Търси

Булото на светлината ще закрие пикът от Персеидите. Погледнете Космоса вечерта

12.08.2020 г.
2573
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
* на снимката - падащи звезди от Потока Персеиди, Черно Море, близо до село Синеморец

Булото на светлината ще закрие голяма част от годишния пик на потокът Персеиди днес между 16 и 18.30 ч. 

Въпреки това, в тъмната част довечера ще може да се наблюдават още "падащи звезди" от Персеидите. Пикът на метеорния поток Персеиди за нашата страна е днес - от около 16.00 до около 18.30 часа. Персеидите са един от най-впечатляващите метеорни потоци заради яркостта и скоростта на "падащите звезди". Тази година ще се наблюдават до 27-и Август, макар пикът да е днес следобед.

Интензитетът тази вече ще е около 110 метеори/час, а Луната няма да пречи на наблюденията, защото ще е в последната си четвърт.

Метеоритния поток се дължи на преминаването на кометата Суифт-Тътъл в близост до Слънцето през 1992 година. Тя преминава в близост до нас на всеки 133 години. Именно при преминаването ѝ в близост до нашата звезда, са се отчупили малки частици, които после изгарят в атмосферата ни, когато планетата ни преминава в тяхната зона, всеки август. Именно изгарянето на метеорите предизвиква красивото явление.

Според астрономите е много трудно да видим 100 метеорита за един час, но при достатъчна отдалеченост от града и късмет, то можем да видим десетки. Облачността обаче може да попречи на наблюденията. 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12