Търси

Български филми влизат в Европа чрез испански филмотеки

08.01.2016 г.
1664
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В Каталонската филмотека в Барселона от 5 до 29 януари се прожектират съвременни български филми, създадени през последните петнадесетина години. През февруари предстои представянето им и в испанската столица Мадрид. Инициативата е на Посолството на Република България в Испания и на кинокритика Мариана Христова, подбрала филмите от програмата.

Проектът е осъществен с ценната подкрепа на Испанската национална филмотека в Мадрид и Каталонската филмотека в Барселона, и със съдействието от българска страна на Националния филмов център, Министерството на външните работи и Държавния културен институт.

Откриването на цикъла бе на 5 януари, с прожекция на филма „Дзифт” на Явор Гърдев. На 7 януари пък бяха представени включените в програмата десет заглавия: „ И Господ слезе да ни види” (2000) на Петър Попзлатев, „Емигранти” (2002) на Людмил Тодоров, „Обърната елха” (2006) на Иван Черкелов и Васил Живков, „Дзифт” (2007) на Явор Гърдев, „Подслон” (2010) на Драгомир Шолев, „Аве” (2011) на Константин Божанов, „Цветът на хамелеона” (2012) на Емил Христов, „Виктория” (2014) на Мая Виткова, документалните ленти „Момчето, което беше цар” (2011) на Андрей Паунов и „Цветанка” (2013) на Юлиян Табаков.

Цикълът Съвременно българско кино е първи по рода си в програмите на Каталонската филмотека и Испанската национална филмотека от 1989 г. насам. Октави Марти от Каталонската филмотека го нарече България, невидимата Европа – заглавие, което подсказва, че посткомунистическа България и съвременното българска кино не са особено познати в тази част на Европа.

Филмите ще бъдат представени през февруари, във филмотечното кино Доре в Мадрид, където ще бъде показан и „Урок” (2014) на Красимира Грозева и Петър Вълчанов.
За повече информация:
http://www.filmoteca.cat/web
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12