Търси

Човек и Бог са си крайно необходими един за друг (ВИДЕО)

11.08.2018 г.
6688
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Елеазар Хараш – лекция 09.08.2018г., Варна - част 2 
……………………………………………………….
Човек и Бог са си крайно необходими един за друг. Който е заживял в един съвместен живот с Бога той става инструмент на Бога за трансформация и усъвършенстване на света. Да живеем в Бога това не е достатъчно трябва да покажем и на другите пътя и те да заживеят в него. Бог иска да се превърне в нашата реалност и прави какво ли не, обаче когато вратата е затворена аз съм казвал не можеш да налееш вода в затворено шише. Бог се крие, защо се крие, за да усили нашето търсене към него. Между впрочем, Той затова е създал света и Космоса, за да търсим само него. Да видим колко е беден света и Космоса, щото те са малка част от Неговата отключена енергия, за да търсим само Него.

Втората лекция Шри Ауробиндо

Вдъхновението е тесен поток от блестяща яснота, който извира от едно необятно и вечно истинско Познание. Вдъхновението е река от Светлина, то превъзхожда разума. Ауробиндо казва: "По-късно научих, че Мъдростта се ражда тогава, когато умре разума."  Мъдростта поглежда зад завесата и вижда -  Разумът разделя, разграничава. Мъдростта събира в една единствена хармония. Какъв обширен покой от нашето съществуване ни чака, но пътят е тесен. Каквото е съзряла и преживяла душата това знае тя. Останалото е привидност и предразсъдък, и някакви мнения. Това, което се разгръща в света и в човечеството е единствената Божия воля, Неговата воля. Ако Бог ти е отредил място в Ада това е твоя път. Ще обясня: ако такъв човек иска да тръгне в правия път ще загази. Той не е подготвен за правия път, трябва да изстрада дъното и от дъното няма къде по-надолу и оттам ще тръгне истински по правия път и няма да си губи времето. Това, което и преди време ви казах от Ал Халладж: когато Бог вкара човека в правия път сто човека не могат да го отклонят, а когато Бог го отклонява, защото тука няма Дявол, Бог  отклонява човека от правия път, за да изстрада грешките си и всичко и после ако Той му позволи, тогава той тръгва в този път. Бог решава нещата, не съществува нито Луцифер, нито Сатана. Даже Луцифер не е станал по своя воля Сатана, той няма своя воля. Действа единствения Бог. Значи, ако Бог ти е определил място в Ада това е твоя път, който трябва да изстрадаш, за да разбереш и ако ти се стремиш към Небето ти ще се провалиш, защото няма да си преживял и осмислил пътя си за нагоре и себе си. Няма да си осмислил себе си как тогава ще вървиш по този път без тези важни страдания. Ще разбереш нещата само, когато си ги преживял и осмислиш, затова Ада и страданията са много ценни. Без това ти нямаш път. Тука, междудругото ще кажа, че Ангелите нямат такъв шанс. Те са същества на Светлината, но нямат път към Бога, нямат Любов към Бога, имат служене и светлина. Там е силата на човека, на човека е позволено да върви към Бога. Ангелите някога, те затова мечтаят за прераждане и за страдания, за да им се даде, но като цяло рядко им се дава. Бог е единствения, който знае кое е важно за твоя път. Грехопадението е много важно, за да видиш ясно себе си и своите несъвършенства, за да се отвратиш от себе си и да си поставиш ново начало. В този свят, ако имаше живот без смърт нямаше да има Безсмъртие. Има хора, които искат да живеят много дълго. Представете си един алкохолик на 800години или на 1500г. Това е по-лошо от гробища, гробищата са романтика. Променената смърт става живот, който е Безсмъртие.
Откровението слиза пряко от чистата памет на Истината.
Любовта към уединението е знак за предразположение към истинско познание. Духът е създал закона и Духът може да го надмине, но трябва да се научим да живеем в Духът. Понеже Бог повели и предвиди всичко, то не трябва да седиш бездеен и да чакаш Неговото Провидение, тъй като действието ти е една от главните Му ефективни сили. Той ти е дал действие - самия Бог е в това действие. И затова, казва Шри Ауробиндо, стани и действай. Не казвай, че "ще чакам и каквото стане". Това е част от Неговия план, нещо вродено. Във всяка област, казва Ауробиндо, всичко е предопределено, но с много искрени и разумни усилия ти можеш да привлечеш Божията Сила, която е над предопределението и го видоизменя. Много такива случаи знам с братя и сестри не чакат, а се молят, посяват, правят духовни усилия, голямо усърдие, трупат духовни заслуги, Бог се вселява и става голяма промяна. Нещо, което не е било писано, но това е истинския ученик – човек на големите усилия. Познавам такива хора, възхищавам се и при тежки условия не се оплакват и не казват защо е така. Правят усилия за Бога и Бог влиза, дава им допълнителна сила, нещата се променят. Свободата е дадена, за да заслужиш отново истинската си Свобода.

