Булото на светлината ще закрие пикът от Персеидите. Погледнете Космоса вечерта

12.08.2020 г.
4110
Добавена от: Борислав Борисов
* на снимката - падащи звезди от Потока Персеиди, Черно Море, близо до село Синеморец

Булото на светлината ще закрие голяма част от годишния пик на потокът Персеиди днес между 16 и 18.30 ч. 

Въпреки това, в тъмната част довечера ще може да се наблюдават още "падащи звезди" от Персеидите. Пикът на метеорния поток Персеиди за нашата страна е днес - от около 16.00 до около 18.30 часа. Персеидите са един от най-впечатляващите метеорни потоци заради яркостта и скоростта на "падащите звезди". Тази година ще се наблюдават до 27-и Август, макар пикът да е днес следобед.

Интензитетът тази вече ще е около 110 метеори/час, а Луната няма да пречи на наблюденията, защото ще е в последната си четвърт.

Метеоритния поток се дължи на преминаването на кометата Суифт-Тътъл в близост до Слънцето през 1992 година. Тя преминава в близост до нас на всеки 133 години. Именно при преминаването ѝ в близост до нашата звезда, са се отчупили малки частици, които после изгарят в атмосферата ни, когато планетата ни преминава в тяхната зона, всеки август. Именно изгарянето на метеорите предизвиква красивото явление.

Според астрономите е много трудно да видим 100 метеорита за един час, но при достатъчна отдалеченост от града и късмет, то можем да видим десетки. Облачността обаче може да попречи на наблюденията. 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...

Спонсори на Портал12