Търси

Чаят има лечебна сила само при определени условия

15.12.2016 г.
2347
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Месец Декември е изпълнен с празници. Малко от нас знаят, че на 15 декември празнуваме Международния ден на чая.Той ще се проведе най-вече в страните, които традиционно произвеждат и консумират чай. Въпреки това, ако сте любител на чая нищо не ви пречи да отбележите този празник с чаша ароматен чай, а още по-добре в компанията на любими хора.
 
От древността чаят е известен като средство, избавящо от 10 000 болести. Освен като противоотрова, чаят е помагал за подобрение на съня, умиротворяване на духа, проясняване на зрението, сваляне на температурата и много други.
 
Първият международен ден на чая е проведен на 15 декември 2005 г. в Ню Делхи. Идеята на този празник, освен да насърчава хората да пият тази полезна за здравето им напитка е и да обръща внимание върху проблемите, свързани с производството на чай. На първо място, това е конкуренцията на големите корпорации и малките предприятия. Тук идва ред и на нуждата от възпитание и знание, колко е важно къде са израсли билките, кой ги е отглеждал и как ги е произвеждал.
 
Известният наш билкар Д-р Емил Елмазов не веднъж е говорил за важността на това от къде идват билките, които употребява даден човек. Според него, в днешно време, на изключително груба намеса на хората върху растителния свят, те трябва да се вземат от резервати или места, в които не се работи срещу растенията.

Растенията имат групова воля и усещат всяко едно посегателство върху местността, където израстват. Това се отразява пряко върху тяхните лечебни свойства.
 
България е благословена с голямо разнообразие от билки, но културата по пиене на чай тепърва се възражда в българското семейство. Чаят направен от собственоръчно набрани билки предава допълнителен енергиен заряд.
 
Ако нямаме възможност сами да приготвим билките за нашия чай, нека внимателно избираме откъде се снабдяваме с него.

Избирайки чай от големите корпоративни производители, е добре да следим има ли съответната компания знакът Fare Trade*, който гарантира, че чаят ни не е произведен в робска плантация, които колкото и невероятно да ни се струва, все още съществуват.
 
Време е за чаша чай...
 
 
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Коментари 2
  • Tanya Borisova
    15.12.2016 г. 18:07
    Благодарим за забележката
  • M
    15.12.2016 г. 14:11
    Поправете на края Fare Trade* (това е технически верният термин) ;)

Коментари:

Спонсори на Портал 12