Търси

Българският суфист Васил Тосев: Внимавайте какво слагате в главата си

Още по темата ...

Васил Тосев: Йога не е гимнастика, а вътрешно състояние. Кое е общото със суфизма и зикр? (ЛЕКЦИЯ)

Виж повече
29.08.2019 г.
32401
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Според суфизма човек трябва да бъде свободен в търсенето на божественото, това е привличало нашите революционери и възрожденциВасил Тосев от Пловдив е на 49 години, но има младежка фигура и никой не може да допусне, че през 2001 г. е тежал над 100 кг, а болестите му са били цял поменик. Днес теглото му е 58 кг. Преподава йога в собствено студио в Пловдив. Казва, че това, от което човек има нужда, не е воля, а разбиране. Да разбираш себе си, да се обичаш и да работиш за себе си. Тосев е и единственият българин, посветен за дервиш в най-важния център на суфите – турския град Коня. Там Васил е получил дервишкото име Вели, което в превод означава светец. Фигурира под номер 301 в списъка на посветените. В книгата си „Поддръжка на човешкото тяло“ той дава прости, ясни и кратки рецепти за това как да изчистим организма си от токсини, как да се храним, как да засилим имунитета си.

Г-н Тосев, какво ви накара да преобърнете живота си и от 110-килограмов мъж, който работи в оръжеен магазин, да станете йога и дервиш?

Влошеното ми здравословно състояние. Бях 110 кг, много болен, имах планирана операция за байпас на сърцето, диабет, вдигах кръвно над 200, от което получавах припадъци, трудноподвижен бях, правех пет-шест крачки и се задъхвах. Животът беше доста зле, идваха ми мисли за самоубийство, когато случайно се срещнах с Венцислав Евтимов. Той е имал същите проблеми като мен. Каза ми, че се е оправил, практикувайки йога. Срещнахме се преди 20 години, тогава бях на 30. Казах му, че той е бил първият, аз ще съм вторият. Естествено изисква се много и всекидневна работа. В началото правех само дихателни и очистителни упражнения, постепенно килограмите спаднаха, здравето се възвърна. Единствено с психиката имах проблем, тъй като пиех и антидепресанти, които продължих да взимам пет години след това, докато не получих посвещение в крия йога. Това е най-древната йога в света и е най-ефективна за психиката. Затова дихателните техники в книгата ми „Поддръжка на човешкото тяло” се доближават максимално до крия йога. Те имат почти същия ефект както оригиналната. Посвещението се взима от индиеца Шибенду Лахири, който всяка година идва в България.

Как станахте дервиш?
Видях дервиши, вдъхнових се и започнах и аз да се въртя. Всеки, който иска, може да се върти вкъщи, не е никакъв проблем, но ако иска вече да е член на това братство, трябва наистина да го приемат там. При мен се случи спонтанно.Каква е посоката на движение по време на дервишкия танц „сема”?
Посоката трябва да е обратна на часовниковата стрелка. Лявата длан на ръката е обърната надолу, а дясната е нагоре. Дясната ръка е тази, която получава енергията, лявата е тази, която дава. Не случайно навремето са водили дервиши при болни хора да се въртят, за да може енергията, която излиза от дервиша, да излекува човека.

Дервишът не се върти за себе си, а за другите хора.


Какво си казвате на ум, докато сте в транс и се въртите?
Когато дервишът се върти, десният крак се вдига нагоре, а левият винаги трябва да е залепен за земята. Вдигайки десния, казва „ал”, когато го пуска, казва „ла” и се получава „алла”, „алла”. Може да се казва на глас или на ум.

Казвате, че Георги Бенковски е бил дервиш?
Да, само че дервишите имат различни общества. Той е бил бекташи дервиш. Има различни ордени – мевлеви, бекташи, накшбанди, саари, халвети. Покрай всеки учител, при когото се е случило такова просветление, се оформя група и орден. Предполагам, че нашите бунтовници и възрожденски просветители са ставали дервиши, защото ги е привличало разбирането на суфизма. При него не са налагани някакви правила, идеи, догми.

Човек трябва да бъде свободен в търсенето на божественото, а не да приема някаква идея за това божествено.

Каква е философията на дервишите?
Любов. Да обичаш всички хора, така както обичаш себе си. Да не правиш разлика между тях, да не ги разделяш. Вярват в прераждането. Смятат, че смисълът на човешкото съществуване е да познаем себе си.

Те издигат в култ сърцето, затова се въртят около сърцето си, то винаги е в центъра. Накланят главата и погледът е в сърцето. “Доверявайте се на сърцето си”, казват дервишите.


