Търси

Брат Михаил - Омраам: Моралът е написан навсякъде в Природата

30.06.2018 г.
12485
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Земеделците са били първите хора на морала. Когато един градинар нищо не е посял, той не очаква реколта - и ако е посял салати, знае, че няма да вади моркови. Тогава, защо един човек, който е сял омраза и раздор, очаква да жъне любов и мир? За да съгради дворец от мрамор, човек не използва най-обикновени тухли. Ако иска да има здраво тяло, не поглъща гнила, разложена храна. Как тогава да има здрава, устойчива психика, ясен ум и благородно сърце, ако не спира да подклажда объркани, хаотични мисли и чувства, заразени с отровата на алчност и злоба?

Човек трябва да си подбира мислите и чувствата също както си подбира храната или материалите за строежа на една къща...

Законите управляващи нашата психика, са същите, които хората са открили вече в Природата и в областта на техниката. Нито хората, нито обществата са измислили Морала. Моралът е "написан" навсякъде в Природата. Той е едно следствие на природните закони в сферата на психиката.
Хората трябва да помислят за бъдещето си и да престанат да предизвикват толкова неприятности, да престанат да желаят да убиват другите или да се самоубиват заради изключително и само чисто материални неща: всичко това не струва нищо и ще бъде бързо забравено, защото всичкото ще трябва да го оставят тук, на Земята. По-добре е да помислят как да си изградят едно великолепно, царско съществуване там, Горе - по вътрешен път, с помощта на своите мисли, чувства и постъпки. Ето в какво се състои смисълът на Морала.

Колкото до онези, които го отхвърлят, те може да си тръгнат от този свят богати и покрити със слава, но нека не се радват на това! По-добре да успеят да се разплатят още тук, отколкото в Отвъдното, защото в Отвъдното е по-зле: там дори и най-малките мисли, и най-малките чувства на омраза, ревност или завист, дори и най-малките клевети и т.н. се проявяват под формата на животни: диви зверове, влечуги, октоподи...или пък оси, комари...и това е нещо страшно! Там човек бива хапан, оглозгван, жилен, измъчван и преследван, и дори и да крещи колкото си иска, никой няма да му се притече на помощ.

На Земята Моралът може и да не изглежда толкова важен, но в Отвъдното е от главно, първостепенно значение. И ако Моралът е в процес на изчезване, то е защото хората все повече и повече губят от поглед идеятa за Невидимият, Божествения свят, който обаче е най-великата Реалност.
Блажени, които ме разбират!
Омраам Микаел Айванов
Бонфен, Франция, 07.08.1969г
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12