Брат Михаил: Парите са опасни в човек, който няма духовен идеал

25.02.2019 г.
6200
Добавена от: Борислав Борисов
Колкото по-значими за съществуването ви стават богатството и собствеността, толкова повече намалява духовната интензивност на вашия живот, на вашата мисъл.

Така започвате да губите желание да четете, да учите...и забавяте своя ход, защото не се чувствате притиснати от необходимостта. Да, хората, които са много добре обезпечени и уредени материално, рискуват да загубят онази сила, която по-рано е бликала от тях. Преди да станат богати, те са били будни, активни, динамични, изобретателни...

Сега обременени от онова, което притежават, започват да губят тези си качества: помръкват, униват, съзнанието им заспива и живеят на забавени обороти. Виждаме ги да се разхождат, да се показват тук там по малко, но вътрешно са повехнали, празни, угаснали:истинският Живот ги е напуснал.

Вече съм казвал колко са опасни парите в ръцете на човек, който няма духовен идеал, защото той мисли само за себе си. Идеята, желанието за пари расте и набъбва дотолкова, че затъмнява Небето. И с така по-мрачното си виждане, човек престава да долавя финния аспект на нещата и започва да трупа грешки...Лишен от топлината на духовното Слънце, сърцето му закоравява, изстива, затваря се за другите. Ясно е, че човек трябва да има някакви пари, но да ги държи в джоба си, в чекмедже или сейф, без начение къде - само не и в главата си! В противен случай парите ще станат ваши господари, а вие - техни роби. Ако обаче вие сте техни господари, а те ви се подчиняват, ще вършите Добро, и то изобилно, а те никога няма да успеят да ви съблазнят, нито да ви тласнат да вършите престъпления.

Когато човек взима, трябва и да дава. Който успее да "забогатее" мамейки и крадейки от другите, минава за голям умник, но всяко от неговите нарушения се записва вътре в него - и рано или късно, Кармата ще дойде и ще предяви своите претенции под формата на болести, нещастия, беди или страдания. Затова трябва да съзнаваш, че съществуват закони и че с висчко, което взимаме в Природата - въздуха, водата, топлината, слънчевите лъчи - ние сключваме договор за поети дългове към нея. И тъй като не можем да платим тези дългове с пари, трябва да ги плащаме с нашата любов, благодарност, уважение и готовност да научим всичко, което тя е написала в своята Велика Книга.
 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12