Казвате, че умът ни лесно може да бъде заблуден?
Умът е това, което са вложили нашите родители, учители, обществото. Той е сбор от хиляди външни неща. В тях няма нищо наше. Това е съдържанието на нашето съзнание. Благодарение на него ние опознаваме заобикалящия ни свят. И това е абсолютна илюзия. Танцът на дервишите и йога практиките целят да намалят менталната активност, да изключваме ума.

Една от най-лошите съвременни дроги е информацията. Човек е пристрастен към телевизия и интернет. Фейсбук е най-вредното нещо. Тази информация, която постоянно минава през нас, ни затлачва, блокира възприятията ни. Затова и често умът прегрява и се получават психични отклонения. Това е доста често срещано напоследък.
Това ли ни пречи най-много в съвременния свят?
И още много неща - замърсеният въздух, замърсената храна, липсата на информация за това какво трябва да се консумира. Липсата на информация за това как да поддържаме тялото си. Винаги казвам, че това трябва да се изучава още от децата в училище - да знаят от малки как функционират телата им, психиката им.

Тялото е единственият ни инструмент и когато не е изправен, ние сме абсолютно неадекватни към заобикалящата ни среда. Трябва да го поддържаме в много добро състояние.

За това трябва се правят очистителни практики, дихателни и физически упражнения, плуване, разходки сред природата. При мен идват доста болни хора и оздравяват - от рак, от диабет, от автоимунни заболявания, хепатит, хипертония и от какво ли не. Давам им техники, но човек трябва да е постоянен и да ги прави, за да си помогне. Моята помощ се изразява в това да направя програма и човек, следвайки я, да възстанови здравето си.

Бихте ли дали дихателно упражнение от практиката ви, с което можем да си помагаме?
Ще ви кажа най-полезното упражнение. Ако може да се седне на земята или на ниско столче с кръстосани крака, гръбнакът изправен, концентрираме вниманието в носа – как влиза въздухът и как излиза. Бавно си броим - ом едно, ом две, ом три и така колкото секунди вдишваме, толкова издишваме. Целта е да изравним вдишването и издишването. По този начин вкарваме хармония в организма. Започваме с 3 секунди или на 4, 5, 6, зависи от капацитета на тялото. Постепенно вдигаме секундите. При мен идва жена на 80, която си диша спокойно на 20 секунди вдишване и 20 секунди издишване. Когато забавим толкова много дишането контролирано, постепенно през деня също започваме да дишаме по-бавно, съответно пулсът ни пада и колкото е по-нисък пулсът, толкова по-голяма е продължителността на човешкия живот.Съветвам хората да ходят много пеша и докато ходят, да си броят крачките – колкото крачки вдишват, толкова крачки да издишват. Да се стремят да забавят тези крачки. Другото хубаво нещо, което може да се прави заедно с това упражнение, е веднъж в седмицата да не се яде. Прави се ден само на вода - изпиват се 4-5-6 литра, за да се даде почивка на организма, като сутринта рано взимате едно пакетче 30 г английска сол, разтворена в половин литър вода. Това изчиства организма. Английската сол е като прахосмукачка, обира токсините и ги изхвърля. Може да се прави на пълнолуние или новолуние например, тъй като са по-лесни дни за изчистване. Добре е човек да си е вкъщи този ден.

Как да се храним, така че да подсилим имунитета си?
Основното е, че до 10 часа не е добре да се яде, тъй като дотогава организмът се чисти. Добре е след това да се започне с една ябълка. Съветвам хората да не ядат цитруси, тъй като те са внесени отвън и са обработени с много химикали, за да са трайни. Избирайте плодове от човек, който си ги е гледал. Има такива хора, намират се. Търси ли човек, винаги намира. Започваме с една, две ябълки. Хубаво е да се пият билки, които сме си набрали, и да се храним с неща, които растат на нашата земя. Не яжте пилешко, то е най-вредното от всички меса, освен ако не е взето от село. Страшното е, че за 40 дни от едно яйце то става килограм и половина пиле. Добре е до 18 часа да сме вечеряли и да ядем повече салати. Аз много обичам ядки – орехи, бадеми, лешници и кайсиеви ядки. Накисвам ги във вода от предния ден за другия. Така стават по-вкусни и се освобождават от едни вещества, наречени ензимни инхибитори, които не са полезни за нас. За засилване на имунитета е много важно след хранене да взимаме по едно карамфилче, особено зимата, когато са гриповете. Това е най-силният антисептик на планетата и е евтин. Държим карамфилчето под езика пет-шест минути, за да омекне и започваме леко да го предъвкваме, докато стане на кашичка и се гълта. Добре е да се взимат и пчелни продукти – прашец, пчелно млечице, мед. Аз смесвам тези три съставки и всеки ден си хапвам по една лъжичка.

