга на фармацевтичните компании, които зомбират всички, в това число и лекарите, защото лекарственият бизнес е един от най-доходните.

Какви са предимствата на хомеопатията пред официалната медицина?
На първо място хомеопатичните средства не вредят, ако ги сравняваме с антипиретците – аспиринът може да причини синдром на Рей и е забранен до 12-годишна възраст. Аналгинът може да увреди костния мозък, предупреждават американците и предлагат парацетамол – Панадол, Фервекс и т.н. Но парацетамолът пък може да увреди черния дроб. В крайна сметка няма разработени от хората ефективни химични противовирусни средства. Изкуствените медикаменти потискат някои симптоми като болка и температура, но не лекуват, а уврежданията може да са доста сериозни. Хомеопатичните се приготвят от естествени суровини.

Казвате, че ставаме все по-болни, къде грешим?
Въпреки развитието на медицината, броят на сериозните болести като рак, автоимунни заболявания, алергии застрашително, и то в пъти, се увеличава през последните десетилетия. Принос за увеличаването на болните хора имат и многото токсини, с които имаме редовно контакт и чийто брой непрекъснато расте. От друга страна, естествените начини за освобождаване от токсини като периодично гладуване, здравословно хранене и други са силно редуцирани – променен е стилът на живот. Неглижират се билките, етеричните масла и други естествени средства и избуяват болести. Има британско проучване, според което движението половин час на ден намалява риска от рецидиви на рак при пациенти, които са диагностицирани и лекувани по конвенционални начини. Те получават 50 на сто по-малко рецидиви. Това се отнася до рак на дебелото черво, 40 на сто за рак на гърдата и 30 на сто – на простатата. Половин час движение на ден може да е гимнастика в парка, може да е зумба, всичко, които човек обича и за което има възможност. Има и други препоръки – час и десет-петнадесет минути ходене. Движение, движение, темпото прояснява главата. Изкачвайте стълбите. Когато ходите, старайте се да не забавяте темпото, движете свободно ръцете, включвайте в движението гърба и таза. Това синхронизира активността на лявата и дясната част на мозъка.

Другото, което е задължително, е да консумираме пресни плодове и зеленчуци половин килограм дневно. Това също е стандартно изискване, вписано в Европейската харта за сърдечно здраве. От пресните плодове и зеленчуци получаваме ензими, които при термичната обработка се разрушават, и минерали, които са оръжие на имунната система.

Бихте ли споделили един от методите за пречистване на организма?
Детоксикацията е необходима за съвременния човек, защото дори и да се храни здравословно, е изложен на различни замърсители като околна среда, стрес, битова химия, лекарства. Най-широко разпространената и предпочитана детоксикация е с цитрусови сокове (или ябълков сок) и английска сол. Другият метод е с маслото Гхи.

Това е пречистеното краве масло по Аюрведа. Заради съдържанието на антиоксиданта витамин Е то защитава организма ни от вредното действие на свободните радикали. Помага за храненето на клетките. Макар да е наситена мазнина, неговата молекулна структура се отличава от структурата на другите животински мазнини. Тя се състои от мастни киселини с къса химическа верига. Това означава, че много лесно се усвоява от организма. Аз лично започнах да прилагам метода при лечение на хипертония и артрит. След това забелязах, че помага и при много други болести. Веднъж ми се появиха ставни болки, които ме будеха през нощта. Казах си, че това е знак да си направя пречистване, и на четвъртия ден болките спряха.Как да подсилим организма си за студените месеци?
-Като се вслушвате в гласа на природата. Слънцето, въздухът, водата, движението, правилното хранене са от огромно значение за поддържането на здравето. Нека си припомним, че още в началото на XIX век са основани първите санаториуми за лекуване на туберкулоза, като хелиотерапията (лечението със слънце) е имала основно значение. С развитието на фармацевтиката се подцени ролята на природата и ето че имаме ръст на туберкулозата и нейни резистентни форми, когато никакви антибиотици не помагат. Аз съветвам пациентите да прекарват поне по един час на открито. Това е важно за стимулиране на епифизната жлеза. Грипните епидемии се разгръщат най-много в тъмната част на годината. Това е около Нова година и малко след нея. Така че ролята на светлината е важна. Тя е свързана с витамин В за нашето тяло. С един час на открито правим профилактика и на остеопорозата.

Какви плодове и зеленчуци препоръчвате?
На първо място тези, които са с оранжев, жълт или тъмнозелен цвят. Оранжеви са морковите, райската ябълка, тиквата. В тях са най-богатите източници на каротин. Каротинът се преработва във витамин А. Така се засилва локалният имунитет в областта на носоглътката и по този начин имаме една гранична полиция, образно казано, която ще попречи на разпространението на грипния вирус или на другите вируси, които могат да причинят банални заболявания. Другото, което препоръчвам, е организмът да има сън от осем часа. Единствено по време на сън тялото произвежда растежен хормон, който спомага за бодростта ни. Недостатъчно сън означава удар под кръста за имунитета.

