Търси

Българският знак дуло открит на древен надпис в Северна Италия

30.08.2016 г.
2266
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Българският знак дуло е открит на древен надпис в Северна Италия. Към момента местните археолози и историци разкриват първата си тайна: на 227 килограмовия камък е гравирано името на богиня, свързана с плодородието, но не споменават нищо за явния Ипсилон с две хасти ( ІYІ ), изписан с прабългарски руни.

Каменната плоча, или стела, бе открита по-рано тази година в Poggio Colla, Италия и предизвика истинска сензация. Според местните археолози стелата носи дълъг надпис на език, който не е бил използван в продължение на 2500 години. Няколко месеца след откритието на находката обаче, информацията по нейното изследване чрез модерни технологии, вкл. холограмни визуализации и лазерно фиксиране, изненадващо се потулва.

Общия брой знаци върху стелата е 120. Арехеолозите са стигнали до откритието случайно, след разкопки в региона в продължение на 21 години, в търсене на следи от етруските. Произходът на етруските все още не е изяснен. Векове наред, етруските са били считани за упадъчни, кръвождани и настроени към пиратство, суеверие и магия. По данни от вазовата им живопис са практикували човешкото жертвоприношение. Но като цяло образът за тях идва модифициран от гръцките и римските източници.

В края на VII век пр. н. е. се обединили в съюз на 12 градове-държави. Около средата на 6 век пр.н.е. те овладели Кампания. През 5 - 3 век пр.н.е. били покорени от Рим. От етруските римляните възприели уменията да изграждат сгради, да отводняват, създават напоителни системи, както и да гадаят.
Коментари 1
  • Жоро
    30.08.2016 г. 10:57
    Честно казано аз не го виждам.

Коментари:

Спонсори на Портал 12