Живей отвътре, не се разтърсвай от външни събития. Направи първо сърцето си чисто, а после слушай. Душите, които не се стремят са Божии провали. Всеки трябва да постигне себе си в своята Свобода. Нашата добродетел е една претенциозна нечистотия. Когато казваме, че правим добро е много опасно. Ангелите се пазят от такива изказвания, щото знаят, че са проводници. Човекът казва аз ти направих така и така, за да има да взема и т.н и след време той ще вземе само, че нещо друго. Истинската гледна точка е винаги в Духа, а не в ума. Истината е основата на Духовността. Който не съумее да победи врагът в себе си изпуска Висшата си съдба и остава в старата си карма. Любовта е Любов, а не просто Доброжелателност.
 
Втората идея Шри Ауробиндо за Бога
Каквито и да са трудностите Бог е над тях, въпросът е ти дали си в единство с Бога. Има дивна красота в Дълбините на Бога сякаш е роза с древен аромат.
Бог не е само неподвижният и тих глас, Бог не е само Любов, Бог е огън, Бог е в урагана. Не си мисли, че Бог е само Любов, Бог е Велика Строгост.
Обичай и служи на хората, но внимавай да не би да пожелаеш одобрение и похвала. Това е много опасен капан да пожелаеш някакви хора да ти благодарят. Не пожелавай одобрение, по скоро слушай Бог в тебе. Бог води мъдро и любящо дори и когато изглежда, че заблуждава човека. Тука само ще добавя Бог в този свят играе много роли, даже може да стане атеист и да отрича себе си. Може да си играе с волята на човека, да го кара да пада волята да става, да пада, пак да става, да се отчайва. Това е игра на Бога, за да може след време волята да стане много силна и когато той се съедини с нея, изработена воля и когато даде нещо от себе си става Диамантена воля. Такъв човек може да прекосява светове. Нима Бог е само една книга свещена, че да няма нищо друго вярно и добро. Бог никога не е бил само в една книга, колкото и свещена да е тя. Освен това, дето е писано има по-дълбоки неща, Неписани. Бог в нас надминава умението на милиони лекари. Ако можеш да видиш Бога в едно мъничко, бледо, неугледно и увяхнало  цвете, не ухаещо, увяхнало цвете ти си уловил част от тайната реалност на Бога. Увяхнало означава върнало се в Бога и скрило се в Бога. Един извор, който е изчезнал Ангела си го е взел или Висшето същество, той тече в друг свят вече, той си е изпълнил задачите, той тече на по-хубаво ниво. Така, че няма изчезнали неща.

Бях много, казва Ауробиндо, бях много тормозен от Сатаната, докато най-накрая открих, че това не беше Сатаната, а Бог. Бог те измъчва, за да те направи свой. Пътят на истинските хора е мъченически, дали го приемат хората или не там е най-голямото израстване. По-малкото израстване е в страданията, а пък ако човек не благодари на тях по-хубаво да не говорим. Вярвам, че не се случва нищо, което да не е по Неговата воля. Това съм видял, че каквото Бог ми е дал, Той ми го е дал поради своята Любов и Мъдрост, а аз ако го бях уловил тогава щях да съм превърнал някакво голямо добро в голяма отрова. Значи, примерно някой иска да е много добър това е много погрешна цел. Ти си изначално добър, няма какво да искаш. То е само въпрос на проява – явна или тайна. Ако искаш да си добър ти вече не си естествен. Има само една истинска Любов и тя произлиза от Бога. Винаги имай доверие в Божия замисъл, каквото и да става. Умре ти детето – Слава на Бога, Той го е взел в лекия свят, а ти плачеш, пречиш му в другия свят. Не стига тук, където не си могъл да му помогнеш, освен туй детето не е твое и т.н. Бог е майстор да извършва зло чрез своите инструменти, за да се получи от него едно благо. Даже Дяволът някой път като прави зло, прави някои извънредни неща и той не знае що ги прави. Но Бог вътре знае какво прави, знае защо и много майсторски точно как да измъчи човека, за да направи бисер, за да направи диамант, иначе си оставаш обикновен камък. Бог винаги те отклонява, за да те заведе после в истинския път. Казва: Бог ме обичаше, намери ме и ме накара да му принадлежа. Аз съм безумен по Бога и никога вече не желая да стана отново здравомислещ. Опасна работа да си здравомислещ или логичен и да кажеш това е живота въобще не върви по пътя на логиката. Животът е много по-дълбок от логиката, който вярва само в логиката… Бог е създал света, за да поискаме само Него. Бог познава себе си в сърцето на търсача, много просто – самият Бог е търсача. Той търси в нас, Той се моли в нас. Ний мислим, че ние се молим. Той се моли и показва това Слово, което ни е дадено да  се молим показва точно какво ще ни даде след време. Тука само нещо ще ви кажа: има една истинска молитва, Учителя казва единственото нещо, на което не мога да ви науча това е истинската молитва. Какво е тя – когато си се молил хиляди и милиони пъти идва един момент, когато Бог те научва. Но какво означава истинска молитва, на кратко: участие на Бог в нея. Тогава силата става между тройна и десеторна, ти нямаш такава сила, и тогава разбираш, че Бог тайно насаме е стихийно с тебе. Означава, че одобрява това, за което се молиш. Разбира се то трябва да е разумно и свещено. Истинската свобода е сливане с волята на Бога.

