Търси

Челе ди Булгерия и Велики Преслав обединени и на две колела с 1333 км. преход

12.10.2016 г.
1237
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Велосипедисти от италианския град Челе ди Булгерия, където по-рано тази година бе открит паметникът на Алцек, тръгнаха от Италия на 11 октомври, за да достигнат града, разположен в сърцето на България - Велики Преслав, в понеделник 17 октомври.

Едно побратимяване, което преминава отвъд институциите и прави директно съпричастни самите граждани. Шест колоездачи от регион Кампания, решени да преодолеят 1 333-те километра, ще бъдат главни герои на велопрехода от седем етапа. Първият етап ще започне от площад Алцек в Челе ди Булгерия. Колоездачите ще прекосят южна Италия и Гърция, за да достигнат сърцето на България.

Това ще бъде едно пътуване с велосипеди и със символично значение - каза кметът на Челе ди Булгерия Джино Марота – ще допринесе за заздравяване на истинските връзки между двете общности, приятелството и братството между двете общини, което започна през април тази година в България с подписването на акта за побратимяването и продължи през месец юни в Италия с откриването на статуята на кан Алцек, подарена ни от българския народ.


Челе ди Булгерия и Велики Преслав - велопреход

1333-те километра на педали освен изграждането на въображаем мост между двата града, ще са и момент на повишено международно внимание към територията на Чиленто и вело-туризма, върху които е изграден проекта "ViviAmo Camerota e il Cilento". Проектът е осъществен от общинските администрации на Камерота, Ашеа, Рокаглориоза, Челе ди Булгериа, Санца, Пиаджине е Рофрано. Това е един проект, насочен към разнообразяване на предлагания туристическия пакет и уважение към околната среда.

В инициативата ще вземат участие Силвана Федерико (Asd Cilento Bike Ciclidea), Никола Мацео (Bike Team solo Per Passione), Доменико Бароне (Spes Alberobello), Мариано Русо (Team ciclismo sorrentino), Диего Бароне Лумага (Globosurf Team - Biciclette Marzano), Джерардо Де Конте (Gruppo sportivo Fontanavecchia).

От техническа гледна точка седемте етапа ще бъдат много ангажиращи както по отношение на километровия пробег, така и при преодоляване на височините, но нито един от участниците не се безпокои, тъй като това са колоездачи с голям опит на дълги разстояния. През първите девет месеца на 2016 г. те имат пробег от общо 72 000 км.
Челе ди Булгерия и Велики Преслав - участници във велопрехода

Ето в детайли програмата на седемте етапа:
Вторник 11 октомври, първи етап: Челе ди Булгерия - Метапонто
Сряда 12 октомври, втори етап: Метапонто - Бриндизи (през нощта пътуване с ферибот до Гърция)
Четвъртък 13 Октомври, трети етап: Игуменица - Кожани
Петък 14 октомври, четвърти етап: Кожани – Нео Петритси
Събота, 15 октомври, пети етап: Чучулигово - Пловдив
Неделя, 16 октомври, шести етап: Пловдив - Велико Търново
Понеделник, 17 октомври, седми етап: Велико Търново - Велики Преслав

Голям е интересът към велопохода и в България, където град Велики Преслав с нетърпение очаква пристигането на колоездачите.

Всеки, който реши да се присъедини към велопохода на някой от етапите, е добре дошъл, казват организаторите. Подробна информация къде и как бихте могли да се включите в инициативата, може да получите на телефон: 0877 76 01 21
 

Свързани публикации

Форум Богомили - Преслав 2016
11.03.2016 г.
4516
6

Във Велики Преслав ще се проведе Форум за Българския дух в Европа през вековете (ПРОГРАМА)

Целта на форума е да осветли огромното значение и влияние на Богомилското Учение за пробуждането на Европа и разпространението на принципа: „Свобода, Равенство, Братство чрез Любовта“
Виж повече
наследници на богомилите - Велики Преслав - кръгла църква
07.04.2016 г.
4444
4

Наследници на алцековите българи се завръщат у нас след повече от 1000 години

Днес привечер на летище София се очаква да пристигнат участниците в международния форум ‘Българският Дух в Европа през вековете’, които са от град Челе ди Булгерия в Италия и са преки наследници на алцековите българи.
 
Виж повече
Челе ди Булгерия
26.05.2016 г.
2935
1

В Италия монтираха паметник на българският кан Алцек. Откриват го на 7-и Юни

Официалното откриване ще се състои на 7-ми Юни тази година с тържествена церемония, на която ще присъстват много официални лица от областта, българският посланик в Рим и делегация от град Велики Преслав, побратимен с Челе ди Булгерия
Виж повече
паметник на кан Алцек
09.06.2016 г.
4833
2

Проф.Дамян Попхристов: Паметникът на кан Алцек символизира духовния ни контакт с Челе ди Булгерия

Местното население посрещна гостите от България с плакати на кирилица "Добре дошли", както и с многобройни български знамена. На събитието присъстваха и видни представители на българския бизнес, които са помогнали във финансирането на бронзовия паметник на кан Алцек.
Виж повече
Дамян Попхристов
16.06.2016 г.
6330

Проф. Дамян Попхристов: Паметникът на Кан Алцек е сбъдната мечта! (ПЪТЕПИС)

Една мечта на толкова много хора – италианци и българи -  намери своята реализация благодарение на българското родолюбие – триметровата бронзова статуята на кан Алцек се изправя сред площада на Челе ди Булгерия, за да увековечи българския дух
Виж повече
Коментари 1
  • вело маняк
    12.10.2016 г. 15:43
    Чудесен преход и още по-чудесна причина за прехода. Това ме кара да се замисля, че всъщност е много по-яко като правиш дълги вело маратони, не просто да въртиш педалите, а да имаш една по-висша цел - било то място за посещение, или идея за реализиране...;)

Коментари:

Спонсори на Портал 12