Търси

Д. Попхристов: Инспирираме обединение на духовните общности с два големи форума

04.04.2017 г.
1576
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Г-н Попхристов в края на миналата година на среща във Велико Търново казахте, че навлизаме в много важна година и е време за обединение. Наблюдава ли се този вътрешен подем и желание към все повече пробуждане в хората и търсене на духовната страна на нещата?

Според мен - да. Аз лично го усещам. Много се надявам, че през тази година ще започнат да се случват нещата, защото наистина такава е тенденцията и го чувствам в настроенията на хората, особено при лекции и срещи с публиката, виждам, че хората са жадни за едно такова нещо, говорят много за това и го очакват, това ме кара да мисля, че са вътрешно подготвени, просто трябва да дойде първоначалният импулс, за да тръгне процесът.  

Вие как ще подпомогнете разпалването на този импул през тази година?

Като продължим да правим лекционните срещи, пътуващите семинари и всичко, което сме планирали. Първото, най-голямото, най-важното, най-амбициозното за нас събитие през тази година е Големият Международен Форум, който по наша инициатива и организация ще се проведе в Сен Феликс дьо Караман, Франция. Там преди 850 год., през 1167г. папа Никита, българин, е председателствал първия тогава събор между богомили и катари. Той произнася една историческа реч, която се превръща на практика в призив за духовно обединение на Европа.

Какво гласи този призив?

Този призив гласи, че различията между богомилски общности, които очевидно дотогава са твърде много, трябва да бъдат преодолени в името на обединението и то да стане по модела на българската богомилска църква. Този документ го получих в оригиналния му текст на латински, поръчахме и се направи един прекрасен превод и в много скоро време ще го публикуваме официално. Това събитие от 1167 година ме накара да предложа на френските ни партньори да направим съвместно един голям международен форум, в който да отбележим не просто историческото събитие, а да възродим този духовен призив в днешната ситуация на една твърде разединена Европа и да работим за това да започне наистина един процес на духовно обединение.  

Какво предвиждате на този международен форум във Франция?

Имаме пълната подкрепа на кмета на град Сен Феликс. Замъкът, в който се е състоял на времето този събор е общинска собственост и кметът ни го предоставя напълно. В него ще има художествени изложби -  Павел Митков ще изложи там свои картини, а Любомир Крумов – своята фото изложба. Ще има концерт от окситанска, трубадурска и балканска музика, ще участва и фолклорен танцов състав на българската общност в Тулуза. В конферентната зала на общината ще се проведе голям научен симпозиум. До този момент сме получили потвърждение за участие на лектори от Франция, Холандия, Испания, Англия и Словения. Ще има разбира се и българско участие. Оформя се един наистина доста мащабен проект, към който вече проявяват интерес и пресата и телевизията.

След успешният първи форум в Преслав, тази година предвиждате ли второ издание?

Както казах, форумът във Франция ще бъде голямото събитие,  основният фокус в работата на нашата фондация. Това събитие обаче ще бъде предшествано от форума във Велики Преслав от 21-ви до 23-ти април. Там ще се даде стартът, а  кулминацията в Сен Феликс дьо Караман.

Ясни ли са вече лекторите, темите, по които ще вървят дискусиите? Това вълнува хората, предвид силната първа миналогодишна изява.

Най-важното е, че този Преславски форум ще се превърне в ежегоден като ще запазим неговото основно заглавие „Българският дух в Европа през вековете“ и всеки път ще предлагаме и нови теми. Този път основните теми ще са две : Първата ще бъде “Българите в основата на човешката цивилизация”, и втората голяма тема ще бъде “От Орфизма и Тангризма до Християнството и Исихазма”.  След като получим окончателното потвърждение от всички поканени от нас лектори, ще ги оповестим.

Ще отчетем и какво се случи след онова, което започнахме миналата година с побратимяването между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия. Ще разкажем за паметника на Кан Алцек, който по наша инициатива се направи в италианския град - първият паметник на български владетел извън България. Ще покажем и документален филм за това събитие.

Също така в рамките на форума предвиждаме много работилници, две художествени изложби - на Лили Димкова и на Антония Дуенде, фото изложби и, разбира се, ще завършим с голям концерт.

Вижте програмата на форума във Велики Преслав

Вижте как да вземете участие в международния форум във Франция
Дамян Попхристов
Проф.Дамян Попхристов

“Богомилското учение е най-голямото духовно богатство на българите, но не го познаваме, а то е от световно значение”


Проф.Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи и възкресители на богомилското учение в нашето съвремие. Основател на „Български център Просветление” - организация, която работи за популяризирането на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

Дейността на центъра се осъществява чрез срещи-разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Проф.Дамян Попхристов e автор на една от най-интересните книги за богомилите издавана в България - “За Богомилите - от уста на ухо”. Тя е плод на многогодишните му изследвания върху Богомилското учение - уникално българско духовно наследство.Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).

Проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.

 

“Как ние българите можем да изпълним мисията на богомилите? Като отворим сърцата си и се вслушаме внимателно с много доверие във вътрешния си глас - там е "записан" кода и оттам нищо е в състояние да го изтрие.”


Коментари 5
 • Творец
  07.04.2017 г. 15:28
  "И запомни, човече! Не падай ниско, да обясняваш и доказваш правотата си пред никого. Този, който няма дарбата да мисли и разсъждава, никога няма да те разбере. Този, който я има никога няма да ти иска обяснение. Това е...." Ошо
 • Алексиева
  05.04.2017 г. 20:08
  Нека се научат на сътрудничество (Асенов и Попхристов) и тогава да говорят за обединение, та те самите се надпреварват един с друг!
 • Алексиева
  05.04.2017 г. 20:06
  Всеки има право да избира. Попхристов и Асенов са съвършено различно излъчване. Познавам лично и двамата и поради тази причина не участвам в нито един от форумите. Разединението е естествено състояние в България, нека не очакваме чудеса. Тръгнаха заедно - намериха си кусури, кой на кого какво взел, копирал, откраднал....смешна работа!
 • Николай Николаев
  05.04.2017 г. 00:15
  Как да стане духовното обединение, когато всички хора в България разбират от политика, футбол и . . . духовност ;) Много хора са звани за делото, но малцина са призвани да го направят. Помагайте им!
 • красимир
  04.04.2017 г. 18:03
  Защо се говори за духовно обединение,а в същото време се правят два паралелни форума с почти еднакви теми-визирам организираната от фондация "Виделей" среща.Аз лично смятам,че духовното обединение трябва да стартира от България!

Коментари:

Спонсори на Портал 12