Търси

България има нужда от будители в сегашно време

01.11.2016 г.
2925
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Днес 1 ноември е повече от празник на будителите! Този ден ни е толкова нужен в мрака на бездуховността и безчовечността, и като че ли ни дава порция надежда, че страхът, също има свой страх и това е любовта, която макар и трудно надупчва тъмнината.

Отдаваме почит към будителите на нашето минало, които ни служат за стожери и пример, как родолюбието и любовта към другия, вземат превес над егото. Поклон пред всички тях - тези, които добре познаваме, тези, които са били крити доскоро и тези, които ще останат безименни, но са дали своя принос към големия огън на човечеството.

Днес, обаче повече от всякога имаме нужда от будителите в сегашно време, защото живеем в крайни времена, когато борбата между доброто и злото е взела своята пределна точка. А такива има и те започват да светят все силно във всеобщото завъртане около нашето битово ежедневие.

Тези хора бият камбаната и зоват за събуждане и поемане на новия път на човешкото съзнание и живот. Често са неразбрани, почти винаги са смятани за луди, а ако добият популярност, всеки иска да яхне тяхната борбеност и да се окичи с венеца на славата, която за самите тях никога не е била цел. Те не просто говорят, те действат тук и сега и всяко тяхна постъпка е пример и доказателство в подкрепа на идеята, която живее в тях. Те нямат маски, нямат задни мисли, те не продават идеите си и горят докрай.

Днес в деня на будителите, ще ви покажем няколко човека, които не са видни общественици, но будят ежедневно съвременниците си.  Ще им пожелаем да не се отказват в лудостта си да се посветят на една кауза, на една идея, на един човек без корист и да се раздадат напълно:

Калин Василев, основател на  TarnovoRuns , общност за безплатни тренировки и здраве за всеки. Момчето, което запали цял един град по здравето и показа, че с много любов, труд нещата могат да се случват и в малкия град. Сега Калин и неговите сподвижници се борят за безплатен здравен център в старата столица и съвсем скоро ще започнат кампания по набиране на средства за неговото построяване. До момента всичко в неговата организация се прави с доброволен труд на последователите му.

Учителката Мариана Пенчева от Велико Търново - жената, която отглежда и възпитава в дома си девет деца на бедни семейства, останали без покрив над главата след затварянето на пансиона в село Гостилица, където тя е преподавала. Мариана не е умувала как ще се грижи за децата, това как се отрази на нейния личен живот и т.н. Тя просто е последвала вътрешния си глас и с любовта си показа на всички нас, какво истински значи да отвориш сърцето си за непознат. Нейната постъпка не само предизвика възхищение и одобрение у стотици българи у нас и зад границата. Мариана получи и Наградата за европейски гражданин на ЕС. А Мариана Пенчева, скромно заявява за своята постъпка:  “Изгубен ден е денят без добрина”.

Фотографът Мартин Петров  - Той от години пътува, търси свети места и ги заснема. С времето вижда, че разрухата става все по-голяма и през месец май т.г. предприема инициатива за издаване на книга - пътеводител с име "Изгубената вяра - последно отворени врати". След близо половин година, книгата излезе от печат в 300 страници, точно преди 1 ноември. С продадените книги, Мартин иска да успее да помогне на един от тези манастири, каквато е и целта на този проект. С покупката всеки може да подпомогне осъществяването на каузата, а изгубената вяра може да бъде събудена с всяка прочетена книга.

Учителката на 1- ви клас в село Драговищица , която дни преди празника, преподава на децата облечена в народна носия. На въпроса, каква е причината, тя отвръща: " Защото деня на будителите е скоро, но ние тогава няма да учим! " И се замислих... Как точно     “будим" децата? Когато обявяваме деня за неучебен? Нека има повече такива учители, които истински събуждат родолюбието в децата!Будителите, които почитаме в днешния ден са събуждали народа и са му давали духовната храна. Велики българи са живели преди нас и ние не трябва да ги забравяме, а трябва да ги следваме и вървим по техния пример. Във времето, което живеем, всеки един от нас може да бъде будител. Всеки може да бъде будител по улиците, в училище или в работата; Да бъде будител докато говори, докато помага с малки жестове или големи постъпки.

 
Коментари 2
  • Искра Стоянова
    03.11.2016 г. 12:29
    Преклон пред колежката от село Драгавищица! В града повечето учители и родители те гледат подозрително ако им излезеш от стериотипа! Само чрез такива светли примери, безкористни, можем да обърнем мирогледа и нагласата към подобни светли празници! :N
  • Господинова
    02.11.2016 г. 13:16
    Наистина е смешно учениците да почиват на този Светъл Празник. Добре би било, да им се даде шанс за творчество - те сами да организират празника - будителски песни, танци, игри, състезания, литературни четения, театър и други такива. Децата трябва да се чувстват въвлечени в просветителни дейности, а не пасивни празнуващи с балони в мола

Коментари:

Спонсори на Портал 12