Търси

Българското Дърво на живота е посадено от Орфей, отгледано от богомилите и озарено от Учителя (ВИДЕО)

24.10.2017 г.
23778
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
"Във всички изследвания и материали за Кабала липсва каквато и да е страничка за Българската Кабала, което ме провокира да работя по тази тема", сподели Галя Маджарова по време на лекцията “Българската кабала”, която се проведе във Варна, организирана от Общество Бяло братство - Варна.

Учителят Петър Дънов е казал, че: “Българското дърво на живота е посадено от учението на Орфей”.  Стъблото на българското дърво на живота идва от богомилското учение, а плодовете и клоните на това българско дърво е Учението, което дава сега Всемировият Учител.

Учениците в частен разговор са питали Учителя какво мисли за Кабала и той казва:
"Това е една от най-важните науки, която разкрива същността на човека. Но Кабалата, която е била дадена преди хилядолетия не е тази, която днес работи. Това е така, защото тази, която е дадена преди хилядолетия е дадена в инволюционен период. Сега даваме новата Кабала."
Това може да се проследи и в неговото Слово, където той вкарва директно термини от тази наука. И не само това, Учителят е имал затворен кръг от ученици, на които е преподавал Новата Кабала, според думите на неговия ученик Михаил Иванов (Брат Михаил).
По време на лекцията Галя Маджарава заяви, че това дава основание да обърнем поглед към Кабала като наука, но следва да правим разлика между Еврейската и Западната Кабала.
Кабала не е религия или еврейско учение. Според легендата, това знание е дадено на човека при падението от архангел Метатрон, когато се получава и бездната между Духа и Душата. Душата също е отделена от Духа със завеса и тя се нарича Завесата на Храма. Това е завесата, която е пробулила очите на Изида.

Личността живее един единствен живот, този в момента. Душата живее с продължителността на слънчевата система, а Духа е вечен. Или както се казва в Школата на Учителя - Личност, Индивидуалност и Същност. 


Според Кабала, а и Учителят говори затова, има четири вида съзнания:
  • Минерални - те живеят само във физическия свят и не се идентифицират с Аз, а с племето, групата. Техният живот е да се нахранят и да си изпълнят своите нагони.
  • Растителни - при тях започва леко различаване на добро от зло, но обикновено взема страната на Злото.
  • Животински тип съзнание - той е изцяло в нисшия Аз. Той иска да се изяви, но няма връзка със своя висш Аз.
  • Човешкият - завършеният човек е този, който е достигнал Христовото съзнание и има трайна връзка с Душата си и възстановява трайно връзката и с Духа си. Това е нов тип съзнание към което се стремим.
Промяната  в миналото се е стимулирала с Малките и Големите Мистерии. Малките са се провеждали всяка пролет, а Големите  на всеки пет години. В Кабала Големите Мистериите са тези, при които се постига трайна връзка с Душата. Учителят също говори за тези мистерии и чрез упражненията „Мога” и „Будя” въвежда учениците си в тези тайнства, но с други методи. Големите мистерии се провеждали в Египет, Малките са организирани от Траките (Елевзинските Мистерии), а за Великите не се говори никъде и до тях достигат много малко.

Съвършените Богомили са издържали този последен изпит на Великите Мистерии и работят с Червения змей, както се казва в Кабала. Те са направили връзката и са станали отново човеци, тъй като ние още не сме. Когато те правят тази връзка между отделните си части се връщат, както се казва в религията - в кабала в Клифити или ада, за да слязат в Бездната и да избавят своите братя. Именно това са правили нашите Съвършани Богомили.

Източна линия на Кабала
Източна линия на Кабала тръгва от Мелхиседек, който дава познанието на Авраам, преминава през Вавилонския плен и Зороастър и се разклонява в прилагането на различни методи на Познанието. Тук следва да обърнем внимание на Кабалата, за която най-малко се говори -  есейската, пряко свързана с Христос, чиито родители са високо посветени есеи. Следва тук да не пропуснем и Исмаил, който също е посветен от Авраам и през него преминава Кабалата на Мохамед и Суфите. Кабала има и още две направления от Атлантида, които са свързани с Индия - Индийската Йога и Китай - Дауиската Кабала.

Западна линия на Кабала
Западната линия на Кабала тръгва през Дионис, Тод и Хермес. Тук имаме Египетски мистерии, Тракийски мистерии, от които излизат и Гръцките мистерии. Тук учителите се движат - Моисей >Хермес> Орфей. Кабала не е еврейска наука, те са я усвоили и съхранили, но за Кабала следва да говорим като универсално окултно познание. Нагоре по линията е Христос, за който повечето кабалисти казват, че е най-великият кабалист на всички времена - Исус от Назарет, а след него следващият велик кабалист е Йоан.