Баща ви е лекувал с компреси. Какво представляваха те?
Слагаше на парче вълнен плат силна ракия и черен пипер. Поставяше го върху гърлото с една дебела опаковъчна хартия отгоре. Може и целофан или алуминиево фолио. Вълнен шал закрепваше компреса. Това е едно средство, което тогава действаше добре. Сега има още по-добри неща. С годините стигнах до една идея и тя е проверена в практиката. Това е лечението с компрес от извара, който лекува ангините. Един сантиметър извара се слага в тензух и се увива върху гърлото. Ако има болки в ушите, се слага върху тях. Ако човек е болен от пневмония - върху белите дробове. При възпалени яйчници – върху тях. Така че това е едно незаменимо природно средство при разни възпаления, които могат да бъдат предизвикани от грипа или други инфекции.

Какви билкови чайове да пием, за да се преборим с настинката?
Много са – бъзов и липов цвят за изпотяване, мащерка и борови връхчета при кашлица, лайка при болно гърло, салвия (градински чай) – също при болно гърло. През студените месеци е добре системно да се пие чай от маточина. Тази билка укрепва имунитета и е антивирусна. Направете чая, като сипете 2 с.л. от билката в 500 мл вряла вода и оставите да се запари 10 мин. Може да се пие директно или да се подслажда. Увеличава се според месеците с повече разболявания. При започваща хрема 5 капки от същата тинктура може да се разредят в 10 мл физиологичен разтвор и да се капват по 1–2 капки във всяка ноздра 5–6 пъти дневно.

Защо е важен морковеният сок в зимните месеци?
Сокът от моркови по 100–200 г всеки ден е нашият източник на каротин, от който се повишават имуноглобулините тип А. Те осигуряват местния имунитет на лигавиците. Затова е добре всяка сутрин да се пие по чаша сок от моркови.

Освен правилното хранене бихте ли дали други конкретни препоръки за засилване на имунитета?
Бъзовият сироп е добро средство за имунната система. Може да се намери и готов, може и да се приготви у дома, като се съберат само добре узрели плодове, но не от храсти край пътя, а по възможност от чисто място в планината. Измиват се, наронват се и се слагат в голям буркан, като се редува ред бъз, ред захар. Когато захарта се навлажни добре, разбърква се хубаво до пълното й стапяне. Примерно след две седмици се прецежда през марля и гъстият сок се пресипва в по-малки чисти стъклени шишета, които се държат на тъмно и хладно място. С този сироп може да се подслажда билков чай, да се приема директно по чаена лъжичка цяла зима 2-3 пъти дневно. Богат източник на витамин С са шипките – 2–3 с.л. натрошени шипки се заливат с 500–600 мл вряла вода в термос. След половин-един час чаят може да се прецеди. Термосът запазва по-дълго температурата на водата и така се подобрява извличането на биологично активните вещества от шипките. Имайте предвид, че ако шипките се варят, витамин С ще се окисли. Може да приготвим и шипково вино. 200 г натрошени шипки се поставят в 3-литров буркан. Добавя се чаша захар. Шипките и захарта се заливат с вода. Сместа се оставя на по-топло място. След 3–4 дни е готова приятна, леко газирана, безалкохолна и здравословна напитка. Полезни са и други тъмни сокове като сок от арония, къпини, черен касис. Да не забравяме и фитонцидите в чесъна, лука, праза, ряпата.
 
Как отравяме организма си системно?
Тежките метали причиняват бавно отравяне и интоксикацията се развива подмолно, а пораженията са дълбоки и трайни. Органичните съединения се отлагат в мастната тъкан и допълват отравящото действие на тежките метали. Арсенът е силно канцерогенен, допринася и за развитието на диабет, сърдечно-съдови заболявания, невропатии. Той може да въздейства на повече от 200 ензима, да противодейства на възстановяването на ДНК и да възпрепятства системите за детоксикация. Оловото може да причини хипертония и да увреди кръвта. Алуминият се свързва със синдрома на хиперактивност и дефицит на внимание при децата, и с болестта на Алцхаймер - при възрастните. Органичните съединения като пестицидите и различните разтворители се отлагат в мастната тъкан, както и тежките метали, които поразяват и костите.
 
- Пестициди – борбата с комарите и вредителите по растенията с глифозат и неоникотиноидни препарати, провеждана ежегодно у нас. 
- Олово – до 2000 година в Евросъюза се употребява тетраетил олово.
- Живак – амалгама в пломбите за зъби, в рибите и морските дарове.
- Арсен – в ориза.
- Кадмий – в зърнени храни, маслодайни растения, в тютюна.
- Алуминий – в питейна вода, във ваксини.
- Диоксини – в месото, в рибата, в млечните продукти.
- Хормони и антибиотици – в месото и в други животински продукти.
- Лекарства.
- Плесени в дома и в храните и много други.
 
© 2019 интервю на Драгомира Иванова / Портал12
 
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 1
  • 17.02.2021 г. 12:22
    Здравейте а гаранция ли е че като пия вода от чешмата всеки ден 1,5 л на ден в продължение на години ще се разболея от алцхаймер след време?И като съм си слагала противогрипна ваксина няколко пъти през живота? Спирам ваксините и чешмяната вода.

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12