Имунитет и чистота в мислите как се постига?
Тя е най-важна. Внимавайте какво слагате в главата. По-малко телевизия, повече разходки сред природата, по-малко интернет. Добре е да се отделя повече време за четене, да общуваме с хора, които споделят нашите възгледи и идеали.

Какъв е пътят на единението на хората с Бога?
Пътят на всеки човек за единение с божественото минава не отвътре навън, а когато се насочиш навътре към себе си. Да изследваш кой си ти, какви са твоите проблеми, кое е това, което ги поражда, откъде идват чувствата, емоциите, грижите, радостта, коя е първопричината за всички тези неща.

С агресията отвън как да се справяме?
Ако сме изпълнени с любов, тази агресия трудно ще ни достигне. Каквото е вътре в човек, това вижда отвън. Неслучайно един шейх пратил ученика си из града да види какво става и да му разкаже. Ученикът се върнал и казал: „О, много лошо, навсякъде има кавги, побоища, кражби, алчност, страшно е”. Учителят казал, че иска и той да отиде да види какво става. Върнал се и когато ученикът го попитал видял ли е всички тези лоши неща, той отвърнал: „Видях, че любов и разбирателство цари навсякъде”. Тоест каквото имаш в теб, това виждаш и това привличаш. Най-големият проблем на човека е отдалечаването му от естествената среда на съществуване. Винаги казвам, че град за мен означава “гради ад”. Изграждаме ада и живеем в него.

Как да си повдигнем съзнанието и вибрациите на по-високо ниво?
Най-лесно е с дихателни упражнения. Не случайно Буда е дал на учениците си тази практика, която ви казах. Само това и нищо друго. Човек може да я прави и един час на ден, имал съм хора, които са я правили в продължение на 8 часа и са се излекували от хепатит, рак, колити, гастрити, синузити, астма. Идват и много хора с проблеми на щитовидната жлеза. Имаше една глупава мода да се яде хималайска сол. Познавам много жени, които си навредиха с нея. Ние сме беден на йод район, а в хималайската сол няма йод. Някой каза, че е много полезна и масово си разбиха щитовидните жлези. Не бива да се вярва на всякакви реклами. Това са търговски трикове. Препоръчвам да се яде морска сол, ситно смляна, българска от Атанасовското езеро до Бургас. 

Препоръчани книги:

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Васил Тосев
Васил Тосев
Васил Тосев водещ преподавател по йога и е единственият българин, посветен за дервиш в най-важния център на суфите – турския град Коня, където 700 години пребивават танцуващите от ордена Мевлеви. Там той получава дервишкото име Вели, което в превод означава „светец“ и фигурира под номер 301 в списъка на посветените.

В книгата си „Поддръжка на човешкото тяло“ той дава прости, ясни и кратки рецепти за това как да изчистим организма си от токсини, как да се храним, как да засилим имунитета си. Винаги уточнява, че дервишът не се върти за себе си, а за другите хора, а мистичният танц сема е лечебен. Той посвещава живота си помагайки на хората да възвърнат физическото си и психическо равновесие.

Човек трябва да бъде свободен в търсенето на божественото, а не да приема някаква идея за това божествено.
 
 

Коментари 5
 • ммм
  11.09.2019 г. 09:07
  практикуваш ли Бог, истината всяка друга практика е на място няма значение какво практикуваш, А имаш ли дълбока, дълбинна, истинска любов към Бога :C
 • Аз
  01.09.2019 г. 14:26
  Миш- маш..:(
 • Виктор
  01.09.2019 г. 11:28
  И какво пречи да се консумира хималайска сол? Йод може да се набавя и по друг начин. Може да се хапват орехи например
 • Мария
  29.08.2019 г. 14:04
  Според мен, няма взаимоизключващи се, хората така са ги направили. Аз примерно практикувам йога и Паневритмия, но не ги смесвам. От пролетта до септември играя Паневритмия, след това играя йога, защото са различни енергиите и вътрешно отказвам да ги смесвам.
 • Ахмед
  29.08.2019 г. 12:26
  Или практикуваш "Ом" или "Зикр" (споменаване името на Бог (Аллах), между тях бездната страшно голяма. Интересно как г-н Тотев съчетава две взаимноизключващи се практики...йога и суфизъм!?!?!?!?

Коментари:

Спонсори на Портал 12