Българската линия в Кабала е самостойна и тя върви извън еврейската Кабала, като е пряко свързана с Богомилите, Боян Мага, Учителят и след него Михаил Иванов (брат Михаил)

Като се проследи как се развива Кабалата от Новата ера насам,прави впечатление как се движат посветените след разпъването на Христос. Те се събират в Библиотеката в Александрия, където се съсредоточва цялото познание - херметици, окултисти, алхимици. След  превръщането на Християнството в Църквиянство, Александрия е унищожена не от кой друг, а от християните и Кабала започват своя път през Кордоба - Испания, Харан в Мари, а от там в Багдад. През XIII в. центърът на традицията се измества в Прованс, където гоненията спират и учението  успява отново да се развие и получава своето име - Кабала. Тук следва да направим пряка връзка с богомилите, които предават знанието и посвещението на катарите в този регион на Франция. След избиването на катарите от инквицията, Кабала продължава своя път през Флоренция, Германия и Англия, където се основава и орденът Златна Зора.

Ако разгледаме всеки един от тези центрове във времето ще видим, че там където е центърът в момента на Божията благословия и има най-много светлина, се събират езотерици и окултисти от най-различни страни и правят синтез между ученията, защото традицията е една, а методите се дават според това, всеки народ докъде е достигнал като развитие на съзнанието. Затова истинското познание е наука, а не религия и то се синтезира в Традицията - Първоизточника.
Eдин от тези центрове в Новото време основава Учителят Петър Дънов, който ни дава реперните точки,по които ще се развива човечеството в следващите 2000 години. Този център в днешно време бележи своя ренесанс и може да кажем, че тук отново се раждат готови души, които поемат по този път и го следват, търсейки Светлината и Доброто!


 

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Галя Маджарова
Галя Маджарова
аля Маджарова е писател, изследовател и езотерик. Родена и учила във Варна, тя изоставя професията си на инженер и се отдава на изследване на духовното и работа за цялото. Авторката засяга в трудовете си въпросите за възвръщането на световната хармония чрез издигането на Женския принцип.


Книгите й “Златна България” и “Отново Амазонки” са резултат на дългогодишното й проучване на мястото на Жената в световната история и по-специалната роля на българката. Създател е на списание „Еликсир на Живота”, в което се съчетават древното познание на българите със здравословния начин на живот.

Книгата и “19-ят Път. Българските царици на Граала” разбулва още една тайна, обвита в мистерия – защо Бастет е погребана точно в нашите земи. Изследва се също потеклото и духовния път на българските владетелки: Савската царица, Бастет, Семирамида, Тамарислу.
 

Нарушаването на тишината изисква смелост. Ето защо приканвам да повдигнем воала на забрава, който от векове забулва същността на амазонките! Да си спомним за тези мъдри жрици, носителки на светлина и хармония!
Не е необходимо отново да яхваме белите коне и да вземаме лъка и меча за да спасим Свещенния Граал. Сега е време с Мъдрост и Любов да пробудим Космичното съзнание у всеки Човек. И с настъпването на Новата Епоха да изградим свят на разбирателство и благородство, където Новата Жена – Слънчевата Дева ще стане жрица на изкуствата и науката, освободена от гнета на миналото, просветена и обновена. 

Свързани публикации

Галя Маджарова: Духът на амазонките е тук по българските земи
02.03.2021 г.
4912

Галя Маджарова: Духът на амазонките е тук по българските земи

Независимо от изкривената информация достигнала до нас за амазонките, колективното подсъзнание пази Истината.
Виж повече
Коледни медитации
24.12.2023 г.
7057

12 медитации в дванадесетте Свети Дни за свързване с Христовото съзнание

Дните от 26 декември до 06 януари са дни на усилена вътрешна работа за тези, които искат да направят трансформация. Във всеки от тези дни трябва да намираме време да се откъсваме от външната суета и да се свързваме с духовните енергии на Зимата.
Виж повече
Упражнението Мога
05.04.2020 г.
27317
4

Упражнението Мога изгражда директна връзка с Душата и Духа

На 6-ти април започва новият цикъл на упражнението "Мога", което Учителя Петър Дънов - Беинса Дуно дава на своите ученички в специалния цикъл от беседи „Великата Майка“. Именно чрез упражнението „Мога“ , той подготвя съзнанието на ученичките си за енергиите на Новата Ева.
 
Виж повече
Жената жрица
08.03.2020 г.
2609

Галя Маджарова: Жената трябва да се самоусъвършенства постоянно

Жената е тази, която държи ключовете на живота. Тя е тази, която спасява света. Жената е тази, чрез която се проявява великата и мощна сила на Любовта, която носи живота.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12