Шри Пападжи

Ако ти си свободен от желание ще осъществиш своите желания. Голямо майсторство се иска да се откажеш от желанията си, да ги надраснеш и тогава те се сбъдват. Ти не ги искаш, но нямаш избор. Бог е с тебе, говорим за разумния, тогава те стават разумни, пречистени и Бог вече е с тебе. Който вкуси нектара става нектар. Само с чистото си сърце, само това е, което можеш да предложиш на Бога. Истинно преданият е сърце на Бога. Блаженството не е от разбирането и никога не идва от разбирането. Блаженството идва от предаността. Предай се на своята тоталност. Когато човекът е готов цялата Истина се устремява към него. Цялата работа я извършва Той, който стои зад пределите на твоето разбиране, а ти просто наблюдаваш как всичко се случва. Не мисли, че ти сам правиш нещо. Казвал съм ние без Бог не можем да направим и една крачка, но не можем да го осъзнаем. Когато крачката замръзне тогава се замисляме. Когато водата спре, ако спре за три месеца хората ще разберат, че тя е Божество, ще се молят и ще пълзят Бог да им изпрати поне малко дъжд , тогава ще разберат, че тя е Божество. Но когато имаш много ти я пилееш, нямаш мярката и след време, разбира се ще почнеш да я губиш. Всичко, което става е съвършено. В нито един свят няма грешки, защото ръководи Върховен Бог, съвършен Бог. Но понеже ти нямаш погледа на Бога виждаш грешки, какво ли не виждаш, защото не можеш да виждаш. Но… така, всичко, което става е съвършено, защото е Бог в действие. Когато напълно си се отдал на Бога, Той става твоите действия. Нека никой да не си въобразява, че събитията трябва да се случват така или иначе. Някои казват, ако бях постъпил така или иначе…Ауробиндо казва: това го решава Той, щото ако той го беше решил щеше да бъде иначе, но вече е късно…все е Той. Извършителят трябва да заплати за своите постъпки, това е кармата. Отсъствието на извършител – това е Свободата, това е чистото действие. Паметта е пазител на кармата. Предай се на Бога, който единствен знае какво трябва да се направи. Ти не знаеш! Дори и нещо простичко. Може да си мислиш, че си прав – остави на Бога. Ние живеем в този свят, защото не сме познали себе си. Медитацията, това е Любовта към собствената ти Дълбина, към собствения Бог в тебе, към дълбините ти.

Брахман

Брахман или Бог е над всички видове практики, Той Сам разкрива себе си. Но най-върховната практика нека пак да я кажа, тя не е техники, няма нищо общо с Паневритмията, няма нищо общо с дишане с едната ноздра и с другата. Върховната практика се нарича Неизменна, Чиста, Истинска Любов към Бога. Оттам нататък, каквото и да практикуваш, даже и да подскачаш с един крак като кенгуру пак си прав, практиката ти е правилна, но ако ти си неправилния човек да се стараеш, каквото и да говориш, даже и да казваш Истината, ти си далече от практиките, защото не си в системата на Бога. Тогава такива хора подвеждат другите и хората казват: да, има нещо правилно, но ако можеш да виждаш ще разбереш дали човекът е в Бога. Влезте в самата същност и оставете всички практики, всички техники. Медитацията не е в това да седнеш и да стоиш един час, медитацията – това е твоето състояние на Дух. Това е твоето древно състояние. Отново стигаме до идеята – истинска Любов към Бога. Тогава ставаш Дух. Истината е самосветеща, самолъчезарна. Брахман или Бог не е нещо за разбиране, в Него трябва да се потопиш. Това е Любов, а не някакви техники. Будност, съсредоточеност – това е важният навик. Ако сте в Бога истинското познание ще дойде от самосебе си. Дълбокото откровение това е живот в Бога и не зависи от практики. Няма слънце, казва Пападжи, няма звезди, няма планети, да не говорим за хороскопи. Има само един потресаващ свят и ако мислите само за Бога вие сте в този свят. Чистотата вижда Бога навсякъде. Безмълвието е Любов към Покоя. Който е видял Божията красота, забравя всяка друга красота. Ако умът не е овладян безпокойствието е навсякъде. Значи, може да си седнал в дивана, може да си в морето, може да си на сянка и на чадър, където си искаш - царува в тебе безпокойството. Казвам това, щото някои мислят, че като се отпуснат на един диван или като седнат и това е почивката. Почивката е въпрос на съзнание, на настройка на Бога, а не дали си седнал удобно. Колкото и удобно да седиш може да стане много по-лошо. Така, значи: безпокойствието е навсякъде. Където няма съмнение там е Милостта. За да познаеш Истината е нужен необикновен устрем.

И накрая завършвам с последната идея - Яджнавалкия, говорил съм ви за него, учението за Брахман или учението за Бога в Древна Индия. Както си спомняте и преди съм ви казвал, той казва: ние даже не се нуждаем от Безсмъртие, то е нещо много назад, то е дошло по-късно, а пък по-късно е дошла Смъртта. Ние сме преди Безсмъртието, ние сме нещо много по-Дълбоко.
Брахман или Бог е Древен, безкраен океан, казва Яджнавалкия. Океан без брегове, т.е няма този свят, няма оня свят, говорили сме – третият бряг на реката, това е Дълбините, няма брегове. Брахман е Древен Покой, който превъзхожда всяка Мъдрост. Да уловиш Брахман значи да станеш тайна. Брахман движи всичко към своята Безкрайност. Брахман е Бездна от Неизвестност, но тази Неизвестност ни е много близка.  Вселената е малка част от отключената енергия на Брахман. Вятърът и Водата са ключове на Брахман. Той ги отключва, Той ги заключва. Те са Негови слуги. Изворът има начало, има край. Брахман няма начало, няма край. Брахман е дарител на Диханията, но самият Той няма Дихание, защото няма ограничение в Него. Брахман няма име, защото не може да бъде уловен. Мъдър е не този, който знае, а този, който е в Брахман. Който е чист негов пазител е Бог,  Брахман. В Покоя на Брахман енергията е покорена. Който говори за Брахман трябва да произлиза от него, тук става въпрос за осъзнаването. Брахман в човека това е тайната над всичко.

Брахман е чисто говорене, Брахман се доказва в Безмълвие. Спомням си на площада в В.Търново миналата година ме питаха какво е Бог. Няма понятие, няма определение, трябва да го преживееш. Ако Той ти позволи да Го преживееш, никога няма да питаш. Ако Той не ти позволи милиони въпроси са безполезни. Цивилизациите никога не достигат Брахман, само Покоят го достига. Само Брахман може да освети Древността. Стани Брахман, а не човек. Много хора смятат, че трябва да станеш човек – голяма грешка. Самата дума човек означава в един древен език Падение и думата човек означава около век, да живееш около век, а ти си нямаш брой на години, нямаш даже векове. Ти си нещо много Дълбоко, но станеш ли човек става нещо като загазване. Който практикува Истината той прави Брахман видим за себе си.

Който говори Истината става Дух и Бог в него му се разкрива. Произнасянето на АУМ е Свещено Задължение. Който усърдно обича Истината той става способен за узнае Същината, скритото значение на действията. Всеки, който се е отдал на медитации, жертвоприношения, мантри и т.н практики, той ще се провали. Забележете какво казва Древния Учител Яджнавалкия: каквито и практики ще се провалиш, защото първото Отдаване е Отдаване на Истината и на Брахман. Всичко друго е последствия. Без Истината всичко друго дава незначителен резултат. Само, който се е посветил на Истината и на Брахман може правилно да изучава Свещените Книги. Оттук тръгва правилното изучаване. Ако Брахман те докосне ти вече изгубваш човешката си природа. Това, което казах в предното интервю от Ал Халладж: О, Господи, Ти ме унищожи, за да ми станеш близък, т.е унищожаване на човешката природа, която е голямата пречка. Човекът е големият враг на Бога, той мисли, че е Дявола, че Дявола му пречи. Учителят казва: Ти си изменил на себе си тука няма никакъв дявол, след време ще говорим. Ти самият си станал дявол и изкарваш вината в Дявола. Брахман само може да ти удари още едно рамо да станеш по-голям дявол, но след като ти вече си станал. Така, Брахман е, който дарява пътя за вглъбяване навътре в Истината. Може да се упражняваш колкото си искаш, но Брахман трябва да ти позволи навътре да влизаш в Истината. Иначе може да мълчиш по 5 часа да се вглъбяваш и да става все по-лошо, както знам такива случаи и то много. Който произнася често Аум прави Брахман да бъде доволен от него. Аум означава Брахман. Който винаги е зает с Аум ще отстрани всички беди, страхове и препятствия. Истината, казва Яджнавалкия, е по-велика от Мълчанието.

Това беше за днес, следваща лекция на 4 Септември за Атлантида
 
1
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12