Човекът станал роб на желанията си - задвижва програма за самоунищожение

04.11.2020 г.
8243
Добавена от: Таня Борисова
Човекът, който става роб на инстинктите и желанията си, неизбежно задвижва програма за самоунищожение на себе си и на потомците си. Когато тази програма се засили, човек може да умре. Затова и се включват защитни механизми: човек се лишава от малка част, за да не загуби цялото.

На такъв човек могат да започнат да падат косите или пък да му се появи рано побеляване, или пък кожата му да започне рязко да старее, или пък да получи някаква травма. Възможни са не само физически, но и функционални и хормонални промени. В такъв случай жената просто няма да успее да износи детето. Дали ще се появи болест или ще се развали съдбата, - това, в крайна сметка, зависи от мащаба и интензитета на програмата за самоунищожение.

Как да преодолеем програмата за самоунищожение? Трябва да променим отношението си към живота по такъв начин, че вместо привързаност, поклонение и вътрешна ненаситност в нас да се появи реален стремеж към Бога и любовта. Живота ни, инстинктите ни и всички аспекти на човешкото ни щастие трябва да сa не цел, а средство за приближаването ни към Бога, за познаване на Бога и единение с Него. Тогава програмата за самоунищожение ще намалее и ще започне оздравяване.

Първите стъпки по пътя към преодоляване на проблема трябва да са периодично въздържане, пост, покаяние и молитва. След това човек трябва да промени характера си така, че да стане невъзможно да извърши отново старите си грехове.

Трябва да си изработваме правилен стремеж и правилна система от цели. Това ще ни помогне да се променим на дълбочинно ниво. В същото време, трябва да се радваме повече, да се учим на оптимизъм, да се стремим към висока жизнена активност.

По време на пост човек не трябва да преяжда, да се увлича по секса, да се натоварва с решаването на различни външни проблеми. Той трябва да се радва, да се движи повече, да се занимава със спорт и творчество. В този период душата му трябва да оживее, затова и всичко, което тя поиска, трябва да се реализира, а желанията на тялото – да се сдържат.

Трябва да се поддържат и увеличават Божествените желания, в които няма агресия, и да се сдържат животинските. Но, да разбере човек кои желания са Божествени, а кои - животински, е доста трудно. Да разберем кои наши желания ни водят към върха и кои към дъното ще можем само тогава, когато в душата ни има любов и стремеж към Бога. Именно това позволява на човек да избира и реализира правилните желания, а да сдържа всички останали.

Когато със задна дата преминете главните изпитания в живота си, като приемате Божията воля, съхранявате любовта и чрез покаяние се откажете от обидите, осъждането, презрението и унинието, - тогава правилния модел на възприемане на света ще се предаде и на детето ви.

превод: Мария Баталова

С.Н.Лазарев "Лекарство от всех болезней"
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...

Спонсори